Litvanya-Polonya ilişkileri

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Polonya-Litvanya ilişkileri, Mindaugas yönetimindeki Litvanya Büyük Dükalığı'nın Rus topraklarının bir kısmını ele geçirmesinden ve böylece o zamanlar parçalanmış Polonya Krallığı ile bir sınır kurmasından sonra 13. yüzyıldan kalmadır. Polonya-Litvanya ilişkileri daha sonra gelişti ve sonuçta iki devlet arasında kişisel bir birliğe yol açtı. 16. yüzyılın ortalarından 18. yüzyılın sonlarına kadar Polonya ve Litvanya, Avusturya, Prusya ve Rusya tarafından bölünmelerinin ardından dağılan bir devlet olan Lehistan-Litvanya Birliği'ni oluşturmak için birleşti. İki devlet Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra bağımsızlığını yeniden kazandıktan sonra, artan milliyetçi duygular nedeniyle Polonya-Litvanya ilişkileri giderek kötüleşti. Vilnius bölgesine yönelik rekabet eden iddialar, iki savaş arası dönemde silahlı çatışmalara ve ilişkilerin bozulmasına yol açtı. İkinci Dünya Savaşı sırasında Polonya ve Litvanya toprakları hem Sovyetler Birliği hem de Nazi Almanyası tarafından işgal edildi, ancak Polonyalılar ve Litvanyalılar arasındaki ilişkiler düşmanca kaldı. II. Dünya Savaşı'nın sona ermesinin ardından, hem Polonya hem de Litvanya kendilerini bir Sovyet uydu devleti olarak Polonya, bir Sovyet cumhuriyeti olarak Litvanya'nın Doğu Bloku'nda buldular. Komünizmin çöküşüyle iki ülke arasındaki ilişkiler yeniden kuruldu.

II. Dünya Savaşı[değiştir | kaynağı değiştir]

İkinci Dünya Savaşı sırasında Polonya ve Litvanya ilişkileri konusu tartışmalı bir konudur ve bazı modern Litvanyalı ve Polonyalı tarihçiler, ilgili olaylara ilişkin yorumlarında hala farklılık göstermektedir, bunların çoğu, Litvanya Nazi-işbirlikçi hükûmeti ve güvenlik güçleri tarafından Polonyalılara muamele ve Armia Krajowa'nın Polonya direniş örgütünün Litvanyalılar ve Polonyalıların yaşadığı bölgelerdeki operasyonlarıyla ilgilidir. Son yıllarda, bir dizi ortak akademik konferans, Litvanca ve Lehçe yorumlar arasındaki boşluğu doldurmaya başladı, ancak önemli farklılıklar hala devam ediyor.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Budryte, Dovile (2005). Taming Nationalism?: Political Community Building in the Post-Soviet Baltic States (İngilizce). Ashgate. ISBN 978-0-7546-4281-7. 20 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2022.