Kuran'a saygısızlık

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Rasmus Paludan Kuran'ın bir nüshasını yakıyor.

"Kur'an'a saygısızlık", Müslümanların Allah'ın kelamı olarak kabul ettikleri Kur'an'a, Kur'an'ın orijinal Arapça metnine saygısızlık ederek, Kur'an nüshalarını tahrif etme veya eylem yapılmasına karşı kullanılan terimdir. Müslümanlar Kur'an'a kasıtlı olarak hakaret edilmesini küfür olarak kabul etmektedir.

Diğer inançlarda olduğu gibi kutsal bir kitap olan Kuran'a saygı, İslam'da dini inancın önemli bir unsurudur; Müslümanlar basılı kitaba her zaman hürmetle davranırlar ve esere dokunmadan önce abdest veya ritüel yıkama yaparlar.[1] Tersine, kitaptan kasten kopyaları kirletmek veya bozarak yazmak Müslümanlar tarafından küfr olarak görülür.

İplenmiş kopyaların atılması da Müslümanlara bir kaygı kaynağıdır. Kur'an'da, kullanılmış veya kusurlu bir metnin nasıl atılması gerektiği konusunda herhangi bir ayrıntı bulunmadığı için, farklı mezhepler tarafından farklı bölgelerde farklı ve çelişkili atılmanın yöntemleri benimsenmiştir. İslam tarihçisi Michael Cook'a göre Kuran, bir beze sarılmalı ve çiğnenmesi muhtemel olmayan kutsal zemine gömülmeli veya safsızlıkla temas etme ihtimalinin düşük olduğu bir yere "güvenli bir şekilde" yerleştirilmelidir.[1] Saygı ile yapıldığında yakmak da kabul edilebilir olarak kabul edilir ve örneğin Suudi Arabistan, sayfaları kirletmemek için devlet standartlarına uymayan Kuranları yakarak yok eder.[2][3]

Kuran'ın bir kopyasını kasıtlı olarak kirletmek bazı ülkelerde hapis cezasına çarptırılır ve Afganistan, Suudi Arabistan, Somali ve Pakistan'da ölüm cezasına, ya da Pakistan'da ceza kanununun 295-B maddesine göre ömür boyu hapis cezası alabilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b The Death of Sacred Texts: Ritual Disposal and Renovation of Texts in World. Farnham Surrey England: Ashgate Publishing. 2010. ss. 31-57. ISBN 9780754669180.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  2. ^ Dissing the Koran 10 Eylül 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., The Weekly Standard, May 30, 2005, retrieved Feb 7 2012
  3. ^ "Back". 9 Ekim 1999 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2005.