Kullanıcı mesaj:Konsu

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Merhaba, Vikipedi'ye hoş geldiniz[kaynağı değiştir]

Dünyanın bütün dillerinde bilgi yaymayı amaçlayan özgür ansiklopedi, sizin katkılarınızla gelişiyor.
Katkıda bulunurken temel ilkeleri göz ardı etmezseniz seviniriz.
Telif hakları, tarafsızlık ve katılım davranışları bu ansiklopedinin en önemli başlıklarıdır.
Biçim konusunda bu rehberden yararlanabilir, her türlü konuda vikipedistlerden yardım isteyebilirsiniz.
Lütfen değişiklik yapmaktan çekinmeyin.
Mavi bağlantıları tıklayarak Vikipedi'yi tanımayı ve katkıda bulunmayı sürdürmeniz dileğiyle.
Kolay gelsin.
kibele 17:03, 30 Nisan 2013 (UTC)

gerekçeniz ne--Konsu (mesaj) 12:19, 1 Mayıs 2013 (UTC)

Aynı soruyu benim sormam gerekiyor. Kabul edeceğin gibi, İslam dinini gerek siyer gerekse hadislerden detaylıca öğrenmekteyiz. Hadis güvenirliği denildiğinde bu anlamda tartışılmasız en etkililerinden biri "Sahih-i Buhari" olarak gösterilebilir. Katkınızın altında bir diyalog vermişsiniz, kabul edildiğini belirttim ancak aynı şeyi Aişe'nin nikahlanması ile ilgili verilen bilgi için söyleyemem. Bunun için ne gibi bir kaynak gösterebilirsin? --Vitruvian 12:27, 1 Mayıs 2013 (UTC)
kaynaklarımız

http://toplumvetarih.blogcu.com/aise-validemiz-ve-nihat-hatipoglu-nun-hatipligi/3445337 http://www.feyzdergisi.com/yazi_yazici.php?yazi_no=1691 --Konsu (mesaj) 14:12, 1 Mayıs 2013 (UTC)

Hatipoğlu her ne kadar, dünden bugüne İslam dünyasının kayda değer bir kısmının kabul ettiği isimlerin ortaya koyduğu olguları ve alışılagelmiş geleneklerin kökenini oluşturan bilgileri kendi penceresinden yorumlamaya çalışsa da, bu konuda söyledikleri İslam tarihinin gerek düşünsel gerekse geleneksel kimliğini göz ardı etmekten öteye geçemeyecektir. Kendisi, hem Aişe'nin yaşının tespit edilmesi noktasında 1400 sene önceki nüfus kayıtlarının çok sağlıklı olmadığını vurguluyor hem de yaşının nikahlandığında daha büyük olduğunu kanıtlayayım derken verdiği Hz. Esma örneğinde bu kez kaynaklık bakımından sorguladığı eserlerin verilerini kullanıyor ve de bu malumatları kullandığı gibi sağlıklı verilerle ilgili belirsiz olarak gösterdiği gerekçeleri bu kez Aişe'nin yaşını büyük göstermek maksadıyla görmezden geliyor. İslam tarihiyle ilgili kitaplarda da rahatlıkla öğrenilebileceği gibi, Muhammed bin Abdullah'ın yaşantısına benzer bir yaşam sürmek isteyen Müslümanların Peygamber'i örnek alarak genç yaştaki kızlar ile evlenmekte dine aykırı bir durum görmedikleri bilinmekte. Hatipoğlu'nun söylediği gibi Aişe evlendiğinde 18 yaşında olmuş olsa dahi böyle bir durumda Peygamber ile arasında en az 30-35 yaş farkı bulunmuş oluyor. Bununla beraber bilhassa günümüz Arap coğrafyasında da, tıpkı geçmişte Hanbeli mezhebinin en önemli figürü Ahmed bin Hanbel'in de dahil olduğu kesimin genç yaştaki kızlarla evlilik hususunda onaylayıcı hükümlerinin tekrarlanıldığını görmek mümkün. Arap coğrafyasında belirgin biçimde kendini gösteren, genç kızların kendinden yaşça büyük insanlar ile evlendirilmesi meselesinin erken İslam döneminin geleneksel kalıntılarından biri olduğunu unutmamak gerekir. Basit bir örnek olarak bugün halen Yemen'de gerçekleşen evliliklerde evlenen kızların yarısından fazlasının yaş aralığının 10-15 olması belki de erken İslam döneminin bu konudaki bıraktığı mirasın en açık göstergesi. Uzatmadan, maddede verilen kaynak, (Sunni) İslam toplumunun geçmişten beri kabul ettiği ve İslam dinini inşa etmiş eser olmasının yanı sıra hadisin ravisi de bizzat Aişe'nin kendisidir. Eğer kabul edilmiyor ve çok sonraları ortaya çıkarılmış söylentiler olarak kabul ediliyorsa, o halde bahsi edilen hadisler dolayısıyla hemen hemen İslam alimlerin önemli bir kısmını İslam'ı çarpıtmakla suçlar duruma gelir ve İslam tarihiyle ilgili bildiğimiz her şeyi bir kenara bırakıp bütün bir İslam'ı yeniden yorumlama cüretini göstermiş oluruz. --Vitruvian 17:58, 1 Mayıs 2013 (UTC)

Atatürk günleri[kaynağı değiştir]

Oluşturduğunuz Atatürk günleri maddesi hızlı silme kriterlerinden "M8. Düzen ve ansiklopediklik açısından uygunsuz maddeler, aşağıda belirtilen kriterlere uyuyorsa silinebilir." kriterini sağladığından silinmesi için işaretlendi. Lütfen ilgili politika ve yönergeleri okumadan maddeyi tekrardan oluşturmayınız. Israrlı tavırlarınız engellenmenize neden olabilir. Eğer bir hata yaptığımı düşünüyorsanız ya da herhangi bir sorunuz varsa mesaj sayfam üzerinden bana ulaşabilirsin. Teşekkürler. Diyapazon(Mesaj) 16:39, 19 Şubat 2015 (UTC)