İçeriğe atla

Kullanıcı:Seksen iki yüz kırk beş/Türk Söylence Sözlüğü

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Güvenilir kaynak niteliğinde olmayan Türk Söylence Sözlüğü'nün Vikipedi'deki kullanımının minimize edilmesi, VP:ÖAYV ihlallerinin ortadan kaldırılması ve gerçekte var olduğuna dair bulgu olmayan mitolojik kavramların Vikipedi'den temizlenmesine yönelik uzun soluklu bir çalışma yürütülecektir.

Bu doğrultuda:

  1. Yalnızca Türk Söylence Sözlüğü aracılığıyla doğrulanabilen sayfalar HS-M6 kriterini karşılamaktadır, zira herhangi bir güvenilir kaynaktan varlıklarının doğrulanması mümkün değildir. Bunlar hızlı silinecektir.
  2. Madde içerisinde yalnızca Türk Söylence Sözlüğü kaynağı bulunup, başka kaynaklarca varlığı doğrulanabilen maddeler, ya bu kaynaklar doğrultusunda düzenlenecek ya da VP:ÖAYV ihlali gerekçesiyle SAS'a götürülecektir.
  3. Başka kaynaklar ve Türk Söylence Sözlüğü kaynağını aynı anda içeren maddeler kayda değerlik açısından incelenecek, bu doğrultuda ya SAS'a sunulacak ya da Türk Söylence Sözlüğü kaynağı mümkün olduğunca temizlenecektir.

Arka plan[değiştir | kaynağı değiştir]

Türk Söylence Sözlüğü isimli kitap, 2011 yılında Deniz Karakurt tarafından e-kitap olarak yayımlanmış; OTRS izni verilmesinin ardından bu kaynakta yer alan bilgiler seri olarak kopyalanma suretiyle Vikipedi'ye eklenmiştir. Kitabın farklı sürümlerine 1, 2, 3 şeklinde ulaşmak mümkündür. VP:GÜVEN açısından değerlendirildiğinde:

  1. Kaynak, herhangi bir editoryal gözetimden veya hakem denetiminden geçmemiş, güvenilirlik atfedebilecek bir yayınevinden çıkmamıştır. Yazarın kendisi tarafından yayımlanmıştır. 2 numaralı sürümde "Ancak, ülkemizde belirli bir düzeyde tekelleşmiş konumda bulunan yayıncılık sektörü içerisinde yazarın kitabı bastırabilmesi mümkün gözükmemektedir." şeklinde bir ifade yer almaktadır.
  2. Yazar Deniz Karakurt, maden mühendisliği ve işletme alanlarında eğitim almış olup, Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde muhasebe alanında öğretim üyeliği yapmıştır. Halkbilimi alanında herhangi bir otoritesi buluduğuna dair bir bulgu mevcut değildir.
  3. "Tekrar edilebilirlik" açısından sorunludur. Örneğin Baran Han isimli, barınma tanrısı olduğu iddia edilen konu, başka kaynaklardan doğrulanamamaktadır. Bunun gibi maddelerin, metodolojik hatalarla üretilmiş, hatalı içerikler olması mümkündür ve VP:ÖAYV ihlali teşkil etmektedir.
  4. Konuyla ilgili olarak otorite sahibi olarak görülebilecek kaynaklar ve akademisyenler tarafından incelenmemiştir. Çeşitli makalelerde atıf alsa da, bunların konuyla doğrudan ilgisi olmayan veya akademik kalitesi düşük makaleler olduğu göze çarpmaktadır.
  5. 1 numaralı sürümde gösterilen kaynaklar bu boyutta bir çalışma için son derece yetersizdir.
  6. 1 numaralı sürümde görüldüğü üzere Vikipedi de gösterilen kaynaklar arasındadır.
  7. Çeşitli sürümlerinde, yazarın kitabı alan kişilerin e-postayla belirli bir miktarda insana göndermelerini talep ettiği görülmektedir. Bu da akademik nitelikten uzaktır ve güvenilirlik açısından sorun oluşturmaktadır.
  8. 2 numaralı sürümde görülebileceği üzere, Vikipedi'de metinlerin kullanılması, kitaba meşruiyet ve güvenilirlik katan bir nokta olarak sunulmaktadır. Dolayısıyla, Vikipedi'nin bu kitapta yer alan, bilimselliği olmayan çeşitli tezlere bir platform sağlamak için kullanılmış olduğu değerlendirilebilir.

Hızlı silinen maddeler[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Ağar Han
  2. Akbuğa
  3. Altınkazık
  4. Aruğ
  5. Ayı Ata
  6. Aykun
  7. Baran Han
  8. Buncak Han
  9. Cargıl
  10. Erdeney
  11. Malahay

SAS adaylıkları[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Bükrek ve Sangal (silindi)

Temizlenen maddeler[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Aylanu
  2. Bayçomard
  3. Ebede

Kısmi temizlenen/etiketlenen maddeler[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Alma Hanım
  2. Aşapatman
  3. Orman İyesi