Kullanıcı:OğuzÖzk/Ay'a yapılan görevlerin listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ay'a inen ilk uzay aracı olan Luna 9'un bir kopyası
Ay'ın uzak tarafının çekilen ilk görüntüsü, Luna 3, Kodak Film, ABD tarafından döndürüldü.

İnsanın Ay'ı keşfetmesinin bir parçası olarak, Dünya'nın doğal uydusunu incelemek için çok sayıda uzay görevi üstlenildi. Ay inişlerinden Sovyetler Birliği'nden Luna 2, Ay'ın yüzeyine başarıyla ulaşan ilk uzay aracıydı. [1] 1966'da Luna 9, Ay'ın yüzeyine kontrollü yumuşak iniş yapan ilk uzay aracı,[2] Luna 10 ise yörüngeye giren ilk uzay aracı oldu.

1968-1972 yılları arasında Apollo programının bir parçası olarak Amerika Birleşik Devletleri tarafından Ay'a mürettebatlı görevler gerçekleştirildi. Apollo 8, Aralık 1968'de yörüngeye giren ilk mürettebatlı görevdi ve onu Mayıs 1969'da Apollo 10 izledi.Temmuz 1969'da Apollo 11'den başlayarak altı görev insanları aya indirdi ve bu sırada Neil Armstrong Ay'da yürüyen ilk kişi oldu. Apollo 13'ün inmesi amaçlanmıştı; ancak, uzay aracındaki bir arıza nedeniyle bir uçuşla sınırlıydı.Mürettebatlı dokuz görevin tamamı güvenli bir şekilde Dünya'ya geri döndü.

Amerika Birleşik Devletleri mürettebatlı Apollo programına odaklanırken, Sovyetler Birliği keşif araçlarını konuşlandıran ve örnekleri Dünya'ya iade eden mürettebatsız görevler yürüttü. İkisi başarılı olmak üzere üç gezici görev başlatıldı ve üç başarı ile on bir örnek dönüş uçuşu denendi.

Ay'a yapılan görevler şu ülkeler ve kuruluşlar tarafından gerçekleştirildi (kronolojik sırayla): Sovyetler Birliği, Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, Avrupa Uzay Ajansı, Çin, Hindistan, Lüksemburg ve İsrail. Ay, onu incelemeye adanmamış beş uzay aracı tarafından da ziyaret edildi; yerçekimi yardımı almak için dört uzay aracı yanından geçti ve bir radyo teleskopu, Explorer 49, karasal radyo kaynaklarından gelen paraziti engellemek için Ay'ı kullanmak üzere selenosentrik yörüngeye yerleştirildi.

Tüm yumuşak inişlerin haritası

[[Kategori:Önerilen uzay aracı]] [[Kategori:Ay araçları]] [[Kategori:Ay'ın keşfi]] [[Kategori:Uzay görevlerinin listesi]]

  1. ^ "Why failure is the fuel for a trip to Moon". The Times of India. 
  2. ^ "Chandrayaan-2 landing: 40% lunar missions in last 60 years failed, finds Nasa report".