Kullanıcı:Nederlandse Leeuw/OO

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İnanmayanlar Arasında
Among Nonbelievers
Filmin afişi
YönetmenDorothée Forma
OyuncularBoris van der Ham
DağıtıcıHUMAN
CinsiSinema filmi
TürüBelgesel
Çıkış tarih(ler)i2 Eylül 2015
Süre53 dk.
ÜlkeHollanda
Dilİngilizce-Hollandaca

Among Nonbelievers (Türkçe: İnanmayanlar Arasında) 2015 yılı yapımı iki dilli (Ingilizce-Hollandaca) ve konusu dünya genelinde tehlike altında yaşayan ateistleri özellikle Müslümanlıktan geçenleri anlatan bir belgeseldir. Ingiltere, Türkiye, Hollanda ve İsviçre`de çekilmiştir. Filmin yönetmeni Dorothée Forma dır. HUMAN tarafından yapılmış, Hollanda Humanizm Derneği tarafından da desteklenmiştir.[1] 2016 yılında Hollanda bulunan mülteci kamplarında dinden çıkanların ve özgür düşünenlerin başına gelenleri konu alan Non-believers: Freethinkers on the Run ile devam ettirilmiştir.[2]

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

Fragman Among Nonbelievers.

Hollanda Humanizm Derneği başkanı Boris van der Ham değişik ülkelerden eski Müslümanlarla buluşup hikayelerini dinliyor ve durumları hakkında neler yapılabileceğini mütala ediyor.[3] İlk olarak İstanbul merkezli Ateizm Derneğini ziyaret ediyor. Söz konusu dernek tehdit ve taciz edilen, ayrımcılığa maruz kalan Türkiye deki ateistlerin çıkarlarını koruyor.[4][5] Istanbuldaki bazı aktivistler dinin özellikle Başkan Erdoğanın AKP hükümeti zamanında sömürülerek ekonomik bir güç aracı olarak kullanıldığına dikkat çekiyorlar.

Sonraki bölümde Van der Ham 2014 yılında Londara`da,[6] Council of Ex-Muslims of Britain ve Maryam Namazie tarafından düzenlenen bir konferansa katıldı. Bu konferansta laik düşünürler, film yapımcıları ve uzmanlar inanmayan bireylerin yaşadığı zorluklara olan farkındalığın arttırılmasının yöntemlerini görüştüler. Avrupalı ve batılı hümanistlere bu kişilere karşı daha fazla destek ve kenetlenme çağrısı yapıldı. Sudanlı eski Müslüman Nahla Mahmoud Ingiliz şeriat mahkemelerini eleştirmesinden sonra İslamcı nefret kampanyaları tarafından hedef alınmıştı.[7] Kendisi konuşmasında batı dünyasındaki gerici sol akımların,islamın herhangi bir eleştirisini 'Islamafobi' olarak nitelendirmesini ve çok kültürlülük adı altında islami toleranssızlığı görmezden gelmelerini eleştirdi.[6] Bir tehlike ise solun bu konuda bir şey söylemekten korkması durumunda konunun radikal sağ kesimlerce istismara açık hale getirileceği ve kullanılacağı.[6] Richard Dawkins bu konuda şunu ekliyor: Liberaller islamı eleştirdiklerinde ırkçı olarak nitelendirilmekten korktukları için konuşamıyorlar. Halbuki islam bir ırk değildir. Tersine de liberallerin kadın hakları ve ifade özgürlüklerini savunma mecburiyetleri vardır.[8]

Van der Ham Scotland da bulunan eski Müslümanlarla görüşmek üzere Glasgow`a gitti.[1] Bu kişiler kendi aile üyelerince tehdit ediliyor, ayrımcılığa maruz kalıyorlar. Buna rağmen ülkelerine dönemiyorlar. Çünki ülkelerinde dinden çıkanların cezası ölüm.[note 1] Charlie Hebdo olaylarını Theodor Holman ile değerlendirdiler. Hollandalı hümanist ve özgür düşünürlerle beraber meclise yürüdüler. Burda fikir hürriyeti taleplerini ilettiler. Burda ateist olan vatandaşlarına baskı uygulayan bazı devletlerin büyükelçilerine 2015 yılı fikir özgürlüğü raporunun kopyalarını sundular. Bunlardan biriside Irak büyükelçisi idi. Rapor ayrıca Hollanda Temsilciler Meclisi adına dışişleri temsilcisi tarafından da teslim alındı.[10] Elizabeth O'Casey, Birleşmiş Milletlerin IHEU temsilcisi, kendisi bize çoğunluğu Müslüman olan ülkelerin yönetimlerinin kendi vatandaşlarına baskı uygulamak için “Islama hakaret” suçlamasını nasıl kullandığını açıkladı. Ve son olarak Van der Ham Birleşmiş Milletler Insan Hakları Konseyinde fikir hürriyetinin dini toleranssızlıktan korunması talebini dile getirdi.

Kast[değiştir | kaynağı değiştir]

Maryam Namazie'nin, kısmen filmde gösterilen, Laik Konferansta açılış konuşması.
  • Paul Cliteur (Hollanda Humanizm Derneği eski başkanı.)
  • Richard Dawkins, Ingiliz bilim adamı ve aktivist.
  • Nadia El Fani (Tunustan), “Neither Allah nor Master” filminin yönetmeni.
  • Ramin Forghani (Irandan), “Ex-Muslims of Scotland” kurucusu.
  • Boris van der Ham (Hollanda Humanizm Derneği başkanı)
  • Theodor Holman, Hollandada bir televizyon sunucusu.
  • Nahla Mahmoud (Sudandan), Council of Ex-Muslims of Britain konuşmacı
  • Maryam Namazie (Irandan), “Council of Ex-Muslims of Britain” başkanı.
  • Pieter Omtzigt (CDA), Hollanda dış ilişkiler komisyonu 2.başkanı.
  • Elizabeth O'Casey, IHEU Birleşmiş Milletler insan hakları delegasyon şefi.
  • Şafak Pavey, Türk Milletvekili (CHP)
  • Onur Roman, Mehmet Emin Üçbağla, Kaan Hatunoğlu, Tolga İnci ve bazıları Ateizm Derneği üyeleri (Türkiyedeki)

Dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ 2009 yılında, Parlamento üyesi olarak görev yaptığı sırada, Van der Ham, 2014'te sonuçlanan küfür yasasına karşı Hollanda kanununu kaldırmaya girişmiştir.[9]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "2Doc: Onder ongelovigen". NRC Handelsblad. 2 Eylül 2015. Erişim tarihi: 1 Ekim 2017. 
  2. ^ "Ongelovig: vrijdenkers op de vlucht NPO 2, 22.55-23.50u". NRC Handelsblad. 12 Aralık 2016. Erişim tarihi: 30 Eylül 2017. 
  3. ^ Gert Jan Geling (13 Eylül 2015). "Emancipatiestrijd van ex-moslims is hard nodig". ThePostOnline. Erişim tarihi: 1 Ekim 2017. 
  4. ^ "Ateizm Derneği'ne panik butonu". Hürriyet. 5 Mayıs 2014. Erişim tarihi: 18 Eylül 2017. 
  5. ^ Daniela Wakonigg (17 Haziran 2017). ""Es sollte keinen Mut erfordern müssen, Atheist zu sein"". Diesseits (Almanca). Humanistischer Pressedienst. Erişim tarihi: 18 Eylül 2017. 
  6. ^ a b c Ruben Gischler (28 Ağustos 2015). "Onder Ongelovigen (interview met Boris van der Ham)". Opiniez. Vimeo. Erişim tarihi: 1 Ekim 2017. 
  7. ^ Hussein Kesvani (17 Ekim 2013). "Leaving Islam Behind Is a Scary Prospect for Britain's Ex-Muslims". Vice News. Erişim tarihi: 1 Ekim 2017. 
  8. ^ Richard Dawkins (11 Temmuz 2015). "Richard Dawkins Responds to Ben Affleck". C-SPAN2. Erişim tarihi: 1 Ekim 2017. 
  9. ^ Ekke Overbeek; Alwin Kuiken; Antoine Verbij; Thijs Kettenis; Kleis Jager (14 Ocak 2015). "In Europa kun je veel zeggen, maar niet alles". Trouw. Erişim tarihi: 2 Ekim 2017. 
  10. ^ Gerrit-Jan Kleinjan (10 Aralık 2015). "Atheïst staat wereldwijd bloot aan discriminatie of erger". Trouw. Erişim tarihi: 1 Ekim 2017.