Kullanıcı:Krsnaquli/Paramatman

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Paramatman (Sanskrit: परमात्मन्, IAST: Paramātman) veya Paramātmā, Hint teolojisinin Vedanta ve Yoga ekollerinde Mutlak Şahıs ve Nihai Benlik'tir. Paramatman, mutlak ve nihai gerçeklikle ruhsal olarak özdeş olan "İlkel Benlik" veya "Aşkın Benlik" olarak de nitelenir.[1]

Etimoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Paramātman kelime kökü iki kelimeden oluşur: "yüce" veya "en yüksek" anlamına gelen parama ve bireysel benlik veya ruh anlamlarına gelen ātman.

Felsefe[değiştir | kaynağı değiştir]

Hindular; Paramatman, Parameshwar, Parabrahman, Purushottam ve benzeri çeşitli isimlerle bilinen tek bir Tanrı'ya inanırlar.[2][3] Tanrı mutlak surette tekil bir kişi ve varlıktır ve sonsuz formda tezahür eder, ancak bu birden fazla Tanrı'nın olduğu anlamına gelmemektedir.[3]

Hindular Parabrahman'ı çeşitli şekillerde kavramsallaştırırlar. Advaita Vedanta geleneğinde Nirguna Brahman (nitelikleri olmayan Brahman) Parabrahman'dır. Dvaita ve Vişiştadvaita geleneğinde Saguna Brahman (niteliklere sahip Brahman) Parabrahman'dır.

Vaişnavizm[değiştir | kaynağı değiştir]

Paramatman bilgi ve cehaletin ötesindedir ve tüm maddi nitelikleri (upadhi) aşkındır. Bhagavad Gita'nın 13. Bölümünde Paramatman, tüm ruhların kalplerinde ve maddenin her zerresinde ikamet eden Krişna olarak tanımlanır. Paramatman ayrıca Bhagavad Gita'nın 9. Bölümünde tüm benliklerin sevgi ve bağlılıklarının nihai nesnesi olarak tanımlanır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ T. Depurucker (January 2003). An Occult Glossary:A Compendium of Oriental and Theosophical Terms. Kessinger Publishing. s. 130. ISBN 9780766129757. 
  2. ^ Paramtattvadas, Swami (2017-08-17). An Introduction to Swaminarayan Hindu Theology (İngilizce). Cambridge University Press. s. 129. ISBN 978-1-107-15867-2. 
  3. ^ a b Rosen, Steven (2006). Essential Hinduism. Westport, Conn.: Praeger. ss. xiii-xiv. ISBN 0-275-99006-0. OCLC 70775665.