Kullanıcı:Iskenderbalas/ChristianitySelectedArticle0001

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Arşiv Kaydı - 1[değiştir | kaynağı değiştir]

Sırası ve panodaki dönemi Gündemdeki Madde Hristiyanlıktaki yeri
Seçilen Madde 1
4 Şubat 2010 – 22 Eylül 2016
Meryem Ana
Hristiyanlık dîninin kökeni İsa'nın annesidir. Hristiyanlık inancına göre, İsa'ya, mûcizevî şekilde, birisiyle ilişki kurmadan gebe kalmıştır. İsa'yı Tanrı olarak gören Hristiyanlar, husûsiyetle Ortodokslar, İsa'nın annesine "Tanrı doğuran" anlamında Theotokos demektedirler. Buna bir örnek olarak Aksion Estin ilâhisi gösterilebilir.
Seçilen Madde 2
22 Eylül – 6 Kasım 2016
Piskoposluk
Piskoposluk ya da diokis, piskoposluk mesleğini değil, piskoposun sorumlu olduğu bölgeyi kastetmektedir. Ancak protestanlıkta, bu kelimenin coğrâfî değil sosyal anlamda kullanıldığı da görülmektedir. Piskoposluklar ya da diokisler, Roma İmparatorluğu'nun son dönemlerine âit diokis sistemine dayanarak binâ edilmiş bir kilise idârî teşkilâtıdır.
Seçilen Madde 3
6 Kasım – 30 Kasım 2016
Güneyli Baptist Toplumu
Güneyli Baptist Toplumu veya Güneyli Baptist Konvansiyonu (İngilizce Southern Baptist Convention), ABD merkezli, muhafazakar ağırlıklı bir Hristiyan mezhebidir. Güneyli ismi, mezhebin kurulduğu ve kökleştiği Güney ABD'den gelir. Mezhep, kuzeyli Baptistler ile kölelik sorunu dolayısıyla arasının açılması neticesinde ilk kez 1845'te Georgia'nın Augusta şehrinde bağımsız kilise olmuştur.
Seçilen Madde 4
30 Kasım 2016 – 21 Ocak 2017
Celile
Celile, Yeni Ahit'te, Meryem oğlu İsa'nın ve takipçilerinin izafe edildiği bölgedir. Günümüzde İsrail'dedir.
Seçilen Madde 5
21 Ocak 2017 – 18 Şubat 2020
Enkarnasyon (Hristiyanlık)
Teslisçi Hristiyan ilahiyatında hulûl ya da enkarnasyon, ezelî ilâhî kelime (logos), üçlemenin ikinci kişisi, Baba Tanrı'nın oğlu ve Oğul Tanrı olan İsa'nın, Meryem Ana'nın rahminde insan bedenine bürünmüş olduğu ve insan tabiatı edindiği inancıdır.
Seçilen Madde 6
18 Şubat 2020 – 14 Aralık 2020
Taziz
Taziz (Latince beātificātiō; Latince beatus "nimetlendirilmiş" ve facere "yapmak" kökeninden) Roma Katolik Kilisesi tarafından, ölmüş bir kimsenin Cennet'e dahil olduğunu ve o kişinin, onun adını vesile edinerek dua edenler lehine Tanrı ile onlar arasında aracılık yapma yetkisine sahip olduğunu ilandır. Taziz edilen kişi, Katolik Kilisesi’ne göre artık bir azizdir.
Seçilen Madde 7
14 Aralık 2020 – ...
Ekümenik konsil
Ekümenik Konsil ya da Genel Konsil, Hristiyan inanç esaslarını tespit ve tahkim etmek, âyinlerin icrâsı konusunda kararlar almak ve Hristiyanlık ahlak ve disiplininin esaslarını teyit ve tahkim etmek üzere bütün dünyadan (ekümene) kilise liderleri ve ilahiyat otoritelerinin toplandığı ve katılımcıların kabullerinin bütün dünyadaki Hristiyan kiliselerinin kabulü anlamına geldiği toplantılardır.