Kosova Demokratik Türk Partisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kosova Demokratik Türk Partisi
KısaltmaKDTP
Genel başkanFikrim Damka
Slogan(lar)Birlikte Güçlüyüz
Kuruluş tarihi21.08.2000
MerkezPrizren
Gençlik koluKDTP Gençlik Kolları
İdeolojiTürk milliyetçiliği
Sosyal muhafazakârlık
Ekonomik liberalizm
Siyasi pozisyonMerkez sağ
Resmî renklerKırmızı Beyaz
Kosova Meclisi
2 / 120
İnternet sitesi
Kosova

Kosova Demokratik Türk Partisi (kısaca KDTP), Kosova’daki siyasi partilerden biridir. Parti, Kosova Türklerinin siyasi kuruluşudur.

KDTP Hakkında[değiştir | kaynağı değiştir]

Kosova Demokratik Türk Partisi’nin kurulma süreci, toplumumuzun siyasal ve hukuki hakların korunması ve geliştirilmesi için duyulan ihtiyaç ile başlamıştır. Siyasal alanda Kosova Türk halkının sesi ve güçlü bir temsilcisi olabilmek için siyasi arenaya dahil olmuş ve bu güne dek güçlü bir şekilde temsil edebilmeyi başarmıştır.

KDTP, Kosova Türk halkının yegane partisi ve tek siyasal temsilcisidir. Yıllar içinde farklı oluşumlar ile denemeler yapılmış ise de, nihayetinde Kosova Türk halkının güvendiği tek parti KDTP olmuştur. Kurulma sürecini halkın kendisinin icraatlarıyla açıklayabiliriz. Halkımız nasıl bir parti olsun demiş ise, bugünkü KDTP’de o iradenin ürünü olarak siyasal alanda yer almaktadır. Halkın kendisi tarafından kurulan ve örgütlenen bir parti de doğal olarak bir halk partisi olarak görülür. KDTP de tam olarak böyle bir partidir. Halkın düşüncesinin, mücadelesinin ve ideolojisinin bir tezahürüdür.

Partilerin kurulma amacı, mevcut devletin demokratik usullerle yönetiminin alınması veya yönetime ortak olmalarıdır. Ancak KDTP, bu amacın biraz dışında bir sebeple ortaya çıkmıştır. Evet, bu güne dek tüm hükûmet yönetimlerinde yer almıştır, ancak, halkının çıkarlarının tespiti, gelişmesi ve korunması amacıyla, siyasal alanda Kosova Türk halkının güçlü sesi olmak için kurulmuş bir partidir.

Halkımızın ve Türkiye Cumhuriyeti’nin desteğiyle, seçmenimizin inanç ve güvenini kazanarak bugüne kadar bakan, milletvekili, belediye başkanı, çok sayıda bakan yardımcısı ve belediye müdürü, belediye meclis üyesi, danışmanlar ve diğer siyasi görevlerde yer almış temsilcilerimiz, Kosova’da yaşayan Türk toplumuna hizmet etmiş, toplumsal hak ve çıkarlarımız için mücadele ederek çalışmalar sürdürmüştür.

Kosova Demokratik Türk Partisinin, Kosova Türk toplumu içindeki konumu, siyasetten sanata, ekonomiden eğitime, sağlıktan kültüre kadar, her alanda aldığı rol, etkin ve verimli bir şekilde gerçekleştirilen faaliyetler büyük bir değer arz etmektedir.

Bilgi birikimi, halka karşı sorumluluk anlayışı, çalışmalarında ve kararlarında toplumsal menfaatin gözetilmesi ilkesi, eleştiriye ve yeni fikirlere her zaman açık olan yapısıyla bu günlere dek güçlenerek gelmiştir.

Partimizin, Kasım 2019’da gerçekleşen son olağan genel kurulunda, partinin kuruluşundan bu yana ilk defa bayrak değişimi yaşanarak, uzun zamandır genel başkanlık görevini yürüten Mahir Yağcılar yerine Fikrim Damka seçilmiştir.

Tek aday olan milletvekili Fikrim Damka, KDTP’ye yeni bir vizyon getirmekle beraber halkımız ve Türk toplumu için daha fazla ve profesyonel bir şeklide çalışılacağını vurgulayarak, milletle sadece seçim dönemlerinde değil, sürekli daha sık buluşmaların gerçekleşeceğini,kapıların hep açık olacağını, partinin daha kolay ulaşılabilir, yenilikçi ve şeffaf bir partiye dönüşeceğini belirtmiştir.

Tüzükte değişiklikler yapılacağını ve partiye yeni fikirlerle üstün tecrübenin bileşimiyle yeni bir soluk kazandıracağına dikkat çekerek, başarının birlikle geleceğini vurgulamıştır.

Böylelikle yeni genel başkan Fikrim DAMKA ile KDTP’de yeni dönem başlamıştır.[1]

Siyasi Temsil ve Çalışmalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Parti hükûmette çeşitli görevler üstlenmiştir. Bunlar ; Sağlık Bakanı ve 2001-2004 süreci süresi içerisinde Kosova Meclisi Başkanlığı’nın bir yıllık üyesi, Çevre ve Alan Planlama Bakanı, 2014-2019 yılları arasında da Kamu Yönetimi Bakanlığı, 2010 yılından itibaren Kosova Meclis Başkan Vekilliği ve 2020 Hoti kabinesinde Bölgesel Kalkınma Bakanı pozisyonlarıdır.[2]

İdeoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

KDTP’nin esas rolü ve amacı Kosova Cumhuriyetinde demokratik değerlerinin ve hukuk üstünlüğünün hakim olması için siyasi çalışmalar yürütmektir.

KDTP, tüm Kosova vatandaşların hak eşitliği, özgür ve serbest dolaşımını sağlamasında çalışmalarını gerçekleştirir.

İnsan haklarını ve özgürlüklerini kapsayan tüm yasa ve belgelerin kabul edilmesini ve uygulamasını sağlamaktır.

KDTP siyasi, kültür, eğitim, sanat, bilim, sağlık, dil, din, gelenek ve görenek, Türk halkının her yanlı kalkınması ile genel halk çıkarına olan alanlarda etkinlik sürdürmektir.

Gençleri bilime, teknolojiye, gelişmeye, yeniliğe ve değişime açık, yaratıcı, üretken ve erdemli, ülkeye ve topluma yararlı insanlar olarak geliştirmektir.

Kosova’da Türk topluluğun milli vekültürel benliğinin korunması, savunulması ve hayati önem taşıyan konular üstüne toplumsal yaşamı sağlamaktır.

Türklerineğitim, kültür, özgürlük, din, yayın ve basın etkinlikleri, Türk Dili ve yazısının eşit haklı kullanılmasını, Türk tarih ve kültür mirasının koruması sağlamaktır.

Kamu ve devlet görevlerine, kamu şirketlere ve sistemin diğer kurul ve kuruluşlarına yapılan seçimlerde ve atamalarda Türk topluluğuna mensup kadroların seçilmesi ve atamalarını sağlamaktır.[3]

Siyasi İlkeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP), çağdaş demokrasi ilkeleri ve milli değerlerimizi harmanlayarak; adil, tarafsız ve şeffaf bir yönetim anlayışı ile Kosova Türkleri’nin tek siyasi çatısı olarak Kosova siyasi sahnesindeki etkin konumu ile Kosova Türk Halkının temsilcisidir.

Partinin teşkilatlanması ve yönetilmesi doğrultusunda üstlenilen misyon; çağdaş demokrasiye uygun, çoğulcu ve katılımcı temsiliyeti tesis etmek, toplumun temsil edilemediği çevrelerde temsiliyetini sağlamak, toplumun her kesimine yönelik kapsayıcı yönetim anlayışı ile siyasi olarak yeniden yapılanmaya gitmek, parti-halk ilişkilerinde sağlam bir zemin oluşturmak, şubeler arası koordinasyonu güçlendirmek; tüm bölge şubelerinin aktif olarak faaliyetlerini gerçekleştirebilmelerini sağlamak; açılımcı ve fikri hür bir ortam yaratarak, sağlam bir birliktelik tesis edebilmektir.

Kosova'nın, ülkesi ve milletiyle bölünmezliğini, birlik ve bütünlüğünü, hak ve menfaatlerini korumak, yüce Türk milletinin milli ve manevi değerleri ile tarihi ve kültürel zenginliklerine sahip çıkmak; inançlı, yüksek ahlaklı ve çağın gerektirdiği niteliklere sahip nesiller yetiştirmek; hak ve adaleti, huzur ve güveni her alanda hâkim kılmak, Kosova’nın müreffeh ve onurlu geleceğini inşa edilmesinde söz sahibi olmasını sağlamak, halka karşı üstlenilen sorumluluklar arasındadır.

Parti; organları, kurulları, kadın ve gençlik kolları ile çalışma gruplayla, sağlam ve çağdaş bir teşkilatlanma yapısına sahip, temsil ettiği toplumun ekonomik, sağlık, eğitim, dini ve kültürel alanlardaki ihtiyaç ve sorunlarını doğru tespit edip, etkili ve işlevsel politikalar üreten, çözüm odaklı bir parti olma hedefi bulunmaktadır.

Geçmiş başarılarılardan ilham alarak, tecrübe ve gençlerin enerjisini bileştiren, inançlı, kararlı, dinamik, sorumluluk sahibi, herkesi kucaklayan bir anlayışla, parti üyeleriyle ve vatandaşların desteği ile başarıya ulaşmayı amaçlayan bir ilkeyle hareket etmektedir.

Parti, bu güne dek kurulan tüm hükûmetlerde kilit rollerde yer almış; parlamento grupları ve çalışma gruplarında etkin görevler üstlenerek, demokratik ve yasal alanda Kosova’nın gelişimine ciddi katkılar sunmaktadır.[4]

Şubeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kosova Demokratik Türk Partisi’nin Kosova çapında yedi şubesi vardır. Bu şube merkezleri şunlardır: Prizren, Mamuşa, Priştine, Gilan, Vıçıtırın, Mitroviça ve Yanova.[5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "KDTP Hakkında". Kosova Demokratik Türk Partisi. 30 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2020. 
  2. ^ "Merkez Kadromuz". Kosova Demokratik Türk Partisi. 30 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2020. 
  3. ^ "KDTP tüzük". Kosova Demokratik Türk Partisi. 30 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2020. 
  4. ^ "Haklarımız ve İlkelerimiz". Kosova Demokratik Türk Partisi. 30 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2020. 
  5. ^ "Şubeler". Kosova Demokratik Türk Partisi. 30 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]