Kira Muratova

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kira Muratova
Кіра Муратова
Kira Muratova
Kendi dilinde adıКіра Георгіївна Муратова
Doğum5 Kasım 1934(1934-11-05)
Soroca, Romanya Krallığı (şu anki Moldova)
Ölüm6 Haziran 2018 (83 yaşında)
Odessa, Ukrayna
İkametOdesa
MilliyetUkraynalı
Diğer ad(lar)ıKorotkova
VatandaşlıkUkrayna
MeslekFilm yönetmeni, senarist
Etkin yıllar1961 - 2018
Muratova, 2010

Kira Muratova ya da bilinen adıyla Korotkova (d. 5 Kasım 1934; Soroca- ö. 6 Haziran 2018), Ukraynalı Sovyet film yönetmeni, senarist. Filmleri Sovyetler Birliği döneminde birçok kez sansüre maruz kalmıştır. Muratova çoğunlukla yerel stüdyolarda film üretmiş ve sanatsal faaliyetlerini buralarda gerçekleştirmiştir.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Kira Korotkova, 1934'te Soroca'da Yahudi anne ve Rus babanın kızı olarak doğdu. Ailesi hem aktif komünist, hem de Komünist Parti üyeleriydi. Babası II. Dünya Savaşı sırasında Sovyet yanlısı gerilla hareketine katıldı ve burada yaşamını yitirdi. Savaştan sonra Kira, kadın doğum uzmanı olan annesiyle birlikte Bükreş'te yaşadı ve ardından Romanya Sosyalist Cumhuriyeti'nde sanatsal kariyerine başladı.

1959'da, yönetmenlik alanında uzmanlaşmak adına Moskova'daki Gerasimov Sinematografi Enstitüsü'nden mezun oldu. Mezuniyet sonrası Odessa'daki Odessa Film Stüdyosu ile birlikte yönetmenlik yapmaya başladı. İlk profesyonel filmini 1961'de çekti ve anlaşmazlık yaşayacağı ve Leningrad'a taşıcağı 1978 yılına kadar bu stüdyoda çalıştı. Burada Lenfilm Studyo ile bir film yaptı ancak daha sonra Odessa'ya tekrar döndü. Muratova'nın filmleri, sosyalist gerçekçilik normlarına uymayan kendine özgü film dilinden dolayı Sovyet yetkililerini sürekli eleştirdi. Birkaç kez yönetmen olarak çalışmaktan men edildi.[1]

Kira, 1960'ların başında arkadaşı Odessa stüdyo direktörü Oleksandr Muratov ile evlendi ve onunla birlikte birçok film hazırladı. Ardından boşandı ve Aleksandr Dovjenko Film Stüdyoları ile çalışmaya başladı. Kira Muratova, Leningrad ressamı ve tasarımcı Evgeny Golubenko ile olan evliliklerine rağmen eski kocasının soyadını korudu. 6 Haziran 2018'de 83 yaşında ölmüştür.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]