Kievli Anastasia

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kievli Anastasia
Macaristan Konsort kraliçesi
Doğum1023
Ölüm1074/1096 [yaş ~51/73]
Admont Abbey, Styria
Çocuk(lar)ıAdelaide, Duchess of Bohemia
Solomon
David
HanedanRurik
BabasıI. Yaroslav
AnnesiIngegerd Olofsdotter

Kievli Anastasia (Rusça: Анастасия Ярославна; Ukraynaca: Анастасія Ярославна); (y. 1023 – 1074/1094), I. Andras (Beyaz Kral Andrew) ile evliliği yoluyla Macaristan Kraliçesi idi.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Anastasia, Kiev Bilgesi I. Yaroslav ve İsveçli Ingigerd'in kızı ve Fransız kraliçesi Kievli Anne'nin ablasıydı. 1038 civarında Anastasia, babası Vazul'un Macaristan Kralı I. Stephen'a yönelik başarısız bir suikast girişiminde yer almasından sonra Kiev'e yerleşen Macaristan Dükü Andrew[1] ile evlendi. 1046'da kocası Macaristan'a döndü ve Kral Peter Urseolo'yu mağlup ettikten sonra tahta çıktı. Anastasia, kocası kral olana dek onunla kaldı. Muhtemelen kocasını, Kiev Knezliğinden Macaristan'a gelen keşişler için Tihany'de bir lavra kurmaya ikna eden oydu.

Kraliyet çiftinin, Kraliçe Anastasia'nın Solomon'u doğurduğu 1053 yılına kadar bir oğlu yoktu. Bununla birlikte, Solomon'un doğumu ve taç giyme töreni, Kral I. Andrew ile tahtın varislerinden olan küçük kardeşi Duke Béla arasında sert bir çatışmaya neden oldu. Dük Béla, 1060'ta Kral Andrew'a karşı açık isyana kalkıştığında kral karısını ve çocuklarını Avusturya Uçbeyi Adalbert'in sarayına gönderdi. Kral Andrew kısa bir süre sonra yenildi ve öldü. Kardeşi 6 Aralık 1060'ta kral olarak taç giydi.

Anastasia, kız kardeşi Judith'in 1058'de Solomon'la nişanlı olduğu Almanya Kralı IV. Heinrich'den yardım istedi. Alman birlikleri Solomon'a yardım etmek için Macaristan'a girdiğinde, Kral I. Béla (11 Eylül 1063'te) ölmüş ve oğulları Géza, Ladislaus ve Lampert Polonya'ya kaçmıştı.

Genç Solomon 27 Eylül 1063'te taç giydi. Anastasia, oğlunun taç giyme töreninde, Alman birliklerinin lideri olan Bavyera Dükü Otto'ya Hun Attila'nın kılıcı olduğuna inanılan hediyeyi sundu. 1060 ile 1073 yılları arasında Kral Solomon, krallığını kuzenleri Dukes Géza, Macaristan'a dönen ve onun yönetimini kabul eden Dukes Géza, Ladislaus ve Lampert ile işbirliği içinde yönetti. Ancak 1074'te ona isyan ettiler ve 14 Mart 1074'te onu mağlup ettiler. Kral Solomon, Macaristan'ın batı sınırlarına kaçtı ve burada yönetimini yalnızca Moson ve Pozsony ilçeleri üzerinde koruyabildi.

Anastasia, Solomon'un yanında yer aldı ama bir süre sonra birbirleriyle tartışmaya başladılar. Bu yüzden ölümüne kadar bir rahibe olarak yaşadığı Admont Manastırı'na taşındı. Manastıra gömüldü.

Evlilik ve çocuklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Yaklaşık. 1039: Macaristan Kralı I. Andrew (c. 1015 – 6 Aralık 1060'tan önce)

Okuma[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Raffensperger, Christian (2012). Reimagining Europe:Kievan Rus in the Medieval World, 988-1146. Harvard University Press. 
  • Kristó, Gyula – Makk, Ferenc: Az Árpád-ház uralkodói (IPC Könyvek, 1996)
  • Korai Magyar Történeti Lexikon (9–14. század), főszerkesztő: Kristó, Gyula, szerkesztők: Engel, Pál és Makk, Ferenc (Akadémiai Kiadó, Budapest, 1994)
  • Magyarország Történeti Kronológiája I. – A kezdetektől 1526-ig, főszerkesztő: Benda, Kálmán (Akadémiai Kiadó, Budapest, 1981)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]