Kavurmaçukuru, Aşkale

Vikipedi, özgür ansiklopedi
21.47, 10 Temmuz 2016 tarihinde Peykbot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17317292 numaralı sürüm (bilgi kutusundan muhtarlık bilgisi çıkarıldı)
Kavurmaçukuru
Harita
Erzurum
Erzurum
Ülke Türkiye
İlErzurum
İlçeAşkale
Coğrafi bölgeDoğu Anadolu Bölgesi
Nüfus
 (2000)[1]
 • Toplam532
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0442
Posta kodu25520
Resmî site
[2]

Kavurmaçukuru, Erzurum ilinin Aşkale ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarihçe

Kavurmaçukuru ismi, Doğu Anadolu bölgesinde oldukça eski tarihlerde birkaç köye ait olan ortak yaylalara verilen bir isimdir. Bu köylerde büyük ve küçük baş hayvanları olan insanlar ilkbaharda hayvanlarını bu yaylalara gödererek yaz boyunca mera olarak kullanıyorlardı. Daha sonra Sonbahar aylarında belirlenmiş günlerde yaylaya ortak olan ve hayvanı bulunan (genelde kendi mahallesinin zengin ve ileri gelen adamları) insanlar buraya gelerek kış ayları için kavurmalık olarak ayrılmış hayvanları kesip kışlık kavurmalarını yapıyordu. Bu toplantılar aynı zamanda bir şölen ve ziyafet havasında geçmektedir. Bugünkü Kavurmaçukuru sınırlarında bulunan mevki isimlerinin de buradan geldiği düşünülmektedir. Halen kullanılan ve neredeen geldiği bilinmeyen Ömer Ağa, Karaca Komu, Hefsenin Komu gibi mevkiler bunun en güzel örnekleridir. Kavurmaçukuru Köyü'nde bugün yaşayan ahali, 1877-1878 Osmanlı-Rus Harbi sırasında Kars Rus İşgali altına düşünce bulundukları köylerden göç ederek o zaman harabe halinde olan Kavurmaçukuru mahallesine yerleşmişlerdir.

Gelen Muhacirler özellikle Kars'a bağlı Arpaçay İlçesinin Okçuoğlu, Meydancık gibi köylerinden gelmişlerdir. Daha önceki köy halkının neden bu bölgeyi terkettiği bilinmemekle birlikte bu insanların yine bugün Aşkale'ye bağlı Alaca mahallesine yerleştikleri ve 1934 Soyadı kanununda Kavurmacı soyadını aldıkları bilinmektedir. Dolayısıyla Kavurmaçukuru ismi Kars muhaciri olan bugünkü halkın değil önceki yerleşiklerin vermiş olduğu bir isimdir.

Bugün Mahallede yaşayan sakinlerin daha önceki duyumlar, kültür, konuşma ve diğer birçok benzerlik nedeniyle Ahıska Türklerinden olduğu sonucu çıkmaktadır. Mahallede 1950 li yıllarda ilk öğretmen tayin edilerek okul açılmış 1956 yılında halen kullanılan iki dersik okul yaptılmıştır. Kurulduğundan beri köy tüzel kişiliğine(muhtarlık)oluşturulmuştur.Köy 1960 yıllarında 90 hane olup bu halen göç vererek 80 hane civarındadır.Kavurma çukuru mahallesinin ilk imamı karsın karahanoğlu mahallesinden tefik karahan ve oğulları sait ve hamit karahandır.Bunlar mahallede günümüz imamlarını ve hafızlarını yetiştirmiştir.

Kültür

TÜRK kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır. Geleneklerine sahiptirler.Akrabalık bağları oldukça güçlüdür.

Mahallenin ana dili Türkçe olup Erzurum Türkmen Dadaş ağzı konuşulmaktadır. Mahallenin gelenek, görenek ve yemekleri Mahallenin kendine özgü gelenekleri ve seyirlik oyunları vardır.Bu oyunlar Değirmenci ,Vız dibi-diz dibi,kim versin , Harun Sezer'in oynadığı Tren oyunu,Durbaba Sezer ve Canip İşildak'in oynadıkları Dız oyunları ile Rahmetli Cemaletin Şahbaz'ın Oynadığı Gülember oyunu Aydın Efe'nin Oynadığı Doktorculuk Belleklerde yer eden sima ve oyunlardır.Gelenekleri yaşarlar.Akrabalık bağları oldukça güçlüdür. Mahallede Koro halinde söylenerek oynanan Halay ve ağızla müziklenerek Erzurum Erkek Bar Oyunu oynanmaktadır.

Coğrafya

Erzurum'a 45 Aşkale'ye 37 km uzaklıktadır.Çok temiz bir havası ve suyu ile yakın bir gökyüzü berrak yıldızları vardır.

İklim

Mahallenin iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2014 730
2007 452
1997 434

Ekonomi

Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Diğer doguda olan köyler gibi İnşaat işçiliği

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte mahallenin tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

(2009) = Sefa EFE
2004 - Sefa EFE
1999 - Lütfi ÖZKAN
1994 - Lütfi Özkan
1989 - Tacetin İnci

Web Sitesi : www.kavurmacukuru.org

Altyapı bilgileri

Mahallede, ilköğretim okulu vardır kullanılmaktadır. Mahallenin hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır. 2007 yılından beri kullanılmamaktadır.Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfaltdeğildir. Mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.GSM Kapsamı alanı içindedir.Mahallede sağlık evi mevcuttur ve açıktır. (Şubat 2007)yeni bir hemsire ataması yapıldı.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal