Kategori tartışma:Sovyetler Birliği kahramanları

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Sovyetler Birliği (Kategori-sınıf, Çok-önem)
VikiProje simgesi Bu kategori, Vikipedi'deki Sovyetler Birliği maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Sovyetler Birliği kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Kategori  Bu kategori için herhangi bir değerlendirme yapmaya gerek yoktur.
 Çok  Bu kategori Çok-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Madde adı bu şekilde taraflı. Bu kişilerin "kahraman" olduklarını ortaya koyabilecek tarafsız 3. kaynaklar diye bir şey olamayacağına göre... Doğru isim "Sovyetler Birliği Kahramanlık Madalyası sahipleri" olmalı. Filanca 19:48, 20 Aralık 2008 (UTC)

Bir kullanıcının burada tartışmaya dahi gerek görmeden "taraflı" şablonunu "bu bir addır" açıklamasıyla silmesi, bu adın taraflı olduğu ve ansiklopedik olmadığı gerçeğini değiştirmiyor. Biz Vikipedi'de kimseyi kahraman ilan edemeyiz. Diyelim imkânsızı başarıp objektif bir kahramanlık kıstası bulduk, bu madde, Sovyetler'deki kahramanların maddesi değil ki, Sovyetler Birliği Kahramanlık Madalyası alanların maddesi. Olsa olsa, "Sovyetler Birliği hükümetinin kahraman saydığı kişiler" maddesi olabilirdi (onların hepsine madalya taktığını varsayarak). Tabi bu madalyayı alanların bir kısmının bugün bazı kişilerce insanlık suçu işlemiş katiller olarak görüldüğünü de unutmamak lazım. Filanca 19:03, 21 Aralık 2008 (UTC)

Taraflı şablonunu silerken söylediğiniz şey, "bu bir addır" ifadesi, adların taraflı olamayacağı anlamına geliyor ilk bakışta ama bunu sizin söylemenize şaşırıyorum. Burada taraflı adlarla ilgili bir sürü tartışma oluyor, daha önce rastlamış olmalısınız. Vikipedi, bir ansiklopedi olarak birilerini "kahraman" ilan edip tarafsızlığını koruyabilir mi? O madalyayı almış olanların bazıları bugün bazılarınca değil kahraman, insanlık suçu işlemiş katiller olarak görülüyor. Veya, bir başka açıdan bakınca: O madalyayı almamış ama "kahraman" kabul edilebilecek kimse yok mu Sovyetlerde? Lütfen konuyu tekrar düşünün, o kategori ismini değiştirmeliyiz. Saygılar, Filanca 17:19, 21 Aralık 2008 (UTC)

Öncelikle söz konusu kategorinin tartışma sayfasında taraflı olduğuna dair haklı gerekçe gösterilmeden sadece taraflı etiketinin eklendiğini gördüm. Birde daha önce Kurtuluş Savaşı Kahramanları adlı bir kategoeri vardı. Orda bariz taraflılık sorunu mevcuttu. Kurtuluş Savaşı Kahramanı adlı bir madalya filan yoktur yani. Doğal olarak uygun hale getirildi. Fakat Герой Советского Союза / Sovyetler Birliği Kahramanı (vikipedideki adı: Sovyetler Birliği Kahramanlık Madalyası fakat doğru çevirmemiz gerekirse "Sovyetler Birliği Kahramanı" madalyası) alan Sovyetler Birliği Kahramanı denir. Yani bir addır. Dolayısıyla kategoride taraflılık söz konusu değildir. Ancak kategoriye bu madalya almamış kahraman eklenmez. Yine de Sovyetler Birliği Kahramanı adından rahatsız olanlar çoğaldığında Kategori:Sovyetler Birliği Kahramanlık Madalyası sahipleri v.s. yapılabilir. Enerjisi olan arkadaşlarımız varsa değiştireceklerdir. Teşekkür ederim. Takabeg ileti 01:05, 22 Aralık 2008 (UTC)

  • Merhabalar,
  • Çeşitli madalya, ödül vs. sahipleriyle ilgili kategorilerde, yanlış anlaşılmaları önlemek ve VP:TBA'ya daha uygun olmak adına, "... madalyası sahipleri" tarzı adlandırmayı yeğliyoruz. Bu maddenin adının taraflı gelebileceği kuşkusuz, kastın Sovyetler Birliği Kahramı Madalyası sahipleri olduğunu vurgulayarak söz konusu taraflı-olma-riskini bertaraf etmemiz şart. Bu sebeple bu kategoriyi Kategori:Sovyetler Birliği Kahramanlık Madalyası sahipleri tarzı bir kategori ismine taşımamız en doğru olandır. Bu arada eğer benzeri isimde ("... kahramanları") kategoriler açılırsa, ortada bir kahramanlık madalyası olsun olmasın, lütfen müdahil olalım. Eğer madalyanın belirli bir adı varsa (bu "kahramanlık madalyası" olur başka bir ad olur) madalyanın adını vurgulayan "... madalyası sahipleri" tarzı bir isme çevirelim. Ben şahsen Kurtuluş Savaşı ile ilgili o kategoriyi görmemiştim, görseydim müdahil olurdum. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 01:33, 22 Aralık 2008 (UTC)

Eğer madalyanın adı "Sovyetler Birliği Kahramanlık Madalyası" değil de "Sovyetler Birliği Kahramanı" ise, o halde kategorinin adı "Sovyetler Birliği Kahramanı Madalyası sahipleri" olabilir. Her halükârda var olan isim düpedüz taraflıdır, değişmesi gerekir. Noumenon'un söyledikleri de tamamen doğru, konuyu iyi açıklamış. Bu meseleyi "arkadaşların enerjisi"ne bırakmak bir yaklaşım tarzı tabi, ama hiç olmazsa "taraflı" şablonunu silmeyin. Filanca 21:25, 22 Aralık 2008 (UTC)

Zaten Kategori:Sovyetler Birliği Kahramanlık Madalyası sahipleri olmasın diyen yoktur. Bence abartılaacak konu değildir. Taraflı şablonunu yapıştırmak yerine kategori yönlendirseydin yapıcı davranışınız olurdu. Kolay gelsin. Takabeg ileti 02:06, 23 Aralık 2008 (UTC)

Seni/sizi çok iyi anlıyorum. Kolay gelsin. Filanca 07:13, 23 Aralık 2008 (UTC)

maddenin adlandırılması[kaynağı değiştir]

Merhabalar, tartışmadan geç haberim oldu. Önceki yazışmaları okudum. Diğer okuyabildiğim dillerdeki kategorileri incelediğimde (en:Category:Heroes of the Soviet Union, es:Categoría:Héroes de la Unión Soviética, ru:Категория:Герои Советского Союза, pt:Categoria:Heróis da União Soviética, de:Kategorie:Held der Sowjetunion) hep kahraman deyiminin kullanıldığını gördüm. Bu dillerde maddenin adının da madalya terimini içermediğini görüyorum. Sorun kategoriden çok kategoriye ait ana maddenin adlandırılması sorunu gibi gözüküyor. Türkçe Vikipedi'de maddenin adı Sovyetler Birliği Kahramanı Madalyası iken diğer dillerde Sovyetler Birliği Kahramanı şeklinde. Kategori ve madde aynı eksende olacak şekilde adlandırılmalı bence. Fikrimi soracak olursanız uluslararası eğilimden yanayım...Ertly 06:35, 7 Mart 2010 (UTC)

Bence de kategorinin de maddesinin de başlıkları Sovyetler Birliği Kahramanı olmalıdır. Zira bu sadece madalyadan ibaret edeğildir. Zaten benim kahramanım veya kahramanlarım değiller Sovyet Birliği için kahramnlardır. Belki SSCBliler için de kahraman değiller:) Kısaca ad budur ve bir sistemin adı. TBA ihlali yaratan Kurtuluş Savaşı kahramanları maddesi Kategori:Kurtuluş Savaşı kahramanları kategorisi gibi değildir. O yüzdendir ki diğer vikilerde hiç sorun sayılmıyor. Takabeg ileti 06:53, 7 Mart 2010 (UTC)
Bu hem madalya hem unvan hem de maaş v.s. eninde sonunda bu kategorideki yer alana Sovyetler Birliği Kahramanı denir. Özel ad olduğu için bunun taraflı olduğunu eleştirmek tıpkı Kahramanmaraş'ın Kahraman eki, Büyük Britanya (Great Britain)'in Büyük (Great) kelimesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin Büyük kelimesinin taraflı sayılmadığı gibi bu ad da taraflı sayılmaz. Takabeg ileti 07:29, 7 Mart 2010 (UTC)