Kategori tartışma:Gizem romanları

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

İsimlendirme[kaynağı değiştir]

"Gizemli roman" değil de "Gizem romanı" hatta çoğul olarak "Gizem romanları" olmasın? Görüşlere göre KT'ye götürelim. --Sayginerv-posta 11:00, 13 Haziran 2012 (UTC)

Önerilen değişiklik uygundur diye düşünüyorum. KT sadece tartışmalı değişiklik önerileri için bu arada. Yani tartışmalı olmayan değişiklikler için KT'ye gitmeye gerek yok diye biliyorum ben. --seksen 11:03, 13 Haziran 2012 (UTC)
Adet yerini bulur diyordum :) Direkt de değiştirebiliriz tabi. --Sayginerv-posta 11:21, 13 Haziran 2012 (UTC)
Roman türleri kategorisinde genelde sıfat kullanılmış. Ancak [1] [2] "gizem roman(lar)ı" tür adı olarak yaygınken [3] [4] "gizemli roman(lar)" daha çok kitabı tarif etmek için kullanılıyor (örneğin "güzel ve gizemli roman"). Ben şahsen tartışmalı olduğunu düşünmüyorum, tabii siz bilirsiniz. --seksen 15:36, 13 Haziran 2012 (UTC)
Burada görüyoruz ki şu an hem Kategori:Roman, hem de Kategori:Romanlara sahipmişiz. Hatta "Roman", "Romanlar"ın üst kategorisi olmuş nasıl olmuşsa. Kategori:Roman türleri ve Kategori:Türlerine göre romanlar şeklinde iki eş kategorimiz daha var. Ayrıca şu an tartıştığımız kategorinin interwikisine bakılırsa novel değil fiction'dan, yani gizem kurgusundan (var mı böyle bir adlandırma bilmiyorum?) bahsediyoruz; yani üst kategorisi aslında halen bulunduğu "Kategori:Türlerine göre kurgu" olmalı. İlk aşamada "Roman" kategorisinin içeriğini "Romanlar"a, "Roman türleri"ni de "Türlerine göre romanlar"a aktarıp düzenleme yapalım derim. Kurgu konusundaki görüşleri de alalım. --Sayginerv-posta 16:04, 13 Haziran 2012 (UTC)
Gizemli roman bana da garip geldi biraz. Korkulu roman, aşklı roman gibi sıfatlarla değil, isimlerle oluşturuyoruz genelde (ancak hepsi böyledir diye bir genelleme yapılabilir mi emin değilim). Şurada da "gizem romanı" denilmiş, bulabildiğim güvenilir kaynaklardan. Taşınması fikrini desteklesem de KT'ye çıksın, bu tartışma da oraya taşınsın derim ben.--RapsarEfendim? 10:24, 16 Haziran 2012 (UTC)
Şimdi biz bu kategoriyi hem "Türlerine göre kurgu" hem de "Roman türleri"ne koymuşuz ancak iw'lere bakılırsa "Mystery fiction" a gidiyor ve "Mystery novels" gibi ayrı bir kategori de var. Kurgu tüm film, dizi ve diğer yapımların üst kategorisi. İsimin yanında bu bakımdan da bir değerlendirme yapmak lazım. İsim konusunda bir kaynak bulabilsek çok iyi olacak. Ayrıca çift kategorileri ne yapsak? Onların tartışma sayfasına mı gidelim? --Sayginerv-posta 10:39, 16 Haziran 2012 (UTC)
KT'de benzer ada sahip kategorileri toptan tartışabiliriz. Katılım da buradan daha yüksek (ouu, çok yüksek hem de) olur :) İngilizcede mystery fiction ifadesinin Türkçede tam bir karşılığını bilmiyorum, olmadığını düşünüyorum ben. Gizem kurgusu bir kullanım hele hiç söz konusu değil :) Filmler falan olmasa, yayın derdik. Belki ürün denebilir; ama bu da zorlama gibi. Kullanıcı:Docbaba ve Kullanıcı:Homonihilis'in katılması da ufkumuzu genişletecektir konu hakkında bence :)--RapsarEfendim? 10:48, 16 Haziran 2012 (UTC)
"Kategori:Türlerine göre romanlar" üst kategorisinde diğer alt kategoriler hep çoğul şekliyle sıralanmış ("Gerilim romanları", "Cinayet romanları", "Korku Romanları" vb.). Buradan hareketle söz konusu türün adı da mantıken "Gizem romanları" olmalı diye düşünüyorum (zaten Vikipedi'de filmler için "Kategori:Gizem filmleri" adında bir kategori de mevcut).--docbaba 13:30, 16 Haziran 2012 (UTC)Docbaba mesaj.
N o t: Bu arada "Kategori:Roman türleri" ile "Kategori:Türlerine göre romanlar" kategorilerini de birleştirmek uygun olmaz mı?--docbaba 13:30, 16 Haziran 2012 (UTC)Docbaba mesaj.
Onları da birleştirmek lazım uygun adda, evet.--RapsarEfendim? 21:22, 16 Haziran 2012 (UTC)
"İlk aşamada "Roman" kategorisinin içeriğini "Romanlar"a, "Roman türleri"ni de "Türlerine göre romanlar"a aktarıp düzenleme yapalım derim." demiştim; itiraz yoksa bunları yapalım. --Sayginerv-posta 21:26, 16 Haziran 2012 (UTC)
Benim açımdan bir sıkıntı yok.--RapsarEfendim? 21:29, 16 Haziran 2012 (UTC)