Kategori tartışma:Azeriler

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Vikipedi:Kategori tartışmaları/Azeriler sayfasını da okudum. Sorun isim değişikliği ile halledilmez. Kullanıcı:Cekli829'un yaklaşımı doğrudur. Eğer etnik gruplarına göre kategori Kategori:Azeriler ise ülkelerine göre kategori de lazım. en:Category:Azerbaijani people ile en:Category:Ethnic Azerbaijani people gibi Kategori:Azeriler ile Kategori:Azeriler (etnik grup) olmak üzere ikiye bölünebilir. Ya da Kategori:Azerbaycanlılar ile Kategori:Azeriler. Takabeg ileti 12:57, 7 Mayıs 2013 (UTC)

Bahsi geçen konuşmalar kişisel görüşlerden öteye geçemiyor. Kalsın gerekçesi sadece ve sadece galat-ı meşhur sayılabilecek özellikteki bu kelimenin yaygınlığı olabilir. Konuya yönelik internette birçok kaynağa ve tartışmaya rastlanılabiliyor. İlber Ortaylı'nın şu videodaki konuşmasını birkaç kere örnek göstermiştim. Dileyenler izleyebilirler. --esc2003 (mesaj) 19:12, 7 Mayıs 2013 (UTC)
Azerbayan Cumhuriyeti'nde ise etnik Azeriler için "Azerbaycanlı" kelimesi, TDK ise Azerbaycan halkına "Azerbaycanlı" kullanıyor. Bu da ayrı bir mesele. Vikipedi kullanıcıları Azerbaycanlı kelimesini kabul etmiyorsa, şimdilik Kategori:Azeriler (etnik grup) oluşturmaktan başka çaremiz yok. Belki onu gören kullanıcılar meseleyi anlayacaktır. Takabeg ileti 23:57, 7 Mayıs 2013 (UTC)
Kimsenin talebi oldu mu ki etnisiteye ve vatandaşlığa göre kategoriler açılsın? --esc2003 (mesaj) 17:18, 8 Mayıs 2013 (UTC)
Talebine göre değil, gerçeğe göre oluşturmadı, hatalarını düzeltmek için oluşturdum. Takabeg ileti 23:00, 8 Mayıs 2013 (UTC)
{{Taraflı}} eklendi. Zira Kategori:Mesleklerine göre Azeriler‎ Azerbaycan cumhuriyeti vatandaşları ile ilgili, Kategori:Ülkelerine göre Azeriler‎ etnik Azeriler ile ilgili kategoridir. Bu iki farklı niteliği taşıyan kategorileri aynı katetorinin yani bu kategorin alt kategorileri olmaları mümkün değildir. Takabeg ileti 23:04, 8 Mayıs 2013 (UTC)
Şu an "Azerbayan Cumhuriyeti'li" olan insanlar (etnik grup, din farketmeksizin) ile kategori ve İran, Azerbayvan ve diğer ülkelerde yaşayan etnik Azeriler (vatandaşlık farketmeksizin) ile ilgili kategori vardır. Bunu kabul edemeyenler mi var ? Takabeg ileti 23:11, 8 Mayıs 2013 (UTC)
"Azeriler (etnik grup)" diye bir adlandırma keyfidir. Ben "Azeri kökenli..." ile başlayanları tercih ediyorum. Tartışma başlatılmalı diye bu nedenle söyledim sizin tartışma sayfanızda. Kazaklar kategorisi ise bir facia olmuş. Türkçede akla gelen Türkî halk olandır. Anlam ayrımına gitmeden önce danışabilirdiniz. Slav olanla Türk olanı bu üst kategoride birleştirebilmek için aynı kökten gelmeleri gerekir. --esc2003 (mesaj) 10:47, 10 Mayıs 2013 (UTC)

Kısaca şöyle:

  1. İdeal:
  1. Geçici:

Takabeg ileti 11:34, 10 Mayıs 2013 (UTC)

Kazaklar adı "Kazakistanlılar" için kullanılmıyordu. Neye göre diyorsunuz bunu? İngilizce Vikipedi'ye göre mi? O vakit Yunanlar kategorisini de "Yunanistanlılar" için kullanıyorduk. Söyledikleriniz mantıklı açıklaması olmalı. Yaptığınız işlemler keyfidir. Slav olan Kazaklar kendilerine Kozak derler ve bunların Türklerle doğrudan bir ilgisi bulunmamaktadır. Bir "vatandaşlık" olarak Azerbaycanlılar için TDK'yı kaynak göstermişsiniz. Türk için de "Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde yaşayan halk ve bu halktan olan kimse "Ne mutlu Türk'üm diyene!" - Atatürk" açıklaması yapılmış. Yani "Türkiyeli" diye bir kavram uydurmak gerekmiyor. Azerbaycanlı etnik grubun da adıdır. Değişiklik ikisini birden kapsamalıdır, böyle olursa ancak doğru kabul edilebilir. --esc2003 (mesaj) 16:07, 11 Mayıs 2013 (UTC)