Kategori tartışma:Ünlü hayvanlar

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
  • Kategorilerde değişiklik yaparken bu kategoriye rastladım. İçinde ünlü kelimesi geçtiği için durakladım ve kategori için yeni bir ad bulamadım. Genetiği değiştirilmiş bu hayvanların öbür hayvanlardan mutlaka bir farkı olsa da kime ve neye göre ünlü? İngilizce Vikipedi'de ve başka birçok dilde bizdeki gibi Famous animals (ünlü hayvanlar) şeklinde açılmış. Bu konudaki görüşleriniz için lütfen bu sayfayı kullanınız. Teşekkürler, --Bahar (yine ben!) 13:16, 10 Temmuz 2007 (UTC)
Daha uygun bir kategori bulabileceğimiz düşünüyorum. Bu konuda ilk fırsatta önerilerimi sunmayı düşünüyorum.--Atacameñoileti 13:22, 10 Temmuz 2007 (UTC)
Diğer arkadaşlar da önerilerde bulunursa iyi olur bu arada--Atacameñoileti 14:19, 10 Temmuz 2007 (UTC)

Hem ünlüler, hem de hayvanlar. Bence isim yerinde? Khutuckmsj 16:01, 10 Temmuz 2007 (UTC)

a) Bu kategori İngilizce ve İspanyoca gibi vikilerde de ünlü hayvanlar olarak kullanılmış. Almanca vikide ise Individuelles Tier olarak var. Yani direk tercüme ile "Bireysel hayvan" olarak çevirebiliriz. Kastedilen, Şahsiyetli hayvan ya da cibiliyetli hayvan oldukları. Buradan yola çıkaraktan ben de en uygun kategori olarak Kimlik sahibi hayvanlar olarak kategorinin değişebileceği fikrini uygun buluyorum. Bu kategori, ünlü hayvanlardan çok daha nesnel olur diye düşünüyorumç

b) Bir diğer seçenek olarak da Kayda değer hayvanlar kategorisi ki kayda değer olduklarından diğer örneklerinden öne çıkmış bu hayvanlar, ansiklopedi maddesi olmuşlardır. Bu sayede kategoriyi doğrulamak ta mümkün. Bu da kategoriyi, ünlü hayvanlardan daha çok nesnel kılar. Ancak benim fikrim a seceneğinin daha kolay anlaşılabilir olduğu.--Atacameñoileti 16:06, 10 Temmuz 2007 (UTC)

c) Eğer hiç kategori bulamazsak bu şekilde kalabilir. Hayvanlar kategorisinin içinde yer almasındansa ünlü hayvanlar kategorisi olarak devam etmesi daha iyidir. Çünkü bunlara toplu olarak ulaşabilmek pratiklik sağlar. Hayvanlar kategorisi içinde bu hayvanlar 60 madde içinde kaynayıp gider. Cibiliyetlerine yazık ederiz. Ama bu son seçenek olmalı diye düşünüyorum--Atacameñoileti 16:15, 10 Temmuz 2007 (UTC)

Tanınmış hayvanlar olabilir bence. --Eldarion 16:40, 10 Temmuz 2007 (UTC)


  • "Tanınmış hayvanlar" veya "Şöhretli hayvanlar" diyebiliriz. Ünlü hayvanlar deyince benim aklıma tavuk, tavşan gibi cins isimler geldi. denisutku *:!? 17:47, 10 Temmuz 2007 (UTC)
  • Denisutku'nun önerdiği isimler daha uygun gibi.--renegademsj 06:17, 11 Temmuz 2007 (UTC)
Şöhretli, tanınmış ve ünlü arasında nasıl bir fark var? Hepsi eş anlamlı kelimeler sayılmaz mı? Bu tartışmayı Kategori tartışma:Ünlü hayvanlar sayfasının tartışma sayfasında devam ediyor. Fikir belirtenlerin orada belirtmesi daha yararlı olur--Atacameñoileti 06:23, 11 Temmuz 2007 (UTC)
  • "Tanınmış" sözcüğü konuyu tam kapsamıyor, zira bütün hayvanlar az çok tanınmıştır. Oysa, burada kastedilen "şöhret" olmaktır, "ünlenmek", "ün sahibi" olmaktır. Örneğin, Dolly, sıradan, "tanınan", o "malum", "bildik" koyunların arasından sıyrılıp "şöhret" olmuştur. Dolayısıyla, kategorinin adı da; Şöhret sahibi hayvanlar, Şöhretli hayvanlar, veya Ünlenmiş hayvanlar, şeklinde olmalı, ya da şu anki haliyle; "Ünlü hayvanlar" olarak kalmalıdır diye düşünüyorum. Saygılar. --Metal Militia ileti 06:28, 11 Temmuz 2007 (UTC)
  • Bence ünlü hayvanlar yerine, tanınmış hayvanlar ifadesi daha uygun olur. Bu hayvanların diğerlerinden farkı bir şekilde tanınmış olmaları, ansiklopedide madde olarak yer almalarını sağlayanda bu tanınmışlık ve bilinirlik kriteridir diye düşünüyorum. Yukarıdaki önerilerde mantıksız değil, kimlik sahibi veya kayda değer hayvanlar demekde bir şekilde bu anlamı ifade ediyor, fakat bence estetik durmuyor. Ama olmaz değil, benim tanınmışı önermemdeki amaç kullanım olarak yaygın ve daha akılda kalıcı olmasıdır.--renegademsj 06:29, 11 Temmuz 2007 (UTC)
  • Arkadaşlar bu hayvanları siz biz ben sen o niye tanıyoruz? Bence bu soruyu sorun kendinize. Ben soruyorum ve aldığım yanıtlara bakın:
  1. Cunku bu hayvanlar tanınmışlar.
  2. Cunku bu hayvanlar şöhretliler.
  3. Cunku bu hayvanlar sürü elemanı olarak değil birey olarak tanınmışlar
  4. Cunku bu hayvanlar türlerinin arasından sıyrılmışlar.
Benim bu yukardaki kelimelerinin tamamını birden kapsayan Türkçe konuştuğum zaman kullandığım bir kelime var: Ünlü.
Dolayısıyla Ünlü hayvanlar cuk oturuyor. Gereksiz kasmayalım bence.--Erkan 06:46, 11 Temmuz 2007 (UTC)
BencedeÜnlü hayvanlar anlam açısından yaptığı çağrışım ile içerik olarak en uygunu bu isim olacaktır.--Oceanspray 07:03, 11 Temmuz 2007 (UTC)
  • Ünlü sözcüğü ansiklopedi için hoş durmuyo. Mesela ben bir zamanlar Uşaklı ünlüler diye bir kategori açmıştım. O zaman ünlü sözcüğünü kullanmama kararı aldık deyip kategoriyi Uşaklılar olarak değiştirmem istenmişti. Bence de makul tabii. Neye göre ünlü? Kime göre ünlü. Sizin tanıdığınız bildiğiniz bi sanatçıyı ben tanımıyor olabilirim. Ayrıca evrenselliğe aykırı. Türkiye'de ünlü olan biri dünyanın başka bir ülkesinde tanınmıyor olabilir. O halde burda Ünlü hayvanlar diye bi kategorinin hala duruyor olması yanlış. Bu hayvanlar ise tüm dünyada tanınmış oldukları için ben tanınmış hayvanlar adını kullanmaktan yanayım. Bilimsel çalışmalarda kullanılmış hayvanlar vs.. gibi destansı isimler yaratmak da mümkün ama kullanım kolaylığı da düşünülmeli. Tanınmış hayvanlar güzel olur. --maderibeyzamsj 07:07, 11 Temmuz 2007 (UTC)
  • Sözügeçen kategorideki hayvanların ansiklopediklik değerlerini kimse tartışmıyor sanırım. Hemcinsleri arasından bazı özellikleri nedeniyle ayırtedilmiş bu hayvanları ansiklopediye almaya yolaçan kriterler neyse ünlü olmalarına yolaçan kriterler de onlardır bence. Dolayısıyla neye göre, kime göre ünlü sorularının cevabı tanınmışlık kriterleridir. Belirli bir literatüre geçmiş olan bu hayvanlar ansiklopediye girebilir. Gerisinde, ister ünlü deyin, ister tanınmış, ister meşhur, isterse güzel dilimizde aynı anlama gelen diğer sıfatlardan biriyle sesleyin sonuçta aynı kapıya çıkacak. Kişisel seçeneğim "Tanınmış hayvanlar" yönünde değiştirilmesi. İyi çalışmalar. --Mskyrider ileti 14:22, 11 Temmuz 2007 (UTC)
  • Açıkçası Tanınmış Hayvanlar bana "bol bulunan/sık karşılaşılan/iyi bilinen hayvanlar" anlamını çağrıştırıyor. Üstte de belirttiğim gibi bence Ünlü Hayvanlar daha doğru. Mskyrider'ın da dediği gibi, bu hayvanlar ansiklopedide adlarına madde açılabilecek kadar ünlüler, bence bu ünlü olmak için yeterli bir kriter. Tabii "ünlü" kelimesinin kullanımına karşı çıkıyorsak, bu kategoriye Birey(sel) olarak bilinen hayvanlar anlamında bir isim de verebiliriz. Khutuckmsj 17:20, 11 Temmuz 2007 (UTC)
  • Ünlülük, şöhret vb. vurgular daha önce de belirtildiği gibi fazlasıyla öznel. "Kime, neye göre ünlü/şöhret?" sorusu illâ ki bu hayvanların kayda değer olmadığı vurgusunu içermiyor - sadece ünlü, şöhret gibi kavramların belirli bir temelinin olmadığını belirtiyor. Eğer bu tip bir terim kullanacaksak, temel taşlar sebebiyle ancak kayda değer hayvanlar benzeri bir isim koyabiliriz; zira zaten Vikipedi'nin bir kayda değerlik terimi var ve bu terimin Vikipedi içerisinde vurguladığı çeşitli kriterler var. Bununla birlikte kayda değerlik vurgusu yapmak da ne derece doğru olur emin değilim. Bunun yerine birey(sel) olarak bilinen hayvanlar veya birey(sel) olarak konu edilmiş hayvanlar tarzı bir başlık daha uygun kaçabilir... fakat bunlar da pek net değil ve uzun. Kararsızım ama ünlü, şöhretli, tanınmış gibi sözcüklerden kaçınılması kanaatindeyim; salt Hayvanlar kategorisini kullanmayı bu tip öznel kategorileri kullanmaya tercih ederim. Sonuçta ünlü/şöhretli/tanınmış hayvanlardan başlar, ünlü/şöhretli/tanınmış Malatyalılara, ünlü/şöhretli/tanınmış dergilere kadar gider. Kategorilendirmelerde çok dikkatli olmalıyız. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 19:18, 11 Temmuz 2007 (UTC)
Şimdi bu tartışma da çok kişiden görüş gelmiş ve birbirine benzer görüşler mevcut özetlemek gerekirse
  • En çok rağbet gören tanımlama Ünlü/Tanınmış/Şöhretli hayvanlar olmuş ki bunları beraber sınıflandırmak mümkün zira her biri yaklaşık eş anlamlı ve eşit derece öznel adlandırmalar ve bu bağlamda ben de Noumenon'a ve ilk itirazı başlatan Bahar'a katılıyorum. Kategorilerde dikkatli olmalıyız ve ileride Eşmeahmediye, İzmit'in ünlüleri Pirinççi, Pertek'in ünlüleri gibi ünlülerin,tanınmışların,şöhretlilerin önünü açmayalım derim.
  • Kayda değer hayvanlar kimseden rağbet görmedi diyebiliriz keza Kimlik sahibi hayvanlar da öyle,
  • Birey(sel) olarak bilinen hayvanlar ya da birey(sel) olarak konu edilmiş hayvanlar kimimizce uygun ama uzun bulunmuş.
Netice de hayvanlar kategorisine aktarılması bu hayvanları çok genelleştirir ve bunlara toplu olarak ulaşma pratikliğini yok eder diye düşünüyorum. Bu aşamada Birey(sel) olarak bilinen hayvanlar olarak adlandırmayı Bireyleşmiş hayvanlar diye kısaltsak nasıl olur? Hem kolay anlaşılabilir, zira bu hayvanların Dolly, Jumbo gibi birer adı var, hem de kısa bir tanımlama. Konunun sonuca bağlanması ve askıda kalmaması iyi olur diye düşünüyorum--Atacameñoileti 20:32, 11 Temmuz 2007 (UTC)
Bireyleşmiş hayvan anlamca güzel oturdu da, biraz garip kaçtı :) Bence daha iyisini bulamazsak bunu kullanalım. Khutuckmsj 21:05, 11 Temmuz 2007 (UTC)
Gereginden fazla zorlastirmissiniz bu meseleyi bence. "ünlü hayvanlar"i ana kategori olarak birakip buna "hayvani filim yildizlari" (Flipper, Lessie, Fury, Free Willy v.b), "Hayali ünlü hayvanlar" (Dumbo, Pembe panter, Buggs Bunny v.b) "mesur hayvanlar" (Aydin, Michael Jacksonun maymunu Bubbles v.b), "ünlü mitolojik hayvanlar" falan gibi alt kategorilere ayirsak en kolayi olmazmi? selamlar --Erdall 02:02, 12 Temmuz 2007 (UTC)

Tartışma durmuşa benziyor. Gelen fikirleri alta alfabetik sırayla yazıyorum. Bunlar arasından uygun görülenlerin yanına imza atılabilir. Teşekkürler, --Bahar (yine ben!) 11:41, 19 Temmuz 2007 (UTC)

![kaynağı değiştir]

Bilimsel çalışmalarda kullanılmış hayvanlar[kaynağı değiştir]

  1. Destek Destek (alt kategori olarak). Ismi daha guzel olabilir. -- Cat chi? 15:24, 1 Eylül 2007 (UTC)

Bireyleşmiş hayvanlar[kaynağı değiştir]

  1. Destek Destek --Atacameñoileti 18:13, 1 Ağustos 2007 (UTC)
  2. Destek DestekNoumenon mesajkatkılar 20:59, 8 Ağustos 2007 (UTC)

Bireysel hayvanlar[kaynağı değiştir]

  1. Karşı Karşı -- Cat chi? 15:24, 1 Eylül 2007 (UTC)

Bireysel olarak bilinen hayvanlar[kaynağı değiştir]

  1. Destek DestekNoumenon mesajkatkılar 20:59, 8 Ağustos 2007 (UTC)
  2. Karşı Karşı -- Cat chi? 15:24, 1 Eylül 2007 (UTC)

Hayali ünlü hayvanlar (alt kategori olarak)[kaynağı değiştir]

  1. Destek Destek. Fipper, Lesse vs. -- Cat chi? 15:24, 1 Eylül 2007 (UTC)

Kayda değer hayvanlar[kaynağı değiştir]

  1. Destek Destek--maderibeyzamsj 16:04, 1 Ağustos 2007 (UTC)
  2. Destek Destek Noumenon mesajkatkılar 20:59, 8 Ağustos 2007 (UTC)
  3. Karşı Karşı. Kayda degerligi olmayanlar zaten madde olamaz. Kategori:Maddeler gibi fazla genis olur. -- Cat chi? 15:24, 1 Eylül 2007 (UTC)

Kimlik sahibi hayvanlar[kaynağı değiştir]

  1. Karşı Karşı. Nufuz cuzdanlariyla pasaport alamadiklari surece biraz mantiksiz olucak bu :). -- Cat chi? 15:24, 1 Eylül 2007 (UTC)

Şöhretli hayvanlar ya da Meşhur hayvanlar[kaynağı değiştir]

  1. Destek Destek --Metal Militia ileti 20:43, 8 Ağustos 2007 (UTC)
  2. Destek Destek --Kuara 00:28, 10 Ağustos 2007 (UTC)
  3. Karşı Karşı biraz sorunlu. "Mesurluk"/"Sohret" anlayisi gorecelidir. -- Cat chi? 15:24, 1 Eylül 2007 (UTC)

Tanınmış hayvanlar[kaynağı değiştir]

  1. Destek Destek--maderibeyza# # msj 16:04, 1 Ağustos 2007 (UTC)
  2. Destek Destek--Mskyrider ileti 00:27, 2 Ağustos 2007 (UTC)
  3. Destek Destek--renegademsj 09:04, 9 Ağustos 2007 (UTC)
  4. Destek Destek. Sevmedim ama alternatiflerden iyi. -- Cat chi? 15:24, 1 Eylül 2007 (UTC)
  5. Destek Destek--Gökhan 22:17, 2 Şubat 2008 (UTC)

Ünlü hayvanlar (şimdiki hâli)[kaynağı değiştir]

  1. Destek Destek--Erkan 20:30, 8 Ağustos 2007 (UTC)
  2. Destek Destek --Metal Militia ileti 20:45, 8 Ağustos 2007 (UTC)
  3. Destek Destek --Martianmister 12:34, 10 Ağustos 2007 (UTC)
  4. Karşı Karşı. "Unluluk" goreceli bir kavram -- Cat chi? 15:24, 1 Eylül 2007 (UTC)

Ünlü mitolojik hayvanlar (alt kategori olarak)[kaynağı değiştir]

  1. Destek Destek Pegasus vs. -- Cat chi? 15:24, 1 Eylül 2007 (UTC)