Karl Koller

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Karl Koller
Karl Koller
Doğum3 Aralık 1857(1857-12-03)
Schüttenhofen, Bohemia
Ölüm21 Mart 1944 (86 yaşında)
New York, Amerika Birleşik Devletleri
MilliyetAvustruya
Kariyeri
DalıOftalmolog
EtkilendikleriSigmund Freud

Karl Koller (3 Aralık 1857 - 21 Mart 1944), tıp kariyerine Viyana Genel Hastanesinde cerrah ve Sigmund Freud'un meslektaşı olarak başlayan Avusturyalı bir göz doktoruydu

Koller, göz ameliyatı için lokal anestezik olarak kamuoyuna kokaini tanıttı. Bu keşiften önce, kloral hidrat ve morfin gibi solüsyonları laboratuvar hayvanlarının gözünde anestezik olarak test etmiş ve başarılı olamamıştı. Freud, kokainin analjezik özelliklerinin tamamen farkındaydı, ancak Koller kokainin doku uyuşturma fonksiyonunu fark etti ve 1884'te kokaini lokal anestezik olarak tıp camiasına sundu. Koller'in bulguları tıbbi bir dönüm noktasıydı. Bu keşiften önce göz ameliyatı yapmak zordu çünkü herhangi bir ufak müdahalede gözün refleks tepkileri ameliyatı imkansız kılıyordu. Daha sonra kokain, diş hekimliği gibi diğer tıbbi alanlarda da lokal anestezik olarak kullanıldı. 20. yüzyılda, lidokain gibi diğer ajanlar lokal anestezik olarak kokainin yerini almıştır.

1888'de Karl Koller Amerika Birleşik Devletleri'ne taşındı ve New York'ta oftalmoloji üzerine çalışmaya devam etti. Kariyerinde, 1922'de Amerikan Oftalmoloji Derneği tarafından " Lucien Howe Madalyası " nın ilk alıcısı olarak onurlandırılması da dahil olmak üzere birçok üstünlük elde etti. Bu ödül, oftalmoloji alanında üstün başarı gösteren hekimlere verilmektedir. 1930'da Viyana Tabipler Birliği tarafından da onurlandırıldı.

Koller'in hastalarından biri , Chauncey D. Leake adında on yaşında kör bir çocuktu. Leake görmeini geri kazandı ve bir yetişkin olarak anestezik divinil eteri keşfetti.

Koller, uyuşturucuyla olan ilişkisi nedeniyle "Coca Koller" lakaplıydı ve lokal anesteziyi keşfetmesi nedeniyle halka açık bir figür olarak statüsünü tanıması istenmesine rağmen, otobiyografiye girmedi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

"Victory over Pain, a History of Anaesthesia". Bulletin of the Medical Library Association. 35 (4): 246-256. October 1947. PMC 194689 $2.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)