Karaool Tumat

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kara-ool TUMAT
Doğum adıТумат, Кара-оол Хууракпанович
DoğumEkim 1935 (88 yaşında)
Tuz Dağı nahiyesi, Tıva Halk Cumhuriyeti
Ölüm2002
UyrukTuva Cumhuriyeti Tuva Cumhuriyeti
Alanıhöömeyci
Ödüller
Halk Höömeycisi (Tıva Cumhuriyeti)

Kara-ool Tumat (Tuvaca: Кара-оол Тумат); 15 Ekim 1935'te Tıva'da Övür'e bağlı Dus-Dag'da doğmuştur – Tıva Cumhuriyeti'nin halk höömeycisidir.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Kara-ool Huurakpanoğlu Tumat, 15 Ekim 1935'te Tıva Halk Cumhuriyeti Övür kojuun, Dus-Dag nahiyesinde doğmuştur.[1] 1952'de ailesiyle birlikte Ulug-Hem'e taşınıp ömrünün sonuna kadar orada yaşadı. 30 yıldan fazla bir süre biçerdöverci olarak çalıştı. Yaklaşık 10 yıl boyunca bölge kültür bölümünde höömeyciler "Amırak" adında amatör müzik topluluğunun başkanı ve katılımcısı oldu. Sahneye ilk kez 1956 yılında bir höömeyci sanatçı olarak çıktı. Daha sonra, 1965'te ülkede konserlere, festivallere ve yarışmalara sürekli bir katılımcı oldu. Moskova'ya (IX Uluslararası Kırsal Kulüpler Festivali'ne katılmak için) ilk olarak Tıva dışına çıkmıştır. Kremlin Kongre Sarayı'nda, Çaykovski Salonu'nda sahne aldı. 90'lı yılların ortalarında Avrupa turnesine de çıktı. Tıva'da en çok kullanılan müzik aletlerinden doşpuluur ve şanza kullandı. İyi gitar çalardı. Şiirler yazardı.[2]

Ödüller ve Mükafatlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Tıva Cumhuriyeti halk Höömeycisi (1995)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ İlgili kaynak kitap bilgileri: Бадыргы, М.М. Кара-оол Хууракпанович Тумат // Творческие портреты хоомеистов Республики Тыва / М.М. Бадыргы. - Kızıl, 2008. - s.46-50.
  2. ^ Kaynak kitap adı: Сундуй Д.М. Легендарные ветераны-исполнители хоомея и их успехи // Итоги социологического исследования о развитии горлового пения хоомей Республики Тыва в 1992-2013 гг./ Д.М. Сундуй. - Kızıl., 2013. - s. 42-50.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]