Mus

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Karaciğer musu sayfasından yönlendirildi)
Mus
Ülke(ler)Fransa
TürüTatlı
Ana malzemelerYumurta akı, çırpılmış krema, çikolata

Mus, hafif ve havadar bir doku vermek için hava kabarcıkları içeren yumuşak hazırlanmış bir besindir. [özgün araştırma?] Hazırlama tekniklerine bağlı olarak hafif ve kabarıktan kremsi ve yoğuna kadar değişebilir. Tatlı veya tuzlu olabilir.

Tatlı muslar tipik olarak çırpılmış yumurta akı, çırpılmış krema veya her ikisi ile yapılır ve bir veya daha fazla çikolata, kahve, karamel, püre meyve veya nane veya vanilya gibi çeşitli otlar ve baharatlarla tatlandırılır. Bazı çikolata muslarında, yumurta sarısı genellikle nihai ürüne daha güçlü bir tat vermek için eritilmiş çikolatayla karıştırılır. Muslar servis edilmeden önce soğutulur, bu da onlara daha yoğun bir doku verir. Şekerli mus bir tatlı olarak servis edilir veya kek dolgusu olarak kullanılır. Bazen jelatin ile stabilize edilir.

Tuzlu muslar et, balık, kabuklu deniz ürünleri, kaz ciğeri, peynir veya sebzelerden yapılabilir. Sıcak köpükler genellikle hafif dokularını çırpılmış yumurta akı ilavesinden alır.

Karaciğer musu[değiştir | kaynağı değiştir]

Karaciğer musu
Alternatif isimMousse de foie
Ülke(ler)Fransa
TürüSakatat

Karaciğer musu Fransız mutfağından kümes hayvanlarının karaciğerinden yapılan sürülebilir krem kıvamında bir mus. Pâtéye benzer ancak krema içerdiği için kıvamı daha hafif oluyor ve krema torbası ile kraker veya hamur üzerine sıkılabilir.[1]

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Pate: Decadent But Not Difficult". NPR. 15 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2019.