Kalenderoğlu, Sungurlu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
00.16, 23 Ağustos 2016 tarihinde II. Niveles (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17512373 numaralı sürüm (düzenleme AWB ile)
Kalenderoğlu
Harita
Çorum
Çorum
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlÇorum
İlçeSungurlu
Coğrafi bölgeKaradeniz Bölgesi
Nüfus
 (2012)
 • Toplam40
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0364
Posta kodu19327

Kalenderoğlu, Çorum ilinin Sungurlu ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Kalenderoğulları aslında Malatya'dan gelmişlerdir.ilk önce Bala'nın Kesikköprü köyüne yerleşmişler.Geçimleri hayvancılıkla olup yaylalarda yaşamışlardır.Kesikköprü dar geldiğinden şu an Bayata bağlı Kışla köyüne yerleşmişlerdir.Kalenderoğlu Osmanlı sancakbeyi olup Karayazıcı da denilen Büyük İsmail Ağa'dır.Büyük İsmail ağanın ölümünden sonra oğulları küçük İsmail ve Ahmet Ağa'dır.Küçük İsmail 7 yıl İstanbul'da medreselerde okumuş,yüksek tahsil yapmıştır ve babası İsmail Bey'in yerine bey olarak geçmek istemiştir.Bunu hazmedemeyen bazı kişiler Kışla'da kargaşa çıkarır ve büyük bir aşiret kavgası olur.Bir kişi ölür,bu yüzden Osmanlı kanunları gereğince beylerin mahiyetinde cinayet olursa o soydan gelenlerin beylikleri feshedilir.Beyler mahiyetinde hırsızlık gibi şeyler olursa 7 yıl bütün aşiret başka bir beyin himayesie sürgün edilirmiş ve kalenderoğulları'ndan da cinayetten dolayı 36 kişi Amasya cezaevine konur-küçük İsmail ağa da dahil-ve bu yüzden Ankaradan gelen Beylerbeyi Alişan Bey Hacı Abdullah'ı sancakbeyi olarak atar.Hacıabdullah beyde ölen kişinin taraftarıdır ve Kalenderoğulları'na huzur vermez.Bu arada Kalenderoğulları'nın huzuru kaçar.Kalenderoğulları'nın bir kaç tane çiftliği vardır.Bunlar Susuz,Kışla,Büyükbahçeli ve ayrıca Ilgaz dağında olan tapulu yaylalarıdır.Hacı Bey'in baskıları giderek artar ve Kalenderoğulları'ndan Küçük  İsmail cezaevinden çıktıktan sonra bir hastalıktan dolayı ölür.Kardeşi Ahmet Bey aşiretin başına geçer.Ahmet Bey ve amcası Osman Ağa Taybı ovasına göç eder. Kalenderoğulları'nın tarihçesi Ahmet oğlu Hacı Bahri'nin söylediğne göre 1870-80 yıllarıdır.Eski caminin yaPIlışı da Hacı Bahri'nin dediğine göre 1900'lerdir.Ahmet Ağa'nın en büyük ve en cesaretli oğlu da İSMAİL AĞA'dır.  

Kültür

Köyün tarhanası ve bulguru meşhurdur.

Coğrafya

Çorum iline 117 km, Sungurlu ilçesine 46 km uzaklıktadır.

İklim

Köy, karasal iklim etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2015 30
2000 30
1985 100

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardır, kapalıdır. Köyün içme suyu şebekesi vardır, ancak acı sudur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol toprak ve taşlı olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Dış bağlantılar