Kalākaua Ailesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hawaii Krallığı ve Kraliyet Ailesinin Arması
Kalākaua Ailesi
Kral Kalākaua ve ailesini gösteren kolaj. Soldan sağa yukarıdan: Kraliçe Kapiʻolani, Kral Kalākaua, Benzer Prenses, Kraliçe Liliʻuokalani, Prenses Kaʻiulani ve Prens Leleiohoku .

Keawe-a-Heulu soyu olarak da bilinen Kalākaua Hanedanı veya Kalākaua Hanedanı, 1874'te Kral David Kalākaua'nın tahta geçmesi ile 1893'te Kraliçe Liliʻuokalani'nin devrilmesi arasında Hawaiʻi Krallığı'nın hüküm süren ailesiydi. Liliʻuokalani 1917'de öldü ve mirasçı olarak yalnızca kuzenleri kaldı. Kalākaua Hanesi, Hawaiʻi ve Kauaʻi adalarındaki şeflerin soyundan geliyordu ve bu sayede tahta hak iddia edilmişti.

Menşei[değiştir | kaynağı değiştir]

1790 - 1810 yılları arasında Hawaii şefliğinin Oahu, Maui, Molokai, Lahai, Kauai ve Niihau şefliklerini bir araya toplamasıyla kurulmuştur. 1840'a kadar mutlak monarşiyle yönetilen krallık, 1840'tan sonra yerini anayasal monarşiye bıraktı. Hanedan, Kalākaua tarafından 1874'te Hawaii Krallığı tahtına çıktığında kuruldu ancak Analea Keohokālole (1816–1869) ve Caesar Kaluaiku Kapaʻakea'nın (1815–1866) çocukları olan erkek ve kız kardeşlerini içeriyordu. Aileleri, Hawaii soylularının sınıfındandı ve Kamehameha Ailesi yan ilişkileriydi ve 18. yüzyılın başlarındaki aliʻi nui (yüce hükümdar) Keaweʻīkekahialiʻiokamoku'dan ortak köken paylaşıyorlardı. Ailenin kökeni , Hawaii Krallığı'nı fethi sırasında Kral I. Kamehameha'nın beş kraliyet danışmanından ikisi olan Keaweaheulu ve Kameʻeiamoku'dan geliyor. Hem Keohokālole hem de Kapaʻakea'nın büyükbabası Kameʻeiamoku, kraliyet ikizi Kamanawa ile birlikte Hawaii arması üzerinde tasvir edildi.[1] Liliʻuokalani, anılarında, aile soyundan anne tarafından "Keawe-a-Heulu soyu" olarak bahsetti.[2]

Kalākaua Hanesi'nin Düşüşü[değiştir | kaynağı değiştir]

Kraliçe Liliʻuokalani'nin 1893'te tahttan indirilmesiyle Kalākaua Hanesi'nin hükümdarlığı sona erdi ve Prenses Victoria Kaʻiulani'nin 1899'da ölümü, Kalākaua Hanesi'nin hüküm süren hükümdarlarının kardeşlerinin son doğrudan varisinin kaybı anlamına geliyordu. Böylece hanedanın ana çizgisi, tahttan indirilen ve tahttan feragat eden Kraliçe Liliʻuokalani'nin 1917'de ölmesiyle sona erdi. Kuzenleri, 1908'de ölen prenses Kūhiō Kinoike Kekaulike'nin en büyük oğlu Prens David Kawānanakoa'nın soyundan gelen Kral Kalākaua'nın akrabaları oldukları için, Kalākaua Hanesi'nin bir kolu olan Kawānanakoa Ailesi olarak bilinmeye başlandı. Kawānanakoa Hanesi modern zamanlara kadar varlığını sürdürüyor ve Hawaii monarşisinin yeniden canlanması durumunda üyelerinden en az ikisinin tahtta hak iddiası var.

Tahtını terk eden kraliçe 79 yaşında hayatını kaybedinceye kadar yaşadı. Saint Andrew Katedrali ve Kawaiahaʻo Kilisesi'nin çanları, yaşını belirtmek için 79 kez çalarak onun ölümünü duyurdu. Ölen kraliyet ailesiyle ilgili Hawaii geleneğine uygun olarak cesedi neredeyse gece yarısına kadar evinden çıkarılmadı. Cenazesi halkın görmesi için Kawaiahaʻo Kilisesi'nde tutuldu ve ardından 18 Kasım'da Iolani Sarayı'nın taht odasında bir devlet cenazesi düzenlendi. Besteci Charles E. King, "Aloha `Oe  adlı şarkısında bir gençlik korosuna liderlik etti. katafalk, aile üyeleriyle birlikte Kalākaua Mezarlığı'na gömülmek üzere 200 kişi tarafından çekilen 1.200 metrelik halatlarla saraydan Nuuanu Bulvarı'na taşındı.Mauna'Ala Kraliyet Mozolesi . Şarkı, yürüyüşe katılanlar ve yol boyunca uzanan insan kalabalığı tarafından çalındı. Cenaze alayının filmleri çekildi ve daha sonra kız kardeşi ve yeğeninin eski evi olan ʻĀinahau'da saklandı. 1 Ağustos 1921'de çıkan yangın, evi ve Kraliçe'nin cenazesinin görüntüleri de dahil olmak üzere içindeki tüm eşyaları yok etti.[3]

Üyeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Şablon:Kalākaua family tree

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Liliuokalani 1898; Pratt 1920; Allen 1982; Haley 2014; Gregg 1982
  2. ^ Liliuokalani 1898; Kuykendall 1967; Osorio 2002; Van Dyke 2008
  3. ^ Humanities, National Endowment for the (5 Ağustos 1921). "The Maui news. [volume] (Wailuku, Maui, H.I.) 1900-current, August 05, 1921, Image 8". ss. EIGHT. ISSN 8750-457X. 13 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Eylül 2023.