KITT

Vikipedi, özgür ansiklopedi

KITT veya KITT, macera serisi Knight Rider'daki iki kurgusal karakterin kısa adıdır. Her iki durumda da KITT, son derece gelişmiş, çok hareketli, robotik bir otomobilin gövdesindeki yapay zekaya sahip bir elektronik bilgisayar modülüdür. Orijinal KITT, orijinal Knight Rider TV dizisinde 1982 Pontiac Firebird Trans Am olarak görünen Knight Industries Two Thousand olarak bilinir. İkinci KITT, ilk olarak yeni bir Knight Rider TV dizisinin iki saatlik 2008 pilot filminde ve ardından yeni dizinin kendisinde ve 2008–2009 Ford Shelby GT500KR olarak görünen Knight Industries Three Thousand olarak bilinir.

Çekimler sırasında KITT, bir senaryo asistanı tarafından seslendirildi ve seslendirme sanatçıları daha sonra KITT'in diyaloğunu kaydetti. David Hasselhoff ve orijinal dizinin seslendirme sanatçısı William Daniels, dizinin çekimlerine başladıktan altı ay sonra ilk kez tanıştı.[1] KITT'in kötü ikizi, adı Knight Automated Roving Robot'un kısaltması olan KARR'dır. KARR, NBC orijinal TV dizisi Knight Rider'ın sırasıyla birinci ve üçüncü sezonlarında önce Peter Cullen ve daha sonra Paul Frees tarafından seslendirildi. 1991 tarihli bir devam filmi olan Knight Rider 2000, KITT'in halefi olması amaçlanan aracın gövdesine aktarılan orijinal mikroişlemci birimine odaklanıyor. Knight Industries Four Thousand (Knight 4000) Carmen Argenziano ve William Daniels tarafından seslendirildi. Val Kilmer 2008–2009 Knight Rider serisinde KITT'i seslendirdi.

Knight Industries İki Bin (KITT)[değiştir | kaynağı değiştir]

Universal Studios'da KITT'in daha geniş görünümü

Orijinal Knight Rider serisinde, KITT (Knight Industries Two Thousand) karakteri, değiştirilmiş bir 1982 Pontiac Trans Am olarak fiziksel olarak somutlaştırılmıştı. KITT, Michael Scheffe tarafından tasarlanmıştır Cabrio ve süper takip KITT'leri George Barris tarafından tasarlanmış ve üretilmiştir.

Gelişim[değiştir | kaynağı değiştir]

Televizyon şovunun tarihinde, William Daniels tarafından seslendirilen ilk KITT'in, Foundation for Law And Government (FLAG) ve onun ebeveyni Knight'ı kuran parlak ama eksantrik bir milyarder olan müteveffa Wilton Knight tarafından tasarlandığı söyleniyordu. 2008 pilot filmi, Knight Industries Three Thousand'ın yaratıcısı Charles Graiman'ın da ilk KITT'i tasarlamada parmağı olduğunu ima etti. KITT'in bilinmeyen sayıda sistemi Stanford Üniversitesi'nde tasarlandı. KITT'in toplam ilk üretim maliyetinin 1982'de 11.400.000 $ olduğu tahmin ediliyordu (Bölüm 5, "Sadece Faturam").

1991 yapımı Knight Rider 2000 filmi, ilk KITT'i (Knight Industries Two Thousand) parçalar halinde gördü ve Michael Knight, sonunda orijinal KITT'in doğrudan halefi olması amaçlanan aracın gövdesine aktarılan Knight 2000 mikroişlemci birimini yeniden canlandırdı. Şövalye 4000. Yeni araç, Pontiac Banshee prototipine benzeyen, değiştirilmiş bir 1991 Dodge Stealth idi.

Özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Yapay Zeka kişilik ve iletişim

Diziye göre, orijinal KITT'in ana sibernetik işlemcisi ilk olarak ABD hükümeti tarafından Washington, DC'de kullanılan bir ana bilgisayar bilgisayarına kuruldu. Ancak Wilton, Vakfın suçla mücadele kampanyasında "kendisi" için daha iyi bir kullanım gördü ve sonunda araca bu AI sistemi kuruldu.

KITT, tekerlekli gelişmiş bir süper bilgisayardır. KITT'in "beyni", " kendinin farkında " bir sibernetik mantık modülünün merkezi olan Knight 2000 mikro işlemcisidir. Bu, KITT'in insanlarla düşünmesini, öğrenmesini, iletişim kurmasını ve etkileşim kurmasını sağlar. Ayrıca bağımsız düşünce ve eylem yeteneğine sahiptir Kolayca zedelenen bir egosu var ve çok hassas ama kibar ve kuru esprili bir kişilik sergiler. 55.Bölüm "Dead of Knight"a göre KITT, bir nanosaniye erişim süresiyle 1.000 megabit belleğe sahiptir 65.Bölüm "Ten Wheel Trouble"a göre KITT'in gelecekteki kapasitesi sınırsızdır. 31.Bölüm "Soul Survivor"da bahsedildiği gibi KITT'in seri numarası AD227529'dur.

KITT ve KARR Ses Modülatörü

KITT'in Ses (Anharmonik) Sentezleyicisi (konuşma için) ve Etimotik Ekolayzır (ses girişi), mantık modülünün konuşmasına ve iletişim kurmasına olanak tanır Bununla beraber KITT diğer sesleri de simüle edebilir KITT'in birincil konuşma dili İngilizce'ydi; ancak dil modülüne erişerek akıcı bir şekilde İspanyolca, Fransızca ve çok daha fazlasını konuşabilir. Modül, KITT'in "New York City" aksanı kullandığı ve Michael "Micky" olarak adlandırıldığı Bölüm 82, "Out of the Woods" gibi KITT'e farklı vurgular verecek şekilde ayarlanabilir. İlk sezonda KITT'in aracın içindeki "ağzı" yanıp sönen kırmızı bir kare ile gösteriliyordu. 14. bölüm "Heart of Stone" da, bu tasarım KARR'ın bir parçası olarak hayranlar arasında popüler olduğunu kanıtladığından, bu tasarım üç bölümlü dikey çubuk olarak değiştirildi. KITT ayrıca sesini bir hoparlör olarak veya bir vantrilok biçimi olarak yansıtabilir (İlk olarak Bölüm 48, "Dronların Şövalyesi, Bölüm 2" de kullanılır).

KITT'in ön panelin altında yapay zeka modülünü tamamen kapatan veya ihtiyaç duyulduğunda belirli sistemleri devre dışı bırakan gizli bir anahtarı ve ayar kadranı vardır. İlk olarak 17. Bölüm "Altın Arabası" nda kullanıldı. Ayrıca, KITT'in Auto Cruise'u etkinleştirmesini engellemek gibi yapay zekayı tüm araç kontrollerinden tamamen kilitlemek için etkinleştirilebilen bir işleve sahiptir. KITT hala bu tür eylemleri sesli olarak protesto edebilir. İlk olarak 8. Bölümde bu sahne kullanıldı.

KITT, Michael'ın taktığı iki yönlü iletişim kol saati (değiştirilmiş bir 80'ler LCD AM radyo saati) aracılığıyla bir iletişim bağlantısı aracılığıyla Michael ile sürekli iletişim halindedir Saatte ayrıca KITT'in bilgi toplamak için erişebileceği bir mikro kamera ve tarayıcı vardır. Acil bir durumda, Michael boynuna taktığı altın bir kolyenin içine gizlenmiş gizli bir yer bulma işaretini etkinleştirebilir. İşaret, KITT devre dışı bırakılmış olsa bile KITT'i uzaktan etkinleştirebilen ve Michael'ın yardımına koşabilmesi için programlamasını geçersiz kılan bir öncelik sinyali gönderir. 42.Bölüm "A Good Knight's Work" ve "Knights of the Fast Lane"de bu sahne ɡösterildi.

KITT ayrıca, arabanın etrafındaki her şeyin izlenmesine izin veren, iç ve dış kısmına yerleştirilmiş bir dizi küçük işitsel ve görsel mikro tarayıcıya ve sensöre sahiptir KITT ayrıca ön tamponuna monte edilmiş bir atmosferik örnekleme cihazı aracılığıyla "koklayabilir".

  • KITT, insanları ve araçları algılayabilir, hareketlerini izleyebilir ve yakınlığı ayırt edebilir.
  • KITT, binaların, araçların veya diğer cihazların yapısal şemalarını toplayabilir ve gözetleme yaparken Michael'ın olası tehlikelerden kaçınmasına yardımcı olabilir.
  • KITT, bir konumdaki radyo iletimlerini ve telefon iletişimlerini izleyebilir ve bu aramaları izleyebilir.
  • KITT, erişim kodlarını kırabildiği sürece bilgileri izlemek veya yüklemek ve indirmek için bilgisayar sistemlerini kullanabilir.

KITT'in diğer sensörleri şunları içerir: elektrokardiyograf (EKG) içeren bir tıbbi tarayıcı. Tıbbi tarayıcı, bireylerin yaşamsal belirtilerini izleyebilir ve monitörlerinde görüntüleyebilir. Yaralanmış, zehirlenmiş, strese girmiş veya diğer duygusal davranışlar gibi durumları gösterebilir (İlk olarak Bölüm 1, "Knight of the Phoenix (Bölüm 2)" de kullanılmıştır); konuşulan sesleri işleyebilen ve birinin yalan söyleyip söylemediğini belirleyebilen bir Ses Vurgusu Analiz Cihazı (İlk olarak 26. Bölüm "Ölüm Tüccarları"nda kullanılır); ve aracın birkaç metre yakınındaki patlayıcıları tespit edebilen bir bomba algılayıcı modülü (İlk olarak Bölüm 25, "Brother's Keeper"da kullanılır);

KITT, elektrik sistemlerini mahveden bir mikrodalga karıştırma sistemine sahiptir Bu, elektronik makinelerin kontrolünü ele geçirerek kumar makinelerinde hile yapma, elektronik kilitleri kırma, güvenlik kameralarını bozma ve ATM'lerden para çekme gibi şeylere izin verir. KITT ayrıca bir aracın fren sıvısını ısıtmak için mikrodalgaları kullanabilir, bu da sıvının genleşmesine ve böylece arabanın frenlerini uygulamasına neden olabilir Bölüm 26, "Ölüm Tüccarları"nda, mikrodalga sisteminin gücü, sınırlı bir mesafeden bir helikopteri düşürmeye yetecek kadar, normal gücünün 3 katına çıkarıldı.

Motor ve sürüş

KITT, modifiye art yakıcılara sahip Knight Industries turbojet motoru tarafından desteklenmektedir ve bilgisayar kontrollü 8 vitesli turbo tahrikli şanzımanı vardır. Bu, 0-60 yapmasına yardımcı olur 2 saniyede mph (1.37g), çeyrek mil 4.286 saniyede duruyor. Elektromanyetik hiper vakumlu disk frenler: 14 fit (4,25 m) fren mesafesi (70–0 mil – 112–0 km/s – 11,7g)

KITT öncelikle hidrojen yakıtı kullanır. Bununla birlikte, karmaşık yakıt işlemcisi, herhangi bir yanıcı sıvıyla, hatta normal benzinle çalışmasına izin verir Bir bölümde KITT, yakıt ekonomisinin galon başına en az 65 mil olduğundan bahsetmişti Ancak sıvı hidrojen dışındaki yakıtlarla çalışırken KITT'in yakıt verimliliği ve güç çıkışı düşebilir.

Çoğu bölümde kullanılan KITT, bir "turbo boost" kullanabilir. Bu, ön lastiklerin hemen arkasına monte edilmiş bir çift roket güçlendiricidir. Bunlar arabayı kaldırarak KITT'in havaya zıplamasına ve yoldaki engellerin üzerinden geçmesine olanak sağlar Ayrıca, ara sıra, KITT'in 200'ü aşan inanılmaz hızlara çıkmasına izin vermek için Turbo Boost kullanır mil (322 km/h). Geri güçlendirici nadiren kullanılsa da, güçlendiriciler ileri veya geri ateş edebilir.

Dahili özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

KITT araçları (1./2. sezonlar)
KITT araçları (3./4. sezonlar)
Pano ekipmanı

KITT'in ön panelinde iki CRT video ekranı bulunur. KITT daha sonra, şovun üçüncü sezonu için Bonnie tarafından çizgisini yeniden tasarladığında yalnızca bir taneye sahip oldu. Michael ana üsle bağlantı kurabilir ve KITT'in video görüntüsünü kullanarak bir telefon iletişim bağlantısı yoluyla Devon ve diğerleriyle iletişim kurabilir.

KITT, çeşitli malzemelerin kimyasal özelliklerini analiz edebilen bir Ultrafonik Kimyasal Analizör tarama tepsisine sahiptir. Hatta parmak izlerini tarayabilir ve mermilerdeki balistik bilgileri okuyabilir ve bunları bir polis veri tabanıyla karşılaştırabilir Sistem ayrıca KITT'in dış sensörlerinden toplanan kimyasal bilgileri de analiz edebilir (bu sahne İlk olarak Bölüm 17, "Altın Araba" da ɡösterildi).

KITT ayrıca müzik ve video oynatabilen ve atari oyunları da dahil olmak üzere çeşitli bilgisayar programlarını çalıştırabilen bir gösterge içi eğlence sistemine sahiptir.

KITT, ihtiyaç duyduğunda Michael'a para verebilir (bu sahne İlk olarak Bölüm 59, "Burunlu Şövalye" de ɡösterildi).

Sürücü bölmesi

KITT'in iki ön fırlatma koltuğu vardır, bunlar çoğunlukla Michael'ın yangın merdivenleri veya çatılar için takviyeye ihtiyacı olduğunda kullanılır. İlk olarak 1. Bölüm "Knight of the Phoenix (Bölüm 1)" de ɡösterildi.

KITT, sürücü bölmesine oksijen salabilir ve suya daldırılırsa veya toprağa gömülürse yolculara hava sağlayabilir Bu aynı zamanda bazı ilaçların etkilerinin üstesinden gelmek için de kullanılır (İlk olarak 5. Bölüm, "Slammin' Sammy's Stunt Show Spectacular"da ɡösterildi).

KITT, sürücü bölmesine, istenmeyen bir yolcuyu bilinçsiz hale getirebilecek bir gaz püskürtebilir. KITT ayrıca sürücü bölmesindeki tüm solunabilir havayı dışarı atabilir; ancak, yalnızca KARR onu birine zarar vermek için kullanmakla tehdit etti. KITT bunu bagajında bombalar patladıktan sonra bölmeyi dumandan arındırmak için kullandı.

KARR (Knight Automated Roving Robot), 1982 orijinal dizisinin iki bölümünde KITT'in (Knight Industries Two Thousand) başlıca düşmanlarından biri olarak gösterilen kurgusal, otomatik, prototip bir aracın adıdır ve çok bölümlü bir hikâyenin parçasıydı.

KARR (seslendiren Peter Cullen ) ilk olarak 19 Kasım 1982'de NBC'de yayınlanan "Trust Doesn't Rust"ta göründü ve görünüşe göre sonunda ölümüyle karşılaştı Ancak izleyiciler arasında o kadar popülerdi ki "KITT vs. KARR", 4 Kasım 1984'te NBC'de yayınlanan ikinci kez (seslendirme sanatçısı Paul Frees tarafından seslendirildi).

KARR tasarımı ve geliştirmesi[değiştir | kaynağı değiştir]

KARR aslen Wilton Knight tarafından tasarlandı ve Knight Industries tarafından Savunma Bakanlığı için askeri amaçlarla inşa edildi. Aracın tamamlanmasının ardından KARR işlemcisi takılarak devreye alındı. Ancak, bir programlama hatası bilgisayarın kararsız ve potansiyel olarak tehlikeli olmasına neden oldu KARR kendini korumak için programlandı, ancak bunun Vakfın insani çıkarları için tehlikeli olduğu ortaya çıktı Proje askıya alındı ve bir çözüm bulunana kadar KARR saklandı KITT inşa edildikten sonra, prototipi KARR'ın devre dışı bırakıldığı ve parçalarına ayrıldığı varsayıldı. Ancak, ikincisi gerçekleşmedi ve KARR depoya alındı ve Wilton Knight'ın ölümünün ardından unutuldu KARR daha sonra orijinal Trust Don't Rust bölümünde hırsızlar tarafından farkında olmadan yeniden etkinleştirildi ve yok edildiği düşünüldü, ancak daha sonra KITT vs. KARR ve sonunda Michael ve KITT tarafından yok edildiği görüldü.

Başlangıçta KARR, KITT ile aynıydı - kırmızı bir tarama çubuğuyla tamamen siyahtı KARR'ın "KITT vs. KARR", tarama çubuğu artık kehribar/sarı ama bunun dışında hala KITT ile aynıdır. KARR daha sonra, tanıdık siyah kaplamaya gümüş alt gövdeyi dahil eden yepyeni bir iki tonlu boyaya sahip oldu. KARR'ın tarayıcısı başlangıçta düşük bir vızıltı sesi çıkarıyordu ve KARR'ın motorunun sesi başlangıçta kaba geliyordu, ancak geri dönüş bölümünde, tarayıcı ve motorun sesi, hafif bir yankı efekti eklenmiş olsa da, KITT'inkine benzemektedir. "Güven Paslanmaz" da KARR'ın plakası yoktu, ancak ikinci görünümünden itibaren "KARR" yazan bir California plakası vardı KARR'ın ses modülatörü, KITT'in kırmızı ekranının çeşitli enkarnasyonlarından farklı bir renk ve tasarım olan gösterge ekranında yeşilimsi sarı olarak göründü.

Kişilik[değiştir | kaynağı değiştir]

Birincil yönergesi insan hayatını korumak olan KITT'in aksine, KARR kendini korumaya programlandı ve bu da onu acımasız ve öngörülemez bir tehdit haline getirdi. KITT kadar bilge değildir, çok saf ve deneyimsiz ve çocuksu bir dünya algısına sahiptir. Bu, zaman zaman insanların onun olağanüstü yeteneklerinden kendi çıkarları için yararlanmalarına izin verdi; ancak acımasız doğası nedeniyle bazen insanların zayıflıklarını ve açgözlülüklerini kendi amaçları için onları manipüle etmenin bir yolu olarak kullanır. Buna rağmen, nihayetinde kendisini üstün (KITT'e her zaman "aşağı üretim hattı modeli" olarak atıfta bulunur) ve durdurulamaz olarak düşünür ve programlaması nedeniyle kötü adamlar genellikle çok uzağa gidemez KARR, tam bir saygı veya sadakat eksikliği sergiler - bir keresinde ağırlığını azaltmak ve kaçma şansını artırmak için yolcusunu dışarı atmıştır.

KARR'ın kötü kişiliği de geri dönüş bölümünde biraz farklıdır. Çocuksu algıları, daha sinsi, tamamen soğuk ve intikam peşinde koşan bir kişiliğe indirgenmiştir. Kendini koruma direktifi artık yürürlükte değildir. KARR ciddi hasar aldıktan sonra patlamak üzereyken; kendi yıkımının muadilininkini de başına ɡeleceğini umarak KITT ile havada bir çarpışmaya isteyerek turbo-atlar KARR'ın işleyiş şekli bile farklıdır; ilk bölümde yeterince hizmet vererek, aslında kendi ihtiyaçlarını karşılamak için diğer insanları kullanmayı amaçlamıştır. Bu değişikliğin bir açıklaması, "Güven Paslanmaz" ın sonunda uçurumdan düştükten sonra aldığı hasarın programlamasında daha fazla arızaya neden olması olabilir Gerçekten de, KITT'in kendisinin arıza yaptığı ve diğer birkaç bölümde hasarın bir sonucu olarak kişilik değişikliği yaşadığı görülmektedir.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

KITT inşa edildikten sonra, prototipi KARR'ın devre dışı bırakıldığı ve parçalarına ayrıldığı varsayıldı Ancak, ikincisi gerçekleşmedi ve KARR depoya alındı ve Wilton Knight'ın ölümünün ardından unutuldu. "Güven Paslanmaz" bölümünde, Tony ve Rev adlı iki hırsız, KARR'ın "uyuduğu" depoya girer ve burada onu farkında olmadan yeniden etkinleştirirler ve onlarla birlikte kaçar Hırsızlar aracın ne kadar yararlı olabileceğini anladıklarında, bir suç çılgınlığına girmek için KARR'ı kullanırlar. Michael ve KITT, kimse incinmeden KARR'ı kurtarmak için gönderilir. Depoya geri götürülmekten ve kesin olarak devre dışı bırakılmaktan korkan KARR, Vakfa geri dönmeye isteksizdi ve Michael ve KITT onu aramaya geldiğinde kaçar. Daha sonra Bonnie'yi kaçırırlar ve KARR'ı başarısız bir şekilde sabote etmeye çalışmasına rağmen, onu KARR'ı onarmaya zorlarlar Rahip, Tony'nin güvenliğinden endişe duyduğu için Tony ve KARR'a daha fazla yardım etmeyi reddeder ve Tony'nin onu yere sermesine ve onu terk etmesine neden olur. Michael, Bonnie'yi kurtarır, ancak KARR ve Tony kaçar. KARR daha sonra Tony'yi polisten kaçmak için daha iyi bir şansa sahip olacak şekilde terk eder. KARR kafa kafaya bir çarpışmada KITT'i yok etmekle tehdit edince, (KARR'ın zayıflığını hatırlayan) Michael, KARR'ın kendisini korumak için KITT'in yolundan çekileceğini bilerek onunla tavuk oyunu oynar. Zamanında duramayan KARR, bir uçurumdan aşağı iner ve görünüşe göre okyanusta patlar.

KARR'ın yalnızca yok edildiğine inanılıyordu, ancak "KITT vs. KARR", sadece hasar gördüğü ve uçurumların altındaki sahilde kuma gömüldüğü ortaya çıktı. Gelgit çekildiğinde, genç bir çift kısmen gömülü KARR'a rastlar, onu çıkarır ve yeniden etkinleştirir. Bu kez KARR öfkelidir ve tek bir nedeni vardırː Michael Knight ve KITT'ten intikam almak. KARR, genç çifti onu kılık değiştirmeye ve ardından planlarını gerçekleştirmesi için onu gezdirmeye zorlar. Bir dağ geçidinde KARR, Michael ve KITT'i son bir hesaplaşmaya davet eder. Genç çifti serbest bıraktıktan sonra KARR, çalıntı bir lazeri ateşler ve KITT'e zarar verir. Ancak Michael ve KITT, ışını yayıcıya geri yansıtarak KARR'ın lazerini yok eder. Hasarlı olan KARR başka bir saldırıya hazırlanır. KITT ve KARR hem turbo hızıyla hem de havada çarpışırlar. KARR paramparça olur. Michael ve KITT darbeden kurtulur; ancak bölümün sonunda, enkazın arasında, KARR'ın CPU modülü, LED'i hala titreyerek yerde hasarsız bir şekilde yatar. Bu, KARR'ın hala "canlı" olabileceği anlamına gelir. Buna rağmen ilerleyen bölümlerde geri dönmemiştir.

2008 Knight Rider serisinde KARR'ın farklı bir versiyonu karşımıza çıkıyor. KARR'ın geçmişte Charles Graiman tarafından geliştirildiği ortaya çıktı KITT, KARR ile ilgili dosyaları aradı ve KARR'ın kendi programlamasını geliştirme ve kendi biçimini değiştirme yeteneğine sahip olduğundan bahsediyor KARR, KITT'ten çok daha fazla yıkıcı yeteneklere sahip Transformer benzeri bir robot şeklinde gösterilir. KARR'ın gelişimi, 7 kişinin ölümüne yol açtı ve sonunda geliştirme kapatıldı ve depolama için kaldırıldı. Charles, birinin yıkıcı gücü için KARR'ı yeniden etkinleştirmiş olabileceğinden ve ayrıca KITT'in yıkıcı eğilimler göstermesi durumunda son seçenek olarak KITT'e bir otomatik imha "arka kapı" programı geliştirmiş olabileceğinden korkuyor. Dr. Graiman'dan önceden kaydedilmiş bir mesaj, Mike'ın KARR'ın şoförü olduğunu ve KARR kontrol edilemez hale geldikten sonra anılarının silindiğini ortaya koyuyor.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Knight Rider (Documentary) (İngilizce), 2 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 15 Haziran 2020 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]