Küçük Sahne Topluluğu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
1951 yılında kurulan "Küçük Sahne Tiyatrosu"nun logosu.

Küçük Sahne Tiyatrosu, Muhsin Ertuğrul'un İstanbul'da 1951 yılında kurduğu ve 1957'de perdelerini kapatan tiyatro topluluğudur.

Topluluk, oyunlarını İstiklal Caddesi üzerindeki Atlas Pasajı içinde o yıl inşa edilen Küçük Sahne'de sergiledi. Bu topluluğun kadrosundaki genç oyuncular arasında daha sonra kendi tiyatro topluluğun kuran pek çok tiyatrocu yetişmiştir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Devlet Tiyatroları'nın kuran Muhsin Ertuğrul, 1950 yılında Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü'nden istifa edip Ankara'dan İstanbul'a geldikten sonra yeni kurulan Yapı Kredi Bankası'nın desteği ile 1951'de genç sanatçılardan oluşan bir tiyatro topluluğu kurdu. Kültürel alanda faaliyetler yapmak isteyen Yapı Kredi Bankası, Atlas Sineması önündeki Köçeyan Konağı'nın birinci katında çok amaçlı bir salon inşa etmişti. Topluluk, oyunlarını yapımı o yıl tamamlanan Küçük Sahne'de sergiledi ve Küçük Sahne Topluluğu adını aldı.

İlk kadroda Nuri Altınok (konuk oyucu), Nevin Akkaya, Mümtaz Ener, Şükran Güngör, Cahit Irgat, Münir Özkul, Sadri Alışık, Kâmran Yüce, Saim Giray ve Mücap Ofluoğlu yer aldı.[1] İlk kadroya daha sonra Agah Ün, Asuman Korad, Heyecan Başaran - Uğur Başaran kardeşler, Lale Oraloğlu, Altan Karındaş, Şahin Tek, daha sonra Haldun Dormen, 1954 sezonunun başında Nur Sabuncu katıldı.[1]

Topluluğun ilk oyunu, Muhsin Ertuğrul’un yönetimindeki Fareler ve İnsanlar idi. Oyun, ilk defa 3 Nisan 1951'de sergilendi. Açılış gecesinde perdeyi çeken Muhsin Ertuğrul "perdeci" unvanını aldı.[2] Topluluk 1951-1952 sezonunda ayrıca Federico García Lorca'nın Kanlı Düğün oyunun, Türk yazarlarından Vedat Nedim Tör'ün iki oyununu sahneledi.

Karakolda, Arpa Anbarı, ilk kez modern bir anlayışla sahnelenen Onikinci Gece, Fransa'dan sonra ilk defa Türkiye'de sahnelenen Godot’yu Beklerken, 1954-1955 sezonunda sahnelenen ve Türkiye'de ilk defa bir kadın oyuncunun Hamlet rolünü canlandırdığı Hamlet trajedisi, topluluğun iz bırakan oyunlarındandı.

1955 yılında Muhsin Ertuğrul yeniden Devlet Tiyatroları'nın genel müdürlüğüne atandı ve topluluktan ayrıldı. Agah Ün, Münir Özkul, Uğur Başaran, Sadri Alışık, Kamuran Yüce, Mücap Ofluoğlu Küçük Sahne'de bir ortaklık kurdu. Kadroya Çolpan İlhan, Pekcan Koşar katıldı.[1] Çayhane, Sevgili Gölge, Arsenik Kurbanları, Soytarı, Yağmurcu oyunları oynandı.[2] Yapı Kredi'nin malî desteğini çekmesi üzerine ortaklık dönemi bitti. Küçük Sahne Topluluğu, 1957'de dağıldı.

Kurucularından Vedat Nedim Tör'ün aktardığına göre, Küçük Sahne 'verimli bir fidelik' olmuştu, zira oradan yetişenler daha sonra pek çok tiyatronun başına geçtiler[3]

Oyuncu kadrosu[değiştir | kaynağı değiştir]

Sahnelenen oyunlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c Zeynep Oral, Küçük Sahne 30 Yaşında, Milliyet gazetesi, 22 Mart 1981
  2. ^ a b Saban, Nedim. "Küçük Sahne'nin Tarihçesi". 16 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Eylül 2021. 
  3. ^ "Kent Oyuncuları". tiyatronline.com. 17 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2011.