Köpek Kalbi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Köpek Kalbi
Собачье сердце
Kitabın Türkçe kapağı
YazarMihail Afanasyeviç Bulgakov
ÇevirmenMustafa Kemal Yılmaz
ÜlkeSovyetler Birliği
DilRusça
Yayım1925 (özgün)
2015 (Türkçe)
YayımcıTürkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Sayfa136
ISBN9786053325949

Köpek Kalbi (Rusça: Собачье сердце - Sobaç'e serdtse), Rus yazar Mihail Bulgakov'un kısa romanıdır. Roman Ekim Devrimi'nin bir alegorisi ve "devrimin insanlığı kökten dönüştürmeye yönelik yanlış yönlendirilmiş girişimi" olarak yorumlanır. 1925'te, Sovyetler Birliği'nde komünizmin gevşediği bir dönem olan Yeni Ekonomi Politikası zamanında yazılmıştır.[1] Sovyetler Birliği'nde yayımlanması yasaklanan kitap, ancak 1987'de resmi olarak yayımlanabildi. Yayımlanmasından hemen sonra 1988'in sonlarında filmi çekilen roman, büyük beğeni topladı. Rusça ve İtalyanca film versiyonları çekillen roman, İngilizceye müzikal ve opera olarak uyarlandı.[2]

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

1924 yılında Moskova'da bir kış günü, yarı aç yarı tok şekilde sokaklarda dolanan bir köpek olan Şarik sokak kenarındaki bir çöpü karıştırırken, bir aşçı tarafından üzerine kaynar su dökülerek haşlanır. Bir kapı eşiğinde kimsesiz yatan köpek, kendi acı sonunu beklerken dünyaya sitem etmektedir. Başarılı bir cerrah olan Filip Filipoviç Preobrajanski sürpriz bir şekilde gelir ve köpeğe bir parça sosis ikram eder. Çok sevinen köpek, Filip'i evine kadar takip eder. Profesör tarafından tedavisi yapılan köpeğe, Rusların tombul ve kabarık köpeklere verdiği Şarik adı verilir. İyileşen Şarik'e profesörün yapacağı yeni ameliyat bir dönüm noktası olacaktır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Cornwell, Neil; Christian, Nicole (1998). Reference Guide to Russian Literature (İngilizce). Taylor & Francis. ISBN 978-1-884964-10-7. 
  2. ^ "Автор и герой в «Собачьем сердце» // Татьяна Янкова". scepsis.net. 28 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2023.