Kök Töbe

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kök Töbe
Көк Төбе, Kök Töbe
Harita
En yüksek noktası
Yükseklik1.100 m (3.600 ft)
Koordinatlar43°13′59″N 76°58′34″E / 43.233056°K 76.976111°D / 43.233056; 76.976111
Coğrafya
KonumAlmatı, Kazakistan

Kök Töbe (Kazakça: Көк Төбе, Kök Töbe), Kazakistan'ın Almatı şehrinde yer alan bir dağdır. Popüler bir rekreasyon alanı olan Kök Töbe Parkı dağın zirvesindedir. Dağın yüksekliği deniz seviyesinden 1.100 metre yüksekliktedir. Dağ, şehrin başlıca simge yapılarından biridir ve Almatı'ya gelen ziyaretçiler ve turistler arasında popüler bir uğrak noktadır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

1960'lara kadar Kök Töbe dağının adı Verigin idi. Dağ, Sovyetler Birliği'nden önce kent sakinlerinin favori mekanıydı. Yaz aylarında siviller 1 Mayıs kutlamalarını burada düzenlerdi. Kış aylarında da kayak ve kızak için popüler bir yerdi. Verny tüccarları dağa, Orta Çağ'dan kalma bir isim olduğuna inanılan "Mavi Tepe" adını verdiler.

1960'lı yıllarda Haberleşme Bakanlığı, Kazakistan'ın tamamına ulaşacak bir televizyon kulesi inşa edilmesi yönünde girişimde bulundu. Bunun üzerine 1975 yılında Almatı Televiyon Kulesi'nin tasarımına başlandı. Proje, Kazakistan'ın her yerinde kapsama alanı sağlayacak ve aynı zamanda şehrin her yerinde görülebilecek önemli bir anıt haline gelecek bir yayın kulesinin inşasını içeriyordu.

Dağa ulaşım için kullanılan teleferik

Mühendisler, yüksek rakım (deniz seviyesinden 1130 metre yüksekte; şehirden ~200 metre yüksekte) nedeniyle konum olarak Verigin Dağı'nı (Kök Töbe) seçtiler. Yüksek rakım, kulenin daha iyi kapsama alanı sağlamasına yardımcı olmaktaydı. Kuleyi tasarlarken, Moskova Kriyojenik Merkezi Araştırma Enstitüsü ile birlikte bir anlaşma imzalandı. Proje için seçilen mimarlar N.G. Terziyev, A.N. Savçenko ve N.K. Akimov oldular. İnşaat bütçesi 600 milyon ruble, SSCB Devlet Planlama Komitesi tarafından tahsis edildi.

Televizyon kulesinin yapımında karşılaşılan en büyük sorunlardan biri de bölgedeki sıkı olmayan topraktı. Sonuç olarak, kulenin kütlesinin azaltılmasına, metal kirişlerden ve alüminyum kaplamadan inşa edilmesine karar verildi. Kulenin beton tabanının yüksekliği 60 metredir. Tabanın ağırlığı 45 bin tondur (genel tasarım ağırlığı 50 bin tondur). İçeriden bakıldığında kule, alüminyum plakalarla kaplı metal kirişlerden yapılmış bir kafes yapısıdır.

Televizyon kulesinin inşasına 1978 yılında başlandı. İlk adımlar, kulenin inşa edileceği yerin toprağının sıkıştırılması ve düzleştirilmesini içeriyordu. Daha sonra 19 metrelik temel hendeği kazıldı. Su yalıtımı için temelin altına asfalt döküldü. İnşaatın sonunda kulenin yüksekliği 372 metre uzunluğa ulaştı.

Elma şeklindeki dilek çeşmesi

2001 yılında televizyon kulesi yeniden inşa edildi. Yeniden inşanın ardından televizyon kulesi 14 televizyon ve 14 radyo kanalının sinyalini iletmeye başladı. 2004 baharında şiddetli yağışların ardından dağ yüzeylerinin çatlaması ve toprak yapıların parçalanmaya başlaması, yakınlardaki yerleşim alanlarında heyelan tehlikesi yarattı. Eski Almatı akimi Zamanbek Nurkadilov bölgeyi kapatma kararı aldı. 2004 yazında Kök Töbe yamacının yeniden inşası ve güçlendirilmesi çalışmaları başladı. Dağın zirvesindeki kaçak yapılar (çoğunlukla kafeler) kaldırıldı. İnşaat işçileri 24 metreye kadar 395 kuyu açıp betonladı. Bu beton kuyuların ana görevi toprağın kaymasını önlemekti. Bunların yanı sıra teleferik ve seyir platformları da restore edildi.[1]

2006 yılında dağda Kök Töbe Park adında bir eğlence eğlence merkezi açıldı.

Parkta elma şeklinde yapılmış dilek çeşmesi, kaydıraklı, salıncaklı ve farklı konumlu oyun alanları, tırmanma duvarı, çocuk oyun alanı, turistik yerler, dönme dolap, halat parkı ve bir hayvanat bahçesi bulunmaktadır.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ tengrinews.kz (30 Mayıs 2016). "Названы 15 любопытных фактов о горе Коктобе". Главные новости Казахстана - Tengrinews.kz (Rusça). 17 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2024. 
  2. ^ https://koktobe.com. "Достопримечательности Алматы - место отдыха для всей семьи!". koktobe.com (Rusça). 6 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2024.