Jubilees Kitabı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bazen Küçük Yaratılış (Leptogenez) olarak da adlandırılan Jubilees Kitabı, Etiyopya Ortodoks Kilisesi ve Beta İsrail (Etiyopyalı Yahudiler) tarafından kanonik olarak kabul edilen 50 bölümden (1.341 ayet) oluşan eski bir Yahudi dini eseridir. (Geez: መጽሐፈ ኩፋሌ Kufale Mets'hafe Kufale).

Jubilees, Roma Katolik, Doğu Ortodoks ve Protestan Kiliseleri tarafından sahte epigraflardan biri olarak kabul edilir.[1] Ayrıca Beta İsrail dışındaki Yahudilik içinde kanonik olarak kabul edilmez.

Epiphanius, Justin Martyr, Origen, Tarsuslu Diodorus, İskenderiyeli Isidore, Sevillalı Isidore, İskenderiyeli Eutychius, John Malalas, George Syncellus ve George Kedrenos'un yazılarından da anlaşılacağı üzere, Erken Hıristiyanlar tarafından iyi biliniyordu. Metin aynı zamanda Ölü Deniz Parşömenlerini ilk olarak toplayan topluluk tarafından da kullanıldı. Tam bir Yunanca veya Latince versiyonunun hayatta kaldığı bilinmiyor, ancak Ge'ez versiyonunun Ölü Deniz Parşömenlerinde bulunan versiyonların doğru bir çevirisi olduğu gösterildi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Harris, Stephen L., Understanding the Bible. Palo Alto: Mayfield. 1985.