Juan Jesús Posadas Ocampo

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Juan Jesús Posadas Ocampo
KiliseRoman Katolik
Başpiskoposluk bölgesiGuadalajara
Dönem bitişi24 Mayıs 1993
Önce gelenJosé Salazar López
Sonra gelenJuan Sandoval Íñiguez
Diğer görevlerNostra Signora di Guadalupe ve San Filippo Martire'nin Kardinal Rahibi
Papazlığa atanma23 Eylül 1950
Takdis14 Haziran 1970
Kardinal yapan28 Haziran 1991, II. Ioannes Paulus tarafından
RütbeKardinal-Rahip
Doğum10 Kasım 1926
Salvatierra, Guanajuato, Meksika
Ölüm24 Mayıs 1993 (66 yaşında)
Guadalajara, Jalisco, Meksika
MilliyetMeksikalı
Önceki görevTijuana Piskoposu (1970-1982)
Cuernavaca Piskoposu (1982-1987)

Juan Jesús Posadas Ocampo (11 Kasım 1926 - 24 Mayıs 1993), Guadalajara'nın sekizinci başpiskoposu ve Roma Katolik Kilisesi'nin kardinali olarak görev yapan Meksika'daki Katolik Kilisesi'nin başpiskoposuydu.

Posadas Ocampo, 28 Haziran 1991 tarihli kurul toplantısında Papa II. Ioannes Paulus tarafından kardinalliğe yükseltilmişti.

24 Mayıs 1993'te Kardinal Posadas, Miguel Hidalgo y Costilla Guadalajara Uluslararası Havaalanında çıkan çatışmada 14 kurşunla vurularak öldürüldü. Resmî olarak Meksikalı-Amerikalı sicariolar (kiralık katiller), Kardinal Posadas'ın rakip Sinaloa Kartelinin uyuşturucu baronu Joaquín Guzmán ile karıştırıldığı iddia edildiğinde Tijuana Karteli adına bir sözleşmeli cinayet gerçekleştiriyordu. Ancak Kardinal'in, Meksika'nın Kurumsal Devrimci Parti'nin 90 yıllık diktatörlük yönetimi sırasında Meksikalı uyuşturucu kartelleri ile insan kaçakçılığı çeteleri ve üst düzey politikacılar arasındaki gizli anlaşmayı örtbas etmek amacıyla Meksika Hükûmeti tarafından öldürüldüğü yönündeki iddialar araştırılmaya devam ediyor.

Ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

24 Mayıs 1993'te Posadas Ocampo, diğer altı kişiyle birlikte Guadalajara Uluslararası Havaalanı'nın otoparkında öldürüldü. Arabasının içindeydi ve 14 el ateş edilerek öldürülmüştü.[1] Hükûmet soruşturması, onun rakip kokain kartelleri arasındaki çatışmada yakalandığı ve yanlışlıkla uyuşturucu baronu olarak tanımlandığı sonucuna vardı. Savunma İstihbarat Teşkilatı'nın bir telgrafına göre, kardinal, Sinaloa Kartelinin başı olan Joaquín Guzmán ile karıştırılmıştı.[2] Cinayetle ilgili suçlamalarda bulunulmasına rağmen hiç kimse cinayetten dolayı cezalandırılmamıştır. Tijuana Karteli üyeleri Juan Francisco Murillo Díaz "El Güero Jaibo" ve Édgar Nicolás Villegas "El Negro", cinayetin planlayıcıları olarak tanımlanmıştı.[3]

Her ne kadar Tijuana Karteli tarafından emredilmiş olsa da, suikast ekibinin pek çok üyesi aslında Logan Heights Çetesi'nin San Diego merkezli üyeleriydi ve Tijuana Karteli tarafından suikastçı olarak eğitilmişti. Benjamín Arellano Félix, suikast ekibinin iki üyesinden vazgeçmişti: Juan Enrique Vasconez ve Ramon Torres Mendez. Torres, gözaltında yargılanmayı beklerken öldürüldü. Vasconez ise, Meksika'daki silah suçlamalarından 9 yıl hapis cezasına çarptırılmıştır.[4]

Cinayet Meksika'da işlenmiş olmasına rağmen ABD, cinayetle ilgili olarak Logan Heights suikast ekibinin dokuz üyesini suçlamıştı. 3 üye sonradan suçunu kabul etti ve 18-22 yıl hapis cezasına çarptırıldı.[4]

Davanın Yeniden Açılması[değiştir | kaynağı değiştir]

Posadas davası, Vicente Fox'un 2000 yılında başkanlık seçimini kazanması ve 70 yıllık tek parti yönetimine son vermesinin ardından yeniden açıldı. Fox, çok sayıda önemli cinayeti aydınlatma sözü vererek göreve başladı. Başsavcı Yardımcısı María de la Luz Lima Malvido, daha önceki soruşturmalarda polisin engellemesi ve 1000'den fazla önemli belgenin ortadan kaybolması da dahil olmak üzere ciddi usulsüzlüklere dikkat çekmişti. O zamandan bu yana "güçlü çevrelerden" ölüm tehditleri aldığını, ergenlik çağındaki kızının silah zoruyla alıkonulduğunu ve diğer iki çocuğunun da arabalarında ateş edildiğini söylemişti.

Davanın açılmasından sonra, Posadas'ın çocukluk arkadaşının ifadesi de dahil olmak üzere yeni ipuçları ortaya çıkmıştı. Posadas'ın kendisine, Meksika Devlet Başkanı Carlos Salinas de Gortari'nin ikametgâhına çağrıldığını ve ölümünden birkaç hafta önce tehdit edildiğini söylediğini söylemişti. Muhafazakâr bir eyalet yasa koyucusu Fernando Guzmán, "Bizi bir devlet suçuyla karşı karşıya olduğumuz, hazırlıklı olduğumuz, organize olduğumuz ve devletin güvenlik güçlerinin katılımıyla olduğumuz sonucuna götüren pek çok kanıt var" demişti. Saldırıda ölen Posadas'ın şoförünün eşini temsil ettiği için soruşturmaya yakındı. Kendisi, en azından vakanın Salinas hükûmeti tarafından sunulduğu hâliyle, müfettişlerin uyuşturucu kartellerinin olaya karıştığını ihtimal dışı bıraktığını söylemişti. Cinayetin hükûmet üyeleri tarafından emredilmiş olabileceği yönündeki yeni teori, Salinas'ın üst düzey bir yardımcısının Posadas'ı üst düzey politikacıları uyuşturucu ticareti ve fuhuşla ilişkilendirdiğini ortaya çıkardığı bilgiler konusunda ağzını kapalı tutması konusunda uyardığı iddialarına dayanıyordu. Hiç kimse Salinas'ın kişisel olarak olaya karıştığını iddia etmedi.

Cinayetin 10. yıldönümünde, üst düzey kilise üyeleri Vicente Fox'a bir mektup göndererek sözünü tutmasını ve davanın çözülmesini talep etmişti. Posadas'ın halefi Kardinal Juan Sandoval Íñiguez cinayetin siyasi amaçlı olduğuna inanıyordu. Kendisi, avukatı ve Guzmán da ölüm tehditleri bildirdiler ve koruma için Amerikalılar Arası İnsan Hakları Komisyonu'na başvurmuşlardı.

15 Ağustos 2006'da ABD Adalet Bakanlığı yetkilileri, ABD federal uyuşturucu ajanlarının, ABD sınırı altında uyuşturucu kaçakçılığı yapmak için ayrıntılı tüneller kazmaktan sorumlu Tijuana Kartelinin lideri Meksikalı uyuşturucu baronu Francisco Javier Arellano Félix'i tutukladığını duyurmuştu. Söz konusu basın açıklamasında Adalet Bakanlığı yetkilileri, Javier Arellano Félix'in de 1993 yılında Meksika'da Posadas'a suikast düzenlemekle suçlandığını söylemişti.[5]

Popüler Kültürdeki Yeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Don Winslow'un Köpeğin Gücü romanındaki Peder Parada karakteri, Posadas'ın yaşamı ve ölümünden bazı bölümlere dayanmaktadır.

Netflix'in programı El Chapo, Sezon 1 Bölüm 4'te Posadas, hükûmet komplocuları tarafından suikasta kurban gidiyor.

Yine Netflix'in programı Narcos: Mexico, 3. Sezon 4. Bölümde Posadas, Joaquín Guzmán ile yaşanan çatışmada Ramón Arellano Félix'in silahlı adamları tarafından öldürülüyor.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Golden, Tim (25 Mayıs 1993). "Cardinal in Mexico Killed in a Shooting Tied to Drug Battle". The New York Times. 28 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2024. 
  2. ^ "U.S. intelligence agency finally releases dispatch on Mexico cardinal assassination at airport". Chron. 14 Aralık 2012. 15 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2024. 
  3. ^ López-Dóriga, Joaquín. "Los Agujeros Oscuros en el Asesinato del Cardenal Posadas Ocampo". Radio Fórmula, 11 June 2001.
  4. ^ a b "Season 4 – Slide 34". History Channel. 7 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ekim 2010. 
  5. ^ Steinhauer, Jennifer; McKinley Jr., James C. (17 Ağustos 2006). "U.S. Officials Arrest Suspect in Top Mexican Drug Gang". The New York Times. 6 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2024.