Jazz Jackrabbit (video oyunu)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Jazz Jackrabbit
GeliştiriciEpic MegaGames
YayımcıEpic MegaGames
YapımcılarMark Rein
Tim Sweeney
TasarımcılarRobert A. Allen
Cliff Bleszinski
Arjan Brussee
ProgramcıArjan Brussee
SanatçıNick Stadler
BestecilerRobert A. Allen
Joshua Jensen
SeriJazz Jackrabbit
PlatformMS-DOS
Çıkış1 Ağustos 1994[1]
Jazz Jackrabbit CD
28 Kasım 1994
GOG.com[2]
30 Kasım 2017
TürPlatform oyunu
ModTek oyunculu oyun Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Jazz Jackrabbit, Epic Games (o zamanlar Epic MegaGames olarak bilinmekte) tarafından geliştirilmiş ve yayınlanmış bir platform oyunu. 1994 yılında DOS ile işleyen bilgisayarlar için çıkmıştır. 30 Kasım 2017 tarihinde GOG.com'da serinin ikinci oyunu olan Jazz Jackrabbit 2 ile beraber yeniden çıkarılmıştır.[2] Oyunun ana karakteri Jazz Jackrabbit adlı yeşil bir kır tavşanıdır.

Hikâye[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyun bir fantezi dünyasında yer alıp Ezop'un kır tavşanları ve kaplumbağaların 3000 yıldır süregelen rekabetini konu alan "Kır tavşanı ile kaplumbağa" adlı fablına dayanır. Oyunda kaplumbağaların yavlak başçısı olan Devan Shell, gezegenleri teker teker illeyip yerlilerin direnişini kırmaktadır. O gezegenlerden biri olan Carrotus, barışçıl bir tavşan krallığını barındırır. Bu krallık Devan Shell'e karşı başarıyla direnip onu savabilmiştir. Uğradığı bozgundan dolayı iyice sinirlenen Shell, kır tavşanlarını zayıflatmak için Carrotus prensesi Eva Earlong'u kaçırıp konumu bilinmeyen uzak bir üste saklar. Buna cevaben tavşanların kralı, Carrotus'un kahramanı olan Jazz Jackrabbit'i Eva'nın konumu hakkında ipuçları bulmak amacıyla Devan tarafından fethedilmiş gezegenlere yollar. Mavi bir LFG-2000 silahı taşıyan Jack, farklı dünyaları gezip yeni silahlar toplar ve prensesi kurtarma yolunda yeni düşmanlarla karşılaşır.

Oynanış[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyun 6 bölümden oluşur. Her bölümde 3 gezegen (dünya) vardır. Gezegenler ise 2 seviyeden oluşur ancak kimisinde gizli ek seviyeye rastlanabilir. Bir bölümü bitirmek için son seviyedeki patronu yenmek gerekir. Jazz farklı kabiliyetlere iyedir. Mesela kulaklarını pervane gibi kullanıp uçabilir ve hızlı koşarak yükseğe atlayabilir. Silahların kullanıldığı oyunda, orijinal silah dışında diğer silahların kurşunları bitebiliyor. Her silahın değişik artıları ve eksileri vardır.

Ayrıca gezegenlerde Jazz'in işine yarayan başka nesneler de bulunur. Bunlar Jazz'in sağlığını iyileştiren havuçlar, kısa süreliğine dokunulmazlık ve yüksek hız sağlayan yıldızlar ya da onu düşmanlarına ateş ederek destekleyen bir kuş olabilir. Bir bölümü bitirmek için sınırsız süre yoktur, zira geri sayım sıfıra indiğinde Jazz bir canından olur. Bir bölüm ne kadar erken bitirilirse o kadar çok puan toplanılır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Epic MegaNews #3". epicgames.com (İngilizce). 6 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2019. 
  2. ^ a b "Jazz Jackrabbit Collection". gog.com (İngilizce). GOG.com. 7 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2019. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]