Japon pirinci

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Soldan sağa: kahverengi pirinç, yarı öğütülmüş pirinç, beyaz pirinç
Nara'da bir Japon pirinç tarlası

Japon pirinci, normal tipte olan pirinç (uruchimai ) ve yapışkan tipte olan pirinç (mochigome ) dahil olmak üzere Japonica pirincinin bir dizi kısa taneli çeşitleri.

Normal tipte Japon pirinci veya uruchimai (粳米), Japon beslenmesinin temelini oluşturur ve kısa yarı saydam tanelerden oluşur. Pişirildiğinde yapışkan bir dokuya sahip olduğundan çubuklarla kolaylıkla alınıp yenilebilir. Japonya dışında bazen suşi pirinci olarak etiketlenir, çünkü suşi yapımında yaygın olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda sake üretiminde de kullanılır.

Japonya'da mochigome (もち米) olarak bilinen yapışkan pirinç, mochi (), Okowa ve sekihan gibi özel yemeklerin yapımında kullanılır. Kısa taneli bir pirinçtir. Özellikle kısa, yuvarlak, opak taneleri, pişirildiğinde daha fazla yapışkan olması ve daha sıkı ve çiğneme dokusuyla uruchimai'den ayırt edilebilir.

Yetiştirme[değiştir | kaynağı değiştir]

Japonya'da günümüzde pirinç üretimi, yüksek teknoloji kullanımı, çok fazla ekim ve tarım arazisi bulmaktaki sıkıntılar ile bulunmaktadır. Teraslı şekilde dizayn edilen pirinç tarlaları birçok kırsal yamacı kaplar ve dağlık arazi ve tarım arazilerinin birleştirilmesi üzerindeki hükûmet kontrolleri nedeniyle nispeten küçüktür.