Japon cüce uçan sincabı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Japon cüce uçan sincabı
Korunma durumu
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Alt şube: Vertebrata
İnfa şube: Gnathostomata
Sınıf: Mammalia
Takım: Rodentia
(Kemiriciler)
Familya: Sciuridae
(Sincapgiller)
Cins: Pteromys
Pteromys momonga
Temminck, 1844

Japon cüce uçan sincabı (Pteromys momonga; Japoncaニホンモモンガ, romanizeNihon momonga), Pteromys cinsindeki Eski Dünya uçan sincaplarının iki türünden biri olan bir uçan sincaptır.

Japon cüce uçan sincabı 14–20 cm uzunluğundadır. Göz alıcı büyük yuvarlak gözleri vardır. Uzuvlarını yayar ve 20-30 metreyi birbirine bağlar.[1] Eklem kıvrımı dizden bileğe kadar uzanır, ancak bunun yerine arka ayaklar arasında veya kuyruğun tabanında eklem kıvrımı yoktur. Gün boyunca bu sincap genellikle iğne yapraklı bir ağaçta bir delikte saklanır, geceleri beslenmek için ortaya çıkar.

Japon cüce uçan sincapları Honshū, Shikoku ve Kyūshū adalarındaki ormanlık dağlarda yaşamaktadırlar. Yuvalarını genellikle bir çam veya ladin dalı ile gövdenin birleştiği yerde yaparlar.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Pteromys momonga (Japanese Dwarf Flying Squirrel)". Mount Takao Museum. 6 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2024. 
  2. ^ "Japanese flying squirrel". Animal Diversity Web. 11 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2024.