Aeromys tephromelas

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aeromys tephromelas
Korunma durumu

Durumu belirsiz (IUCN 3.1)[1]
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Mammalia
Takım: Rodentia
Familya: Sciuridae
Oymak: Pteromyini
Cins: Aeromys
Tür: A. tephromelas
İkili adlandırma
Aeromys tephromelas
(Günther, 1873)

Aeromys tephromelas, Sciuridae ailesindeki bir kemirgen türüdür. Brunei, Endonezya ve Malezya'da bulunur. Habitatı, ağaç oyuklarını kullandığı birincil ve ikincil ormanlar ve bahçelerdir. Meyveler, kuruyemişler ve diğer bitkisel maddelerle beslenir. Muhtemelen tehdit altında değildir ve habitat kaybına uyum sağlayabilir. Aeromys tephromelas, diğer sincaplardan daha küçük popülasyonlara sahip olma eğilimindedir çünkü bu türün dişileri nadiren çiftleşir ve sadece küçük bir yavru doğurur.

Özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Aeromys tephromelas, yaklaşık 37 ila 39 cm baş-vücut, 39 ila 47 cm kuyruk uzunluğuna ulaşır. Ağırlığı yaklaşık 1000 ila 1250 gram arasındadır. Büyük uçan sincap türlerinden biridir ve vücut kütlesi olarak, Güneydoğu Asya'da da görülen Petaurista elegans ile karıştırılabilir. Postu siyah veya turuncu-kırmızı olabilir.

Diğer uçan sincaplar gibi, ön ve arka bacaklar arasında uzanan bir deri kanadı olan tüylü süzülme zarı olan patagiuma sahiptir.

Dağılımı ve habitat[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu uçan sincap türü, Tayland'da ve Penang Adası, Sumatra, Borneo adalarıyla birlikte Malezya Yarımadası'nda bulunur. Kuzey Tayland ve Laos'taki varlığı doğrulanmamıştır.

Bu tür, çeşitli habitatlara uyum sağlar. Hem birincil hem de ikincil ova ormanlarında yaşar. Bahçelerde de bulunabilir. Yaşam biçiminde diğer uçan sincaplara benzer. Ağaçta yaşar ve çoğunlukla gececidir. Varsa ağaç kovuklarına yuva yapar.

Ekoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Besin kaynağı[değiştir | kaynağı değiştir]

Bitkilerin tohum, meyve, yaprak ve diğer kısımları ile beslenir.

Korunma durumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Aeromys tephromelas, yaşam tarzı ve nüfuslarıyla ilgili mevcut verilerin çok az olması nedeniyle Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından "durumu belirsiz" olarak listelenmiştir. Türün habitat değişikliklerine çok uyumlu olduğu düşünüldüğünden, tehlikenin olası nedenleri bilinmemektedir.

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Thorington, R. W. Jr. and R. S. Hoffman. 2005. Family Sciuridae. pp. 754–818 in Mammal Species of the World a Taxonomic and Geographic Reference. D. E. Wilson and D. M. Reeder eds. Johns Hopkins University Press, Baltimore.
  • Jackson, S. 2012. Gliding Mammals of the World. Collingwood, Australia: CSIRO Publishing.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Aeromys tephromelas korunma durumu". IUCN Red List. 2016. 6 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi.