Jan Carstenszoon

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Jan Carstenszoon veya daha yaygın olarak Jan Carstensz,[1] 17. yüzyılda Hollandalı bir kaşifti. Carstenszoon, 1623'te Hollanda Doğu Hindistan Şirketi tarafından, Willem Janszoon'un Duyfken gemisiyle yaptığı 1606 seferlerinde daha güneyde görülen kara parçasının raporlarını takip etmek üzere Yeni Gine'nin güney kıyılarına ve ötesine bir keşif gezisine liderlik etmesi için görevlendirildi.

Hollanda Doğu Hint Adaları'ndaki Ambon'dan iki gemi, Pera (Carstenszoon'un kaptanlığındaydı) ve Arnhem (Willem Joosten van Colster'ın kaptanlığındaydı), ile yelken açtılar,[2] Yeni Gine'nin güney kıyısı boyunca yolculuk ettiler, sonra güneye doğru Cape York Yarımadası ve Carpentaria Körfezi'ne yol aldılar. 14 Nisan 1623'te Keerweer Burnu geçildi.[2] Stokları için tatlı su aramak üzere karaya çıkan Carstenszoon, bölgenin yerli Avustralyalı sakinlerinden oluşan bir grupla karşılaştı. Carstenszoon, onları "değerli metaller veya baharatlar hakkında hiçbir bilgisi olmayan" "yoksul ve sefil görünümlü insanlar" olarak tanımladı.

8 Mayıs 1623'te Carstenszoon ve ekibi, Duyfken Burnu yakınlarındaki küçük bir nehrin ağzında (adını Janszoon'un bölgeyi daha önce ziyaret etmiş olan gemisinden almıştır) 200 Aborijin ile bir çatışmaya girdi ve Pennefather Nehri'ne indi. Carstenszoon, o sırada Hollanda Doğu Hint Adaları Genel Valisi olan Pieter de Carpentier'in onuruna küçük nehre Carpentier Nehri ve Carpentaria Körfezi adını verdi. Carstenszoon, tekrar kuzeye gitmeden önce Staaten Nehri'ne ulaştı. Pera ve Carstenszoon, Ambon'a geri dönerken; Arnhem, Carpentaria Körfezi'ni geçerek Arnhem Land'in doğu kıyısını gördü.

Endonezya'nın Irian Jaya'daki Carstensz Piramidi, onun adını almıştır. Carstenszoon, 1623'te dağın doruğundaki buzulları gördü ve ona Sneebergh adını verdi; Ekvator yakınlarında kar gördüğünü söylediğinde Avrupa'da alay konusu oldu. Carstenszoon, Avustralya'nın kuzey kıyısı boyunca yer alan birkaç başka yer şekline de adını verdi.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Avustralya'nın Avrupa keşfi

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ In Dutch patronyms ending in -szoon were almost universally abbreviated to -sz
  2. ^ a b Gerda E.E. Feeken (1970). The Discovery and Exploration of Australia. Melbourne: Nelson. s. 37. ISBN 0-17-001812-1. 9 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2009.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım); Yazar eksik |soyadı2= (yardım)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]