Jack Littlepage

Vikipedi, özgür ansiklopedi

John D. "Jack" Littlepage (14 Eylül 1894 Gresham, Orgeon - 8 Temmuz 1948 Washington[1] ) ABD asıllı maden mühendisidir. 1928-1937 yılları arasında Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliğinde çalışmıştır. Bu dönemdeki faaliyetlerinden dolayı Kızıl Bayrak İşçi Nişanına layık görülmüştür.

Gençliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Sovyet altın sanayisini revize etmek isteyen Josef Stalin, maden mühendisi ve akademisyen olan Aleksandr Pavloviç Serebrovskiy'yi[2] görevlendirir. 1927 yılında Alaska'ya giderek ABD'deki altın sanayisini incelemek isteyen Serebrovskiy burada tanıştığı 33 yaşındaki Jack Littlepage'in başarılı deneyimlerinden etkilenir. Kendisi ve ailesini Sovyetler Birliğine çalışmak için davet eder. Teklifi önce reddeden Littlepage daha sonra ikna olur ve 1 Mayıs 1928 günü eşi ve iki kızıyla beraber Sovyetler Birliğine gelir. Kısa zamanda Rusça öğrenen Littlepage kolayklık için adını Ivan Eduardoviç olarak değiştirir.

Sovyet deneyimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Derhal işe başlayan Littlepage yazmış olduğu anılarında kendisini en çok şaşırtan deneyimin sanayide yapılan sabotajların boyutları olduğunu söyler. İç ve dış kaynaklı sabotaj eylemerli o derecededir ki özellikle büyük işletmelerde sayısız devlet güvenlik görevlisi sabotaja karşı faaliyet gösterir.

Littlepage'ın ülkede bulunduğu altı yılın sonunda Sovyetler Birliğinin altın üretimi ABD ve İngiltere'nin altın üretim seviyesini yakalar ve geçer. Diğer örneklerin aksine Littlepage'den Sovyet vatandaşlığına geçmesi istenmez. Littlepage yazdığı anılarında madenlerde çalıştırılan mahkûmların varlığını belirtir. Ayrıca 1934 yılında yaşanan Sergey Kirov cinayetinden sonra ülkede değişen siyasi atmosferin sanayide de olumsuz yansımaları olduğunu belirtir.

Bu dönemdeki faaliyetlerinden dolayı Kızıl Bayrak İşçi Nişanına layık görülen Littlepage o dönemde Büyük Buhran'ın hakim olduğu ABD'ye giderek çok sayıda meslekdaşını Sovyetler Birliğinde çalışmaları için ikna eder.

1936 yılında Serebrovskiy'nin Rusça Altın Cephesinde adlı eseri basılır. Ancak Büyük Temizlik tasfiyeleri kapsamında Serebrovskiy tutuklanır. Kafkasya'daki petrol işleri sırasında zimmetine para geçirdiği suçlamasıyla yargılanır. Suçlu bulunarak idam edilen Serebrovskiy'nin ardından Littlepage çalışamaz olur. Moskova'daki ABD Elçiliğiyle görüşen Littlepage 22 Eylül 1937 günü Sovyetler Birliğinden ayrılır.

Ülkesine döndükten sonra gazetelere çeşitli yazılar yazan Littlepage gördükleriyle ilgili devlet yetkililerine de brifing verir. Gazeteci Demaree Bess ile birlikte In Search of Soviet Gold[3][4] adlı kitabı kaleme alır. 1948 yılında ABD'de hayatını kaybeder.[5]

Ailesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Eşi Georgia Blackstone Gilpatrick Littlepage (1898 - 1981), çocukları Georgia Blackstone Littlepage Goudie (1918 - 2004) ve Jean Katherine Littlepage Peeples'dir (1921 - 2012).

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Find a grave sitesinden 9 Mayıs 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce) 22 Nisan 2016 tarihinde erişilmiştir
  2. ^ 1884-1938 yılları arasında yaşamıştır
  3. ^ Sovyet Altınının Peşinde
  4. ^ Kitabın googlebooks linki 24 Haziran 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce) 25 Nisan 2016 tarihinde erişilmiştir
  5. ^ Mezarı Washington'daki Acacia Memorial Park and Funeral Home kurumu mezarlığındadır