J. Edgar Hoover

Vikipedi, özgür ansiklopedi
J. Edgar Hoover
FBI Direktörü
Görev süresi
10 Mayıs 1924 - 2 Mayıs 1972
Başkan
Yardımcı Clyde Tolson
Yerine geldiği William J. Burns
Yerine gelen Clarence M. Kelley
Kişisel bilgiler
Doğum John Edgar Hoover
1 Ocak 1895(1895-01-01)
Washington, DC, ABD
Ölüm 2 Mayıs 1972 (77 yaşında)
Washington, DC, ABD
Partisi Cumhuriyetçi[1]
Bitirdiği okul Washington Üniversitesi
İmzası

John Edgar Hoover (d. 1 Ocak 1895 - ö. 2 Mayıs 1972), 1924'ten ölümüne değin Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) Başkanlığı'nı yapan Amerikalı kamu görevlisi.

George Washington Üniversitesi'nde gece dersleri izleyerek hukuk öğrenimi gördü. 1916'da lisans, ertesi yıl lisansüstü diplomasını aldı. 1917'de Adalet Bakanlığı'na girdi, iki yıl sonra Başsavcı A. Mitchell Palmer'ın özel yardımcılığına getirildi. Mayıs 1924'te Soruşturma Bürosu'nun (sonradan Federal Soruşturma Bürosu) Başkan Yardımcılığı'na atandı, yedi ay sonra da Başkan oldu. Harding yönetimindeki skandallardan dolayı saygınlığı sarsılan kuruluşun personel seçimi ve eğitimi konusunda etkili yöntemler geliştirdi. Dünyanın en büyük parmak izi kataloğunun yanı sıra bilimsel bir suç araştırma laboratuvarı ile ülkenin her yanından seçilen güvenlik görevlilerinin eğitim için gönderildiği FBI Ulusal Akademisi'ni kurdu.

ABD'de gangsterlerin dünya çapında ün kazandığı 1930'ların başında, ünlü suçluları izleyip ele geçirerek FBI'ın başarılarını geniş bir biçimde kamuoyuna duyurdu. Sonraki yıllarda yöntem ve uygulamaları nedeniyle eleştiriye uğramasına karşın, FBI'ın disiplinli ve bağımsız bir kimlik kazanmasında belirleyici rol oynadı. Otoriter yönetimi sık sık eleştiri konusu olduysa da, hiçbir ABD Başkanı onu görevden uzaklaştırmayı göze alamadı. Ayrıca 1930'lu yılların ünlü banka soyguncusu John Dillinger'ı da sinema çıkışında öldürerek yakalamıştır. Özellikle bu olay halkın FBI'a güvenini ve desteğini oldukça arttırmıştır. Yaşanılanlar Halk Düşmanları filmine de konu olmuştur.

Popüler kültüre etkileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Aynı zamanda J. Edgar Hoover'ın hayatını anlatan 2011 yapımı J. Edgar filminde hayatı anlatılmıştır. Filmde Hoover rolünü Leonardo Dicaprio canlandırmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Summers, Anthony (1 Ocak 2012). "The secret life of J Edgar Hoover". The Guardian. 15 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2018.