Inuit Circumpolar Council

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Eskimolar
1. Yupik halkları (Yupik, Siberian Yupik)
2. İnuit halkları (Inupiat, Inuvialuit, Nunavut, Nunavik, Nunatsiavut, Kalaallit)

Inuit Circumpolar Council (ICC) ya da orijinal olarak önceden Inuit Circumpolar Conference, dört ülkeye dağılmış olarak, Amerika Birleşik Devletleri (Alaska), Kanada, Grönland ve Rusya'da (Çukotka) yaşayan 155.000 [1] nüfuslu Eskimoları temsil eden bir sivil toplum örgütü.

Kanada ve Grönland'ın kaygılarını gidermek için "İnuit" adını alsa da yalnız İnuitleri değil Yupikleri de temsil eder.

İlk olarak Haziran 1977 tarihinde yapılan konferans, her dört yılda bir genel kurul olarak toplanır. Arktik bölgedeki altı yerli topluluklarından biri olup Arctic Council'de daimi temsilcidir.

Şubeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Grönland Şubesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Grönland İnuitçesinde Inuit Issittormiut Siunnersuisoqatigiiffiat olarak bilinir. Danimarka'ya bağlı Grönland'ın yerli halkı olan İnuitlerin temsilcisidir.[2]

Kanada Şubesi[değiştir | kaynağı değiştir]

ICC (Canada) olarak da bilinir. (Batı Kanada İnuitçesi ᐃᓄᐃᑦ ᐅᑭᐅᖅᑕᖅᑐᒥ ᑲᑎᒪᔨᕐᔪᐊᖏᑦ)[3] Kesinlikle "Eskimo" adını kullanmaz, "İnuit" adını kullanır. Kanada'daki dört (Inuvialuit, Nunatsiavut, Nunavik, Nunavut) bölgeye ayrılmış olan İnuitlerin temsilcisidir.

Alaska Şubesi[değiştir | kaynağı değiştir]

ICC-AK (Inuit Circumpolar Council-Alaska) olarak da bilinir. Alaska'da "İnuit" yerine "Eskimo" adı rahatlıkla kullanılır. Çünkü burada yalnız İnuitler değil Yupik kolundan da Eskimolar bulunur. 3 ana Eskimo grubu vardır: İnyupikler, Yupikler (ve Çupikler ile Nunivak Çupikleri) ve St. Lawrence Adasındaki Sibirya Yupikleri.[4][5]

Rusya Şubesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Rusçada Инуитский Приполярный Совет olarak bilinir. Rusya'ya bağlı Çukotka Özerk Okrugunda yaşayan Yupik grubundan üç Eskimo halkının (Sibirya Yupikleri, Naukan Yupikleri ve Sirenik Yupikleri) temsilcisidir.[6]

Genel Kurullar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Welcome to the Inuit Circumpolar Council". 3 Ekim 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2010. 
  2. ^ "Inuit Issittormiut Siunnersuisoqatigiiffiat". 17 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2010. 
  3. ^ "ICC (Canada)". 2 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2010. 
  4. ^ "Inuit Circumpolar Council-Alaska (ICC-AK)". 18 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2010. 
  5. ^ "Lawrence Kaplan, Inuit or Eskimo: Which names to use?". 1 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2010. 
  6. ^ "Инуитский Приполярный Совет". 1 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2010.