Hibrit akıllı sistem

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Hibrit akıllı sistem, yapay zeka alt alanlarından gelen yöntem ve tekniklerin bir kombinasyonunu kullanan bir yazılım sistemini ifade eder:

Bilişsel bilim perspektifinden bakıldığında, her bir doğal akıllı sistem hibrittir çünkü hem sembolik hem de alt sembolik seviyelerde zihinsel işlemler gerçekleştirmektedir. Son yıllarda, yapay zeka sistemlerinin entegrasyonu konusunun önemi giderek daha fazla tartışılmaktadır. Basit ve spesifik yapay zeka sistemlerinin (bilgisayarlı görü, konuşma sentezleyici vb. sistemler veya yukarıda bahsedilen modellerden bazılarını kullanan yazılımlar gibi) zaten oluşturulduğu ve şimdi geniş kapsamlı yapay zeka oluşturmak için entegrasyonun zamanının geldiği fikrine dayanarak yapılan sistemlerdir. Bu yaklaşımın savunucuları Marvin Minsky, Ron Sun, Aaron Sloman ve Michael A. Arbib gibi araştırmacılardır.

Örnek bir hibrit, en alttaki tepkisel katmanların alt-sembolik olduğu hiyerarşik bir kontrol sistemidir. Rahat zaman kısıtlamaları olan daha yüksek katmanlar, soyut bir dünya modelinden akıl yürütme ve planlama yapma kapasitesine sahiptir.

Akıllı sistemler genellikle tümevarım, tümdengelim, kaçırma ve analoji yoluyla akıl yürütmeyi içeren hibrit akıl yürütme süreçlerine dayanmaktadır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]