İçeriğe atla

Yapay zekâya yönelik programlama dilleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Yapay zekâ araştırmacıları yapay zekâya yönelik programlama dilleri geliştirmişlerdir.

  • IPL[1] yapay zeka için geliştirilen ilk dildir.  Genel problemleri çözebilen destek programlar, içerik listeler, şemalar (çerçeveler), dinamik bellek ayırma, veri tipleri, yineleme, ilişkisel geri alma, argüman olarak fonksiyonlar, jeneratörler (akımlar), kooperatif çoklu görevler gibi özelliklere sahiptir.
  • Lisp lambada hesap tabanlı bilgisayar programları için pratik matematik notasyonudur. Bağlı listeler Lisp in ana veri yapılarından biridir ve Lisp kaynak kodu kendisi için kendisi listelerin üzerinde yapılmıştır. Sonuç olarak, programcılara yeni sözdizimi ya da Lips'te gömülü yeni etki alanına özgü programlama dilleri oluşturma izin veren makro sistemleri yükseltme imkânı veren lisp programları veri yapısı olarak değiştirilebilir kaynak kodlardır. Şu an kullanımda birçok Lisp lehçesi vardır.
  • Prolog[2] programların ilişki ve uygulama oluşturma açısından ifade edildikleri yerde deklaratif bir dil olarak sınıflandırılır. Prolog özellikle sembolik nedensellik, veri tabanı ve dil ayrıştırma uygulamalarında kullanışlıdır. Bugün Prolog Yapay zekâda geniş ölçekte kullanılmaktadır.
  • STRIPS otomatik planlama problemleri örneklerini ifade etmek için kullanıan bir dildir.STRIPS ilk durum, amaç olan durum ve eylem dizisi ifade eder. Her eylem koşulu (eylem gerçekleşmeden önce belirtilmiş olmalı) ve hedef şart (eylem gerçeklemeden önce belirtilmiş olmalı) belirtilir.
  • Planner kalıp ve mantıksal diller arasında melezdir.
  • POP-11 yorumlanmış dilin birçok özellileriyle birlikte reflektif, aşamalı derlenen programlama dilidir. POP-11 Sussex Üniversitesi
  • Julia programlama dili,[3] tipik ayrı derleme gereksinimi olmadan yüksek performanslı sayısal analiz ve hesaplama bilimiyle başa çıkmak için tasarlanmıştır. Temel programlama paradigması olarak parametrik polimorfizm ve çoklu gönderilere sahip bir tip sistemi içerir.

tarafından geliştirilmiş en önemli Poplog programlama çevresi dilidir ve son zamanlarda Poplog websitesini sunan Birmingham
Üniversitesi
Bilgisayar Bilimleri bölümünde POP sözdizimini daha Lisp'ten daha yakın bulan Pascal gibi daha konvensiyonel programama dillerini kullanan programcılara sembolik programlama tekniklerinde kullanılmaktadır. POP-11'in bir özelliğide ilk sınıf foksiyonları desteklemesidir.
Yapay zeka uygulamaları genellikle C++ ve matematik için dizayn edilmiş MATLAB ve Lush gibi standart dillerde de yazılır.

  • Ayrıca Haskell de Yapay zekâ için çok iyi bir programlama dilidir.
  1. ^ Crevier 1993, pp. 46–48
  2. ^ Prolog:
  3. ^ BULUT, Emirhan (10 Şubat 2021). "Yapay Zeka Programlama Dilleri". Türkiye Yapay Zeka. Türkiye Yapay Zeka. 18 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2021.