Uzman sistemler

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bir Symbolics Lisp: uzman sistemler için eski bir örnek.

Uzman sistemler, belirli bir uzmanlık alanında, gerçek kişilerden derlenen bilgileri temel alarak sebepten sonuca veya sonuçtan sebeplere ulaşabilen sistemlerdir.[1]

1970'lerde yapay zekâ alanındaki araştırmacılar tarafından geliştirilmiş ve ticari olarak 1980'lerde uygulanmaya başlanmıştır. Bu programlar, belirli bir problem hakkındaki bilgiyi çözümleyen, problemlere çözümler sağlayan, tasarımına bağlı olarak düzeltmeleri yapmak için bir iş dizisi öneren programlardır.

Sistem çıkarım motoru kullanarak bilgi tabanı üzerinde çözümlemeler yaparak uzmanlık gerektiren soruları cevaplar.

Özellikle tıp ve danışmanlık gibi hizmet sektörlerinde, uzman eksiğini giderme veya maliyetleri düşürmek amacıyla kullanılırlar.

Uygulama Alanları[değiştir | kaynağı değiştir]

gibi birçok uygulama alanı bulunmaktadır.

Temel Bileşenleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir uzman sistem temelde üç bileşenden oluşur.[kaynak belirtilmeli]

  1. Kullanıcı Arayüzü
  2. Çıkarım Motoru
  3. Bilgi Tabanı

Bilgi Girişi[değiştir | kaynağı değiştir]

Uzman sisteme girilen bilgilerin uzman sistemin anlayacağı formatta girilmesi gereklidir. Bu işlem bir bilgi mühendisi tarafından gerçekleştirilir. Bilgi mühendisi genellikle uzman sistemin tasarlayıcısı olan sistem mühendisidir. Bilgi mühendisi, uzmandan veya uzmanlardan ve araştırma raporları, analiz raporları gibi çeşitli diğer kaynaklardan derlediği bilgileri, uzman sistemin anlayacağı formata çevirip uzman sisteme girer.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Aydın, Şamil Emre (2017). Yapay Zekâ Teknolojisi (Yapay Zekâların Dünü Bugünü Yarını). s. 13-14. 8 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]