Hermann von Fehling

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hermann von Fehling fotoğrafı.

Hermann von Fehling (9 Haziran 1812 - 1 Temmuz 1885), şeker tahmini için kullanılan Fehling çözümünün geliştiricisi olarak ünlü bir Alman kimyagerdi.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Hermann von Fehling, Lübeck'te doğdu.Eczacılık yapmak amacıyla 1835'te Heidelberg Üniversitesi'ne girdi. Mezun olduktan sonra, paraldehit ve metaldehit bileşimini açıkladığı Justus von Liebig'in hazırlayıcısı olarak Gießen'e gitti. 1839'da, Liebig'in tavsiyesi üzerine, 45 yılı aşkın bir süre Stuttgart'taki politeknikte kimya kürsüsüne atandı. 1885'te Stuttgart'ta öldü.

Daha önceki çalışmaları, süksinik asit araştırmasını ve aromatik serinin en basit nitrili olan fenil siyanürün (daha çok benzonitril olarak bilinir) hazırlanmasını içeriyordu. Daha sonraları, saf kimyadan ziyade esas olarak teknoloji ve halk sağlığı sorunlarıyla meşgul oldu.

Çalıştığı analitik yöntemler arasında en çok bilineni şeker tahmini için olanıdır. Fehling çözeltisi olarak bilinen bu, alkali ve potasyum sodyum tartarat (Rochelle tuzu) ile karıştırılmış bir bakır sülfat çözeltisidir. Handwörterbuch of Liebig, Friedrich Wöhler ve Johann Christian Poggendorff'a ve Graham-Otto Textbook of Chemistry'ye katkıda bulundu. Uzun yıllar Pharmacopoeia Germanica'nın revizyon komitesinin bir üyesiydi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]