Heinrich von Tunna

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Heinrich von Tunna
17. yüzyıl tasviri, Christoph Hartknoch
3. Töton Şövalyeleri'nin büyük üstadı
Görev süresi
1208-1209
Yerine geldiği Otto von Kerpen
Yerine gelen Hermann von Salza
Kişisel bilgiler
Ölüm 1209
Akka, Kudüs Krallığı
Defin yeri Akka, Kudüs Krallığı
Dini Katolik

Heinrich von Tunna veya Heinrich Bart ve bazen yanlış olarak Herman Bart[1] (ö. 2 Haziran 1209), 1208'den 1209'daki ölümüne kadar hüküm süren Töton Şövalyeleri'nin 3. Büyük Üstadıydı.[2]

Biyografisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Heinrich, Türingiya Landkraf'ı bir Ministerialis soyundandı. O özellikle, aynı zamanda Saksonya Kontu Palatine olan I. Herman'ın Ministerialis'iydi. Heinrich muhtemelen von Thuna Family [de] isimli Thüringen ailesinden geliyordu.

1208 yılında evli olduğu, aynı yıl karısının öldüğü belgelenmiştir. Artık eşi ve çocukları olmayan Heinrich, Kutsal Topraklara hacca gitmeye karar verdi. Gezisini finanse etmek için kendine ait Ettersberg'deki orman parçasını 10 mark karşılığında Reinhardsbrunn manastırına sattı.[3] Levant'a vardıktan sonra Töton Tarikatı'na katıldı ve üç ay sonra (muhtemelen 1209'da) selefi Otto von Kerpen'in ölümünün ardından Büyük Üstat oldu. Ani yükselişinin arkasındaki kesin sebepler, o sıralarda Tarikat kırılganlığını göstermesine rağmen bilinmiyor.

Cermen tarihçileri Heinrich'in saltanatına pek bir şey atfetmezler. Tarikatın söz konusu kırılganlığı ve o zamanki genel olarak küçük doğası, Tarikatı oldukça alakasız hale getiriyordu. Tarikatı kayda değer bir güç haline getirmesiyle tanınan halefi Hermann von Salza'ya göre Tarikat, ondan fazla Şövalyeyi sahaya sürme kapasitesinden bile yoksundu.

Heinrich'in Büyük Üstat olarak görev süresi kısaydı. Büyük Üstat seçilmesinden birkaç ay sonra Akka'da öldü[4] ve Tarikatın şapellerinden birine gömüldü.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Biographie, Deutsche. "Heinrich Bart - Deutsche Biographie". www.deutsche-biographie.de (Almanca). 21 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2022. 
  2. ^ Paweł Pizuński, Group of the Grand Masters of the Teutonic Knights , "Marpress" Publishing House, Gdańsk 1997, 8385349588
  3. ^ Cf. Ludwig August Schultes: Directorium Diplomaticum or chronologically ordered excerpts from all existing documents on the history of Upper Saxony. Hofbuchhandlung, Rudolstadt 1825, p. 452.
  4. ^ Marie-Louise Heckmann, Der Deutsche Orden und die "Goldene Bulle" Kaiser Karls IV (in Klaus Neitmann/Wolfgang Neugebauer, Jahrbuch Fur Die Geschichte Mittel und Ostdeutschlands ), KGSaur, München 2007, Vol. 52, p. 221.