Hava Lisesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hava Lisesi
Kuruluş19 Ekim 1957
Kapanış1974
Ülke Türkiye
Şehirİzmir
İlçeKonak
TürüAskerî lise

Hava Lisesi, 1957 yılında Hava Harp Okuluna öğrenci yetiştirmek için Manisa'da kurulan, daha sonra İzmir'e taşınan ve 1974 yılında kapatılan askerî lise. Ardılı olarak tekrar "Hava Lisesi" adıyla 2008 yılında Bursa'da açılan Işıklar Askerî Hava Lisesi, 2016 yılında çıkarılan 669 sayılı KHK hükmü uyarınca diğer askerî liselerle birlikte kapatılmıştır.[1]

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

1950'ler Hava Kuvvetlerinin büyük gelişmeler yaşadığı bir dönem olmuştur. Bu dönemde havacılık eğitiminde çok önemli eğitim müesseseleri kurulmuştur. 1956 yılına kadar hava eğitim müesseseleri doğrudan Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı bulunuyordu. Bu durumda bulunan hava eğitim birlik ve tesislerinde işlerin daha süratle yürütülmesini ve eğitimde birlik ve beraberliği sağlamak amacıyla 30 Ağustos 1956 tarihinde Hava Eğitim Kolordu Komutanlığı kurulmuş ve Türk Hava Kuvvetlerinin, eğitimle ilgili bütün birlik ve kurumları bu komutanlık emrinde toplanmıştır. Bu kuruluş 1957 yılında Hava Eğitim Komutanlığı adını almıştır.

17 Eylül 1957 tarihinde Hava Kuvvetleri Komutanlığının emri ile Hava Eğitim Kolordu Komutanlığına bağlı olmak şartıyla Hava Harp Okuluna öğrenci yetiştirmek maksadıyla Hava Lisesinin açılmasına karar verilmiştir.

Hava Lisesi ilk olarak Manisa'da 100 öğrenci ile 1957-1958 eğitim-öğretim döneminde faaliyetine başlamıştır. Başlangıç aşamasında Hava Lisesi, kendi binası tamamlanana kadar öğretim faaliyetlerine Manisa'daki bir sivil lisenin iki kısmında devam etmiştir.

Hava Lisesinin resmi açılış merasimi Milli Savunma Bakanı Şemi Ergin, Hava Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Hamdullah Suphi Göker, milletvekilleri, Hava Eğitim Komutanlığı personeli ve Manisalıların katılımıyla 19 Ekim 1957 tarihinde yapılmıştır. Resmî açılışından sonra 100 öğrencisi ile birlikte 28 Ekim 1957 Pazartesi günü fiilen eğitim hayatına başlamıştır.

Manisa'da 100 öğrenci ile 1957-1958 eğitim öğretim yılını tamamlayan Askerî Hava Lisesi, öğrencilerin daha gelişmiş şartlar altında yetişmesini sağlamak maksadıyla Manisa'dan İzmir'deki Güzelyalı garnizonuna intikal etmiştir.

Askerî Hava Lisesi, 1958 yılında İzmir'e taşınmasından kapatıldığı 1974 yılına kadar, İzmir içerisinde dört ayrı binada yerleşme yapmıştır. 17 Ağustos 1958 yılında İzmir'e ilk taşındığı zaman Güzelyalı garnizonunda bulunan barakalarda ve şimdiki er koğuşlarında faaliyetini sürdüren Hava Lisesi, buradan 1967 yılında Hava Harp Okulu'nun Yeşilköy-İstanbul'a taşınmasıyla Güzelyalı'daki boşalan tesislere yerleşmiştir.

Hava Lisesi, Güzelyalı garnizonundan sonra 1968 yılında İzmir, Üçkuyular'daki Hava Lisan Okul Komutanlığının Astsubay Yatakhanesine yerleşmiştir. Aynı yıl okulun kapatılması kararı alınmış ve birinci sınıfa öğrenci alınmamıştır. 1969-1970 Eğitim yılında bir sınıf ile eğitim devam etmiştir. Okul daha sonra 1970 yılında üç sınıfa da öğrenci alarak yeniden Çiğli'de açılmıştır. Çiğli, 2. Ana Jet Üs Komutanlığının yerleşme alanı içerisinde, kendisine ayrılan binalarda eğitim-öğretim faaliyetine 1974'e kadar devam etmiştir.

Hava Lisesi zaman içerisinde bazı isim değişiklikleri de yaşamıştır. Manisa'da Hava Lisesi Yurt Müdürlüğü, İzmir'de Hava Lisesi Müdürlüğü ve Hava Lisesi Komutanlığı isimleri kullanılmıştır.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı arasında yapılan 5 Kasım 1973 tarihli protokolle Kara Kuvvetleri Komutanlığına devredilen Hava Lisesi 1973-1974 eğitim-öğretim yılında, öğretimine Çiğli'de Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı olarak devam etmiştir. 1973-1974 eğitim-öğretim yılı Hava Lisesi mezunlarından, tabi olacakları sağlık uçuş muayenesi ve deneme uçuşlarını kazanan öğrenciler Hava Harp Okuluna, uçuş statüsünü kaybeden öğrenciler ise Kara Harp Okuluna gönderilmişlerdir.

2008'de Işıklar Askerî Lisesi Hava Kuvvetleri Komutanlığına devredilerek Bursa'da Işıklar Askerî Hava Lisesi adıyla yeniden bir hava lisesi açılmıştır. Bu lise, 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrası diğer liselerle birlikte kapatılmıştır.

Mezunları[değiştir | kaynağı değiştir]

Hava Lisesi, 5 Hava Orgeneral yetiştirmiştir:

4'ü Hava Kuvvetleri, 1'i Harp Akademileri Komutanı olarak görev yapmıştır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde Milli Savunma Üniversitesi kuruldu". 14 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2022.