Hariton Laptev

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Doğu Sibirya/Лаптевых deniz.

hariton Prokofieviç Laptev (Rusça: Харитон Прокофьевич Лаптев) (1700–1763) Rus bir deniz subayı ve Arktik kaşifiydi.

Hariton Laptev, kuzeni Dmitry Laptev'in yakındaki Bolotovo köyünde doğmasından sadece bir yıl önce, Velikiye Luki yakınlarındaki (bugünkü Pskov Oblastı'nın güney kesiminde) Pokarevo köyünde soylu bir ailede doğdu.

Hariton Laptev kariyerine 1718'de Rus Donanması'nda bir öğrenci olarak başladı. 1730'da çoktan bir askeri geminin başındaydı ve 1734'te Gdańsk kuşatmasına katıldı.

1739-1742'de Hariton Laptev, İkinci Kamçatka seferinin gruplarından birine liderlik etti. Laptev, Semyon Çelyuskin, N. Çekin ve G. Medvedev ile birlikte Hatanga Nehri'nin ağzından Pyasina Nehri'nin ağzına kadar Taymır Yarımadası'nı tanımladı ve bölgedeki birkaç adayı keşfetti. Seferin ardından "Sibirya ve Kamçatka Sahili Genel Haritası"nın oluşturulmasına katıldı ve Baltık Filosunda askerlik hizmetine devam etti. Taymır Yarımadası'nın deniz kıyısı, Çelyuskin Yarımadası'ndaki bir burun ve diğer simge yapılar onun adını taşıyor. Laptev Denizi'ne de onun (ve kuzeni Dmitry Laptev'in) adı verilmiştir. 1962 yılında inşa edilen Proje 97A buz kıran Ledokol-3, 1966 yılında onun onuruna Hariton Laptev olarak yeniden adlandırıldı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaşifler listesi