Semyon Çelyuskin

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Semyon İvanoviç Çelyuskin (Rusça: Семён Иванович Челюскин; y. 1700 – 1764), bir Rus kutup kaşifi ve deniz subayıydı.

Çelyuskin, Moskova'daki Navigasyon Okulu'ndan mezun oldu. Baltık Filosunda görev yaparken önce yardımcı denizci oldu (1726), daha sonra denizciliğe terfi etti (1733). Çelyuskin, 1743'e kadar katıldığı İkinci (Büyük Kuzey) Kamçatka Seferi için seçildi. Vasiliy Pronçisçev ve Khariton Laptev liderliğindeki keşif gezilerine katıldı. 1741 baharında Çelyuskin, Karadan Khatanga Nehri'nden Pyasina Nehri'ne bir yolculuk yaptı. Taymır Yarımadası'ndan Middendorff Körfezi'ne ve ardından Pyasina ağzından Yenisey Nehri ağzına kadar olan batı kıyı şeridini tanımladı. 1741-1742 kışında, Turukhansk'tan Khatanga Nehri'nin ağzına gitti ve doğuda Faddey Körfezi'nden Batı'da Taymıra Nehri'nin ağzına kadar Taymır Yarımadası'nın kuzey kıyı şeridini tanımladı. Çelyuskin, Alexander Fyodorovich Middendorf'un daha sonra 1843'te (Çelyuskin Burnu) adını vereceği Asya'nın kuzey ucunu buldu.

1760 yılında yüzbaşı rütbesiyle Baltık Filosundan terhis edildi.

Mirası[değiştir | kaynağı değiştir]

Çelyuskin Burnu (Avrasya'nın en kuzey burnu), Çelyuskin Yarımadası (Taymyr'in kuzey ucu), Taymır yakınlarındaki Çelyuskin Adası, ünlü Sovyet Çelyuskin buharlı gemisi ve bazı sokaklar ve yerleşim yerleri Çelyuskin'in adını almıştır.

1930'larda Sovyetler Birliği, 1933'te Danimarka'da inşa edilen ve adını Semion Çelyuskin'den alan SS Çelyuskin adlı bir buharlı gemi işletiyordu. Kuzey Denizi Rotasını katetmeye yönelik talihsiz bir girişim sırasında Kolyuçin Adası yakınlarındaki Çukçi Denizi'nde battı.

1965 yapımı Proje 97A buzkıran Ledokol-8, 1966'da Semyon Çelyuskin olarak yeniden adlandırıldı.