Hande Özdinler

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Dr. Hande Özdinler, Türk akademisyen. Moleküler biyoloji ve genetik alanındaki çalışmaları ile ALS hastalığı üzerine yaptığı araştırmalar ile tanınmıştır.

Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde eğitim almasının ardından doktora sonrası araştırmacı olarak ABD'ye yerleşti. ABD'de kardeşinin beyin ölümü sebebiyle hayatını kaybettiği haberini alınca, Türk profesör Reha Erzurumlu'nun da desteğiyle sinir bilim ve nöroloji alanlarına yöneldi. Harvard Üniversitesi'nde araştırmacı olarak çalıştı ve Chicago'da adının verildiği bir laboratuvarın kuruluşunda yer aldı.

Dr. Özdinler, Türkiye'de ALS araştırmalarının geliştirilmesi konusunda da çalıştı ve Türkiye'de 3 ALS araştırma laboratuvarının kurulmasına destek oldu. Ayrı zamanda hayatını kaybeden ressam kardeşinden ilham alarak ebru alanında da çalıştı ve geliştirdiği 3 boyutlu bir teknik ile çeşitli sanat dergilerine konu oldu. Ayrıca ABD'de eşi ile sanat alanında bir vakfın kurulmasına öncü olarak çeşitli öğrencilere burs imkanı sağladı.[1][2][3]

Akademik çalışmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamlamıştır. New Orleans'taki Louisiana Devlet Üniversitesi, Healthy Sciences Center (LSUHSC)'de 2002 yılında Hücre Biyolojisi, Anatomi ve Sinir Bilimleri dalında doktora sonrası araştırmasını yapmıştır. Bir süre Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde araştırmacı olarak çalıştıktan sonra Chicago'daki Northwestern Üniversitesi'nde akademisyen olarak görev yapmaya başladı. Burada ALS hastalığı üzerine çalışma yapmak üzere bir laboratuvarın kuruluşunu gerçekleştirdi.

Kurucusu olduğu laboratuvarda akademisyen arkadaşları ile yaptığı araştırmalarda Parkinson hastalığı ile bağlantılı olan genin yokluğunun; beyindeki motor-nöronları artan baskıya maruz bırakarak nörodejenerasyona sebep olduğunu buldular. Araştırmacılar gen kaybı fare deneyinde; üst motor nöronlarda ayırıcı bir zayıflık buldular. Bu nöronların dejenerasyonu; hücrenin protein kalite konrtol sisteminde- endoplazmik retikulum- strest emarelerine eşlik ediyor ve bu hastalığın ilerlemesine neden oluyor.[4][5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Ölen sinir hücrelerini dirilten Doç. Dr. Hande Özdinler". Ayşe ACAR. Gazete Oksijen. 13 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2022. 
  2. ^ "ABD'de yaşayan Türk bilim insanı Özdinler öncülüğünde, Türkiye'deki ALS merkezleri global sistemde". Anadolu Ajansı. 13 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2022. 
  3. ^ "BBC World News Ozdinler Interview". 13 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2022. 
  4. ^ "Türk bilim kadını ALS'ye ışık hızıyla müdahale ediyor!". Radikal Gazetesi. radikal.com.tr. 25 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2017. 
  5. ^ "ABD Türk kadın doktoru konuşuyor". Hürriyet Gazetesi. hurriyet.com.tr. 4 Kasım 2013. 25 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2017.