Hamne bint Cahş

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Hamne bint Cahş (Arapça: حمنة بنت جحش), İslam peygamberi Muhammed'in kadın sahabesi ve ilk müslümanlardan Mus'ab bin Umeyr'in eşi.[1]

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Esad kabilesinden Mekke'ye göçen olan Cahş bin Riyab'ın ve Muhammed'in halası olan Kureyş kabilesinin Haşim boyunun bir üyesi olan Ümeyme bint Abdulmuttalib'in kızıydı. Dolayısıyla, Muhammed ve Ali'nin kuzeni, Abdullah bin Cahş, Ubeydullah bin Cahş ve Zeyneb bint Cahş'ın kız kardeşi ve Hamza'nın yeğeniydi. Ayrıca Muhammed'in Zeyneb'le evliliğinden dolayı da onun baldızı oluyordu.

Müslüman olduğunda Mus'ab ibn Umeyr ile evliydi. Medine'ye hicret etti ve Ensar ve Muhacirlerin kadınları Muhammed'e bağlılık yemini ettiklerinde o da onların arasındaydı.

Uhud Muharebesi'ne katılarak su sağladı ve yaralıları tedavi etti. Kocası Mus'ab bu savaşta öldürüldü. Muhammed Uhud'dan döndüğünde kadınlar savaştaki kayıpları sormaya başladı. "Ey Hamne! Kardeşin Abdullah'ın sevabını bekle!" dedi. "Biz Allah'tan geldik ve O'na döneceğiz. Allah'ın rahmeti üzerine olsun, Allah onu bağışlasın" diye cevap verdi. Sonra Muhammed şöyle dedi: "Amcan Hamza'nın sevabını bekle!" Yine sakinliğini korudu ve aynı cevabı verdi. Daha sonra şöyle dedi: "Ey Hammane! Kocan Mus'ab ibn Umeyr'in sevabını bekle!" Bunun üzerine çığlık attı ve feryat etti. Muhammed şunu dedi: "Kadının kocasının, onun yanında özel bir yeri vardır; bunu, erkek kardeşinin ve amcasının ölümü karşısında kendine hakim olmasından ve kocası için çığlık atmasından da anlayabilirsiniz."[2]

Hammane daha sonra önde gelen Müslüman general Talha bin Ubeydullah ile evlendi.[3] Talha, Muhammed'in henüz hayattayken cenneti vadettiği on kişi olan Aşere-i Mübeşşere arasındaydı. Hammane'nin Talha'dan iki çocuğu vardı; Saccad olarak bilinen Muhammed bin Talha ve İmran.

Hammana'ın ölüm yılı bilinmiyor; ancak 641 yılında ölen kız kardeşi Zeyneb'ten daha uzun yaşadı.

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "HAMNE bint CAHŞ". TDV İslâm Ansiklopedisi. 28 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2023. 
  2. ^ Muhammad ibn Ishaq, Sirat Rasul Allah. Translated by Guillaume, A. (1955). The Life of Muhammad, p. 389. Oxford: Oxford University Press.
  3. ^ "Sahabah". 1 Haziran 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2023.