Höcker Albümü

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Black and white photograph of about three men in SS uniform and about 10 women in uniform smiling wide on a wooden bridge. One of the men plays an accordion.
Nazi subayları ve yardımcıları Solahütte'de eğleniyor.

Höcker Albümü, Almanya'daki Nazi rejimi sırasında SS'de bir subay olan Karl-Friedrich Höcker tarafından toplandığı sanılan bir fotoğraf koleksiyonudur. Auschwitz-Birkenau toplama kampı kompleksini yöneten memurların ve yöneticilerin yaşamları ile yaşam koşullarına dair yüzden fazla fotoğrafı içermektedir. Albüm bu dönemde yapılan Holokost'un çok önemli bir kanıtıdır; şu anda Washington, DC'deki Birleşik Devletler Holokost Anı Müzesi'nin (USHMM) arşivlerinde saklanmaktadır.

Bulunuşu[değiştir | kaynağı değiştir]

Müzeye göre fotoğraf albümü, Almanya'nın 1945 yılında teslim olmasının ardından Frankfurt'ta bir kışlada konaklayan isimsiz bir Amerikan karşı istihbarat subayı tarafından bulunmuştur. Bu memur, fotoğraf albümünü bir apartman dairesinde bulmuş ve Amerika Birleşik Devletleri'ne dönerken beraberinde getirmiştir.

Ocak 2007'de Amerikalı subay, kimliğinin açıklanmaması talebiyle albümü müzeye bağışlamıştır. Albünmde yer alan fotoğrafların alt yazılarındaki ifadeler ve görüntülerde yer alan kişiler, fotoğrafın Auschwitz kampında ve çevresindeki yaşamı tasvir ettiğini hemen doğrulamaktadır. İlk fotoğraf, 1944 ile 1945 yılları arasında Auschwitz kampı komutanı olan Richard Baer ve yaveri Karl Höcker'in portresidir.[1]

İçerik[değiştir | kaynağı değiştir]

Albümde tamamı siyah beyaz 116 fotoğraf bulunmaktadır. Bu fotoğrafların neredeyse tamamında kampta görevli Alman subaylar yer almaktadır. Fotoğraflarda diğer herhangi bir kişiden çok daha fazla yer alması nedeniyle albümün Höcker'e ait olduğuna inanılıyor. Başlık sayfasında Höcker ve Baer'in bir resminin altında yer alan "Komutan SS Stubaf ile birlikte. Baer, Auschwitz 21.6.44" ibaresiyle Höcker albümün sahibi olarak kabul ediliyor. Bununla birlikte, Höcker albümde herhangi bir fotoğrafta tek başına görünen tek kişidir.[2]

Görüntülerden bazıları, askeri cenaze töreni veya yeni bir hastanenin açılışı gibi resmi olayları tasvir etmektedir. Ayrıca, kamp kompleksinden sadece 20 mil uzakta rustik bir kır evi olan ve Solahütte olarak bilinen bir personel tesisinde dinlenen görevlilerinin resimleri de bulunmaktadır. Bu görüntüler kampta muazzam acılar yaşanırken neşeli kurmay subayları şarkı söylerken, içki içerken ve yemek yerkenki görüntülerine yer verdiği için çarpıcı olarak kabul edilmektedir.[3]

Bazı fotoğraflar ise subayları Obernai'deki SS okulunda eğitim görmüş, "yardımcılar" anlamına gelen SS Helferinnen olarak adlandırılan stenograflar ve daktilo katipleri gibi genç kadınlarla birlikte eğlenip dinlenirken göstermektedir.

Mengele Fotoğrafları[değiştir | kaynağı değiştir]

Three men in SS uniform stand outdoors looking at viewer's right.
Soldan sağa, Solahütte'de Baer, Mengele ve Höss.

Fotoğraflarda kampın en tanınmış komutanlarından Richard Baer ve Rudolf Höss görülmektedir. Kamp mahkumları tarafından "Ölüm Meleği" olarak tanınan doktor Josef Mengele, kamptaki ikiz çocuklar üzerinde tıbbi deneyleri yönetmekteydi. Ayrıca, hangi mahkumların hemen idam edileceği, hangilerinin yaşamasına izin verileceği ve kimin köle gibi çalıştırılacağı konularına karar verilen, tren geliş platformundaki düzenli "seçime" katılmıştır.[2]

Albümde doktor Mengele'nin göründüğü toplam sekiz fotoğraf bulunmaktadır. Albümün müzeye bağışlanmasından önce, onu kamp alanında gösteren hiçbir resim bulunmamaktaydı.

Mengele'nin fotoğraflarının tamamı, Auschwitz yakınlarındaki Solahütte adlı SS tatil beldesinde çekilmiştir. Fotoğraflar, 29 Temmuz 1944'te, Rudolf Höss'ün kıdemli garnizon komutanı olarak kamptaki görev süresinin sona ermesini onurlandırmak ve veda töreni yapmak amacıyla çekilmiş gibi görünmektedir. Bu kutlamalarda Mengele ve Höss'ün yanında tasvir edilen diğer subaylar arasında Josef Kramer, Franz Hoessler, Walter Schmidetzki, Anton Thumann, Otto Moll ve Max Sell yer almaktadır.

Fotoğrafların Zamanlaması[değiştir | kaynağı değiştir]

Höcker Albümündeki fotoğraflar, çekildikleri tarih olan Haziran ve Aralık 1944 arasında olduğu için özellikle tüyler ürpertici olarak kabul edilmektedir.[4] Arşivciler ve tarihçiler, bu dönemin 1944 yılı ilkbahar ve yazında yüzbinlerce Macar Yahudisinin toplu olarak imha edildiği hadiseyle örtüştüğüne dikkat çekmektedir. Bu Macar Yahudiler, Mart 1944'te Naziler tarafından Macaristan'ın işgalinden sonra toplanıp Auschwitz'e gönderilmiştir. O dönemde Auschwitz kamplarında o kadar çok Macar Yahudisi öldürülmüştür ki, krematoryum tüm cesetleri yakmak için yeterli gelmemiş, bu nedenle açık çukurlar kazılmıştır.[5]

Albümü bağışçısından alan ve önemini ilk kez fark eden müze arşivcisi Rebecca Erbelding, "albüm bize Holokost'u gerçekleştiren faillerin aileleri olan sıradan insanlar olduğunu, kadınlar, erkekler, çocuklar ve evcil hayvanların da orada olduğunu, bunların tatil yapıp bayramları kutladığını gösteriyor. Bu insanlar sıradan insanlardı... ve bu fotoğraflar bize antisemitizm, ırkçılık ve nefrete yenik düşen insanların neler yapabileceğini hatırlatıyor." demiştir.[4]

Höcker Davası[değiştir | kaynağı değiştir]

Höcker savaş sırasında yaptığı evliliğinden bir oğlu ve kızı oldu. Savaşın sona ermesiyle 1946'da bir İngiliz savaş esiri kampında 18 ay kaldıktan sonra eşiyle yeniden bir araya geldi. 1960'ların başlarında, banka memuru olarak görev yaptığı memleketinde Batı Alman yetkililer tarafından tutuklandı. Bankanın uzun bir aradan sonra onu neden yeniden işe alıp terfi ettirdiği ise bilinmemektedir.

Frankfurt Auschwitz Duruşmalarının bir parçası olan duruşmasında Höcker, Birkenau'daki kurbanların seçimine katıldığını veya bir mahkumu şahsen infaz ettiği iddialarını reddetti. Hizmet verdiği süre boyunca Auschwitz'de öldürülen yaklaşık 400.000 Macar Yahudisinin akıbeti hakkında bilgi sahibi olduğu iddiasını ise yalanladı. Höcker'in kamptaki soykırım faaliyetleri hakkında bilgi sahibi olduğu iddia edilse bile, bu faaliyetlerde doğrudan bir rol oynadığı kanıtlanamadı. Savaş sonrası duruşmalarda Höcker, kurban seçim sürecine dahil olduğunu reddetti. Hayatta kalanların ve diğer SS subaylarının ifadeleri bu iddiayı kuvvetlendirse de savcılar kesin bir kanıt bulamadılar.

Höcker Ağustos 1965'te, Auschwitz'de 1.000'den fazla cinayete yardım ve yataklık etmekten yedi yıl hapis cezasına mahkum edildi. Ancak 1970 yılında serbest bırakıldı. Bu tarihten itibaren emekli olana kadar çalıştığı banka görevine baş kasiyer olarak geri döndü.

3 Mayıs 1989'da Almanya'nın Bielefeld kentindeki bir bölge mahkemesi, Höcker'i Polonya bulunan Majdanek toplama kampında başta Polonyalı Yahudiler olmak üzere çok sayıa mahkumun gazla zehirlenerek öldürülesi suçuna karışmaktan dört yıl hapis cezasına çarptırdı. Kamp kayıtları, Mayıs 1943 ile Mayıs 1944 arasında Höcker'in Hamburg'daki Tesch & Stabenow firmasından Majdanek'te kullanılmak üzere en az 3.610 kilogram Zyklon B adlı zehirli gazı satın aldığını göstermektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Wilkinson, pp. 50-51
  2. ^ a b Wilkinson, page 51
  3. ^ Wilkinson, pp. 48-52
  4. ^ a b "Erbelding, Rebecca, interview, NYTimes.com, Sept. 18, 2007". The New York Times. 21 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2017. 
  5. ^ Wilkinson, page 52

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]