Gri başlı kiraz kuşu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gri başlı kiraz kuşu
Gri başlı kiraz kuşu E. striolata
Korunma durumu
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Aves
Takım: Passeriformes
(Ötücü kuşlar)
Familya: Emberizidae
(Kiraz kuşugiller)
Cins: Emberiza
Tür: E. striolata
Emberiza striolata
Lichtenstein, 1823

Gri başlı kiraz kuşu[1][2] (Emberiza striolata), kiraz kuşugiller (Emberizidae) familyasına ait bir ötücü kuş türü. Günümüzde bazı araştırmacılar tarafından ispinozgiller familyasında sınıflandırılmıştır. Ayrıca gri başlı çinte[3] olarak da adlandırılır.

Fiziksel özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

14 cm boyunda ve kaya kiraz kuşundan daha küçük bir vücuda sahiptir. Erkekler, kestane rengi vücuda ve kaş ve bıyık üzerleri beyaz çizgili, gri bir başa sahiptirler. Dişilerin başı griyle kahverengi tonlarda ve çizgilenmesi daha karmaşık şekildedir.

Yaşam şekli[değiştir | kaynağı değiştir]

Kuşların kuluçka süresi 14 gün sürer ve genellikle 3 yumurta yumurtlarlar. Tür, insan elinin değmediği uzak vadilerde, genellikle akarsulara yakın olarak bulunur. Yuvası yerdedir ve 2-4 yumurtayla birlikte bulunur.[4] Doğal yiyecekleri tohumlar, yavruları beslerken ise, tohumlarla birlikte böceklerdir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Afrika'nın kuzeydoğusundan (kuzeybatı Kenya ve Etiyopya, Mısır'ın kuzeyinden güneyine), güneybatı Asya ve kuzeybatı Hindistan'a kadar olan yerlerde kuru alanlarda bulunan yerleşik bir kuştur.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bülent Gözcelioğlu (2002). "Türkiye Tür Listeleri Sınıf:Aves (Kuşlar)". TÜBİTAK. 29 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2012. 
  2. ^ Çakmak, Merete (2005). Anadolu Kuş Adları Sözlüğü:İngilizce-Türkçe-Latince. İstanbul: Kitap Yayınevi. s. 74. ISBN 975-6051-03-5. 
  3. ^ Guy M. Kirwan (2008). The Birds of Turkey. Londra: Christopher Helm. ISBN 978-1-4081-0475-0. 
  4. ^ a b Byers, C., Olsson, U., & Curson, J. (1995). Buntings and Sparrows. Pica Press ISBN 1-873403-19-4.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]