Gnaeus Cornelius Scipio Asina

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Gnaeus Cornelius Scipio Asina (MÖ 3. yüzyılda yaşadı), Birinci Pön Savaşı'nda savaşan Romalı bir general ve devlet adamıydı.[1]

Gnaeus Cornelius Scipio Asina
Tanınma nedeniBirinci Pön Savaşı
Akraba(lar)Lucius Cornelius Scipio (kardeşi)
AileCornelii Scipiones

Scipio Asina, Cornelii Scipiones'in soylu ailesine mensuptu. Lucius Cornelius Scipio Barbatus'un oğlu ve Lucius Cornelius Scipio'nun (MÖ 259 konsülü) erkek kardeşiydi. Oğlu, MÖ 221'de konsül olan Publius Cornelius Scipio Asina idi. MÖ 260 yılında Gaius Duillius ile birlikte konsül seçilen Scipio Asina, Akdeniz'e açılan ilk Roma filosuna komuta etme şerefine erişti.

Scipio Asina, İtalya ile Sicilya arasındaki Messina boğazının sularında devriye gezerken, Lipari Adaları'ndaki Lipari'nın Roma tarafına geçmek üzere olduğu bilgisini aldı. Böylesine önemli bir limanı güvence altına almak ve kendisi adına ün kazanmak için güvenliği düşünmeden adalara koştu. Tüm olayı Kartacalıların planlayıp planlamadığı belli değil, ancak Roma filosu Hannibal Gisco tarafından limanda tuzağa düşürüldü. Deniz savaşı deneyimi olmayan mürettebat paniğe kapıldı ve karaya kaçtı, gemileri sahipsiz bıraktı ve Scipio Asina, Kartacalılar tarafından tutsak alındı.[2] Neredeyse hiç çatışma olmamasına karşın, karşılaşma Lipari Adaları Savaşı olarak bilinir.

Talihsizliği ona siyasi muhalifler tarafından verilen aşağılayıcı Asina (Latince'de "eşek", kelimenin tam anlamıyla "dişi eşek") soyadını kazandırdı. Ne aşağılanma ne de kaybı kariyerini bitirmedi; MÖ 254'te Scipio Asina ikinci kez konsül seçildi ve yardımcı konsülü Aulus Atilius Caiatinus ile Panormus'un (şimdi Sicilya'nın başkenti olan Palermo) fethini gerçekleştirdi.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Polybius, The Histories, 1.20.4-7; Zonaras, Extracts of History, 8, fr.10.
  2. ^ Polybius, The Histories, 1.21