Gizli Teşkilat

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gizli Teşkilat
North by Northwest
YönetmenAlfred Hitchcock
YapımcıHerbert Coleman ve Alfred Hitchcock
SenaristErnest Lehman
OyuncularCary Grant
Eva Marie Saint
James Mason
MüzikBernard Herrmann
StüdyoMGM
DağıtıcıMetro Goldwyn Mayer
CinsiSinema filmi
TürüDram, Gerilim
RenkSiyah-beyaz
Yapım yılı28 Temmuz 1959, ABD
13 Ocak 1962, Türkiye (Yeni Melek Sineması)
Süre136 dakika
Dilİngilizce

Gizli Teşkilat, 1959 ABD yapımı gerilim filmidir. Özgün adı North by Northwest olan film Türkiye'de 13 Ocak 1962'de sinemalarda gösterime girmiştir.[1]

Alfred Hitchcock'un yönettiği filmin başrollerinde Cary Grant ve Eva Marie Saint oynamıştır.

"North by Northwest", 1995 yılında Kongre Kütüphanesi tarafından "kültürel, tarihi ve estetik olarak önemli" filmler arasına seçilerek ABD Ulusal Film Arşivi'nde muhafaza edilmesine karar verilmiştir.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

New York'ta yaşayan bir reklamcı olan Roger Tornhill, bir gün arkadaşlarıyla buluşmak için bir bara gider. Burada 2 kişi tarafından kaçırılarak kent dışında bir malikaneye götürülür. Burada adının Townsend (gerçek adı Phillip Vandamm) olduğunu öğrendiği biri tarafından sorgulanır ve bildiği bazı gizli bilgileri kendilerine vermesini ister. Konuşma sırasında kendisine Kaplan ismiyle hitap edilmesinden ortada bir yanlışlık olduğunu anlayan Tornhill, kendisinin aradıkları kişi olmadığını söylese de adamları ikna edemez. Zorla içki içirilerek arabaya bindirilir ve bir uçurum kenarına bırakılır. Buradan kurtulur ve Kaplan ismindeki kişinin kim olduğunu araştırmaya başlar. Böyle biri kayıtlarda olsa da gerçekte yoktur. Amerikan gizli servisi tarafından bazı gizli örgütleri tuzağa düşürmek için uydurulmuş hayali birisidir. Zorla götürüldüğü konağın sahibi olan Townsend'in ise BM'de çalışan bir bürokrat olduğunu öğrenir. Görüşmek için BM'e gider. Fakat görüşme sırasında gerçek Townsend sırtından bıçaklanarak öldürülür. Sırtındaki bıçağı çıkartmak isterken elinde bıçakla bir gazeteci tarafından fotoğrafı çekilir ve gazetelere Birleşmiş Milletler katili olarak çıkar. Polise yakalanmamak için kaçmaya başlar. Trenle Şikago'ya gitmek isterken adı Eva Kendall olan bir kadın tarafından trende polislerden saklanır. Bundan sonra ise bir yandan gizli teşkilata ait ajanlar tarafından öldürülmek için, bir yanda da polis tarafından ise yakalanmak için kovalanır. Sonunda ise yurt dışına kaçmak isteyen ajanları yakalatır.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Milliyet Gazetesi Arşivi". milliyet.com.tr. 24 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2010. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]