Giorgi Dvali

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Giorgi (Gia) Dvali
Doğum30 Mayıs 1964 (59 yaşında)
Tiflis, Gürcistan
EğitimTiflis Üniversitesi
ÖdüllerNew York City's Mayor's Award, (2003)
NYU Silver Professorship (2007)
David and Lucile Packard Foundation Fellowship
Alfred P. Sloan Foundation Fellowship
Humboldt Professorships (2008)
Kariyeri
DalıFizik

Giorgi (Gia) Dvali (Gürcüce : გიორგი (გია) დვალი; d. 30 Mayıs 1964) New York Üniversitesi Kozmoloji ve Parçacık Fiziği Merkezi'nde ve LMU Münih'te fizik profesörüdür.[1]

1992'de Gürcistan'daki Tiflis Devlet Üniversitesi'nden yüksek enerji fiziği ve kozmoloji alanında yüksek lisans derecesi aldı. Doktorasını Münih Fizik Enstitüsü'nde yaptı. 1998'de NYU fakültesine katılmadan önce, İtalya'nın Trieste kentindeki Abdus Salam Uluslararası Teorik Fizik Merkezi ve daha sonra İsviçre'nin Cenevre kentindeki Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü'nde (CERN) çalıştı. Başlıca araştırma alanları, büyük ekstra boyutlar, kuantum yerçekimi ve çok erken evrendir.

Standart Model Çalışması[değiştir | kaynağı değiştir]

Dvali, 1998 yılında Nima Arkani-Hamed ve Savas Dimopoulos ile birlikte hazırladığı Standart Model Çalışması modeli ile tanınır. Standart Model'e göre, alanların (3+1) boyutlu bir zarla sınırlı olduğu ancak yerçekiminin kompakt olan ek enine uzaysal boyutlarda da yayılabileceği ve yerçekiminin diğer kuvvetlere göre göreceli zayıflığını açıklamak için sicim teorisinden ilham alan bir senaryodur. Ancak bu bir milimetrenin onda biri kadar büyük olabilir. Bu çerçevede kuantum yerçekimi, sicim teorisi ve kara delikler Büyük Hadron Çarpıştırıcısında deneysel olarak araştırılabilir.

Dvali'nin çalışması, yerçekiminin büyük mesafeli modifikasyonunu ve bunun kozmolojik sabit problemine uygulanmasını da içeriyor. Gregory Gabadadze ve Massimo Porrati ile birlikte, yerçekiminin kızılötesi modifikasyonunun genel olarak kovaryant bir modelini (DGP modeli olarak adlandırılır) önermektedir. Bu model, sınıfının birçok özelliğini inceleyerek bu alanda ilk oldu.

Başarılar ve ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

Dvali, 2000 yılında New York Belediye'sinden Excellence in Science and Technology (Bilim ve Teknolojide Mükemmellik Ödülü) ödülünü aldı.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "nyu.edu". 20 Kasım 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "nyas.org". 6 Mayıs 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi.